29102
Pixabay
StoryEditor
KoHOM

Obiteljski liječnici zbog administracije nemaju vremena za pacijente

Kažu da nepotrebno opterećenje administrativnim, nemedicinskim poslom odvraća nove generacije liječnika od obiteljske medicine, a već je sad prisutan problem nedostatka obiteljskih liječnika i ordinacija

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine KoHOM priopćila je u ponedjeljak da obiteljski liječnici, unatoč najavama, još uvijek nisu rasterećeni administrativnih obaveza zbog čega ne mogu svojim pacijentima posvetiti dovoljno vremena za liječenje i savjetovanje.

- Višekratno smo upozoravali na ogromno administrativno opterećenje obiteljskih doktora koje nam ne ostavlja vrijeme za liječenje i savjetovanje svih onih kojima je to potrebno. Upozoravali smo i na česte kontrole i kažnjavanja liječnika od strane HZZO-a upravo i najviše radi administrativnih obaveza i pogrešaka, ističu iz KoHOM-a.

Kažu da nepotrebno opterećenje administrativnim, nemedicinskim poslom odvraća nove generacije liječnika od obiteljske medicine, a već je sad prisutan problem nedostatka obiteljskih liječnika i ordinacija.

Iako je najavljivano rasterećenje od administrativnih poslova, poput pisanja putnih naloga, do toga nije došlo, upozorava KoHOM.

- Odlukom je najavljeno je da nas HZZO neće financijski kažnjavati za putne naloge, ali ćemo ih i dalje morati pisati. Dakle, samo su "velikodušno" odlučili da nas privremeno neće kažnjavati to jest da nećemo morati plaćati troškove putovanja pacijenata HZZO-u ukoliko pogriješimo u kojem kilometru, dodaju.

Iz KoHOM-a napominju da pacijent, i nakon što dobije izdani putni nalog svojeg doktora, mora otići na šalter HZZO-a radi procijene prava na naknadu troškova i isplate sredstva. HZZO cijeli taj proces može obavljati sam, smatraju, bez uplitanja obiteljskih doktora, što bi bilo jednostavnije i liječnicima i pacijentima.

Zbog toga KoHom predlaže da se ubuduće pacijenti javljaju direktno u HZZO i zatraže vještačenje na pravo povrata putnih troškova. (Hina)

23.10.2023., 14:39h
09. svibanj 2024 22:17