<p>Ministar Davor Božinović</p>
Ministar Davor BožinovićDario Grzelj/hina
StoryEditor
Ministar Božinović izvijestio o porastu broja radnih dozvola

MUP ove godine izdao 50 posto više radnih dozvola za strance

U procesu izdavanja radnih dozvola, dodao je, pored MUP-a, sudjeluje i Sigurnosno obavještajna agencija, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova s obzirom na izdavanje viza u određenim destinacijama

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je, komentirajući upozorenja poduzetnika kako se predugo čeka na radne dozvole za strance, da je MUP ove godine izdao 50 posto više radnih dozvola nego u istom razdoblju prošle godine.Na upit može li se proces izdavanja radnih dozvola ubrzati i digitalizirati Božinović je odgovorio kako je siguran da će se uz dobru analizu naći održiva, pametna i sigurna rješenja za povećani broj zahtjeva za izdavanje radnih dozvola.

Kazao je da je održano nekoliko međuresornih sastanaka s predstavnicima turističkog sektora i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) te da su se pripremili s obzirom na očekivani povećani broj zahtjeva.

- Međutim, u ovome sudjeluju svi. Vrlo važno je procijeniti potrebu na tržištu rada. Prošle godine smo upozorili da treba krenuti odmah s planovima i sa zahtjevima za izdavanje radnih dozvola, rekao je naglasivši da su pojedine djelatnosti to pitanje riješile i prije nego što je došlo do gužve.

Istaknuo je da poduzetnički, turistički i graditeljski sektor djelomično nisu očekivali ovakve brojeve zahtjeva za izdavanje radnih dozvola.

U procesu izdavanja radnih dozvola, dodao je, pored MUP-a, sudjeluje i Sigurnosno obavještajna agencija, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova s obzirom na izdavanje viza u određenim destinacijama.

- Ja sam siguran da s povećanjem šalterskih službenika i kadrovskim ojačavanjem u policijskim postajama i upravama u turističkim destinacijama izvlačimo iz sebe maksimum. Ovo je međuresorno pitanje o kojem ćemo u budućnosti morati strateški razmišljati, kazao je.

Nadodao je da je to ujedno i pitanje strategije useljavanja i činjenice da je zbog nedostatka radne snage riječ o problemu s kojim se suočavaju više manje svi u Europi.

- Ovo je jedan vrlo kompleksan fenomen i zbog činjenice da je u Hrvatskoj u tijeku i obnova, tako da dosta ljudi koji se zapošljavaju u građevini također traži i dobiva dozvole, rekao je. (Hina)

31.05.2023., 14:37h
21. svibanj 2024 15:49