<p>Hoće li doći do štrajka liječnika?</p>
Hoće li doći do štrajka liječnika?Izvor Pixabay
StoryEditor
prijedlog novih koeficijenata

Osim sudaca i Hrvatski liječnički sindikat prijeti štrajkom, prošle godine iz Hrvatske otišlo 148 liječnika!

Do kraja sljedećeg tjedna očekuju da se definiraju primjereni koeficijenti za liječnike, koji po njima trebaju biti 20 % veći od dosadašnjih

Hrvatski liječnički sindikat u srijedu je zaprijetio štrajkom ako liječnici ne dobiju 20 posto veće koeficijente od travnja, te je iznio neslužbeni podatak da je liječnicima u nacrtu vladine uredbe ponuđen svega pet posto veći platni koeficijent, što znači realan pad plaća.

- Stopa inflacije protekle je godine bila osam posto, ponuđeno pokazuje realan pad naših plaća i nebrigu politike za liječnike koji odlaze iz javnoga zdravstva u privatnu praksu i inozemstvo, istaknula je predsjednica sindikata Renata Čulinović Čaić na konferenciji za novinare koja je okupila predstavnike pet krovnih liječničkih udruga.

Predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata, Hrvatske liječničke komore, Inicijative mladih liječnika, Hrvatske udruge bolničkih liječnika i Koordinacije hrvastke obiteljske medicine poručili su da neodgodivo traže da se do kraja sljedećeg tjedna definiraju primjereni koeficijenti za liječnike. Do toga roka traže i upućivanje izmjena zakona, vezano uz vlasničke ugovore, u e-Savjetovanje.

Među njihovim je neodgodivim zahtjevima i upućivanje u e-Savjetovanje prijedloga zakona o radnopravnom statusu liječnika te njegovo uvrštavanje u Plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva zdravstva za 2024.

Upozoravaju da već godinu dana nemaju granski kolektivni ugovor te traže početak kolektivnih pregovora do kraja siječnja.

Traže i izmjene i dopune vremensko-kadrovskih normativa, kao i da ih se uskladi s postojećim propisima i učini obvezujućim.

- U slučaju neispunjenja navedenog u navedenim rokovima, počinjemo sa sveobuhvatnim sindikalnim akcijama, uključujući štrajk, upozorila je predsjednica liječničkog sindikata.

Predsjednik Liječničke komore Krešimir Luetić proteklu je godinu nazvao "godinom neispunjenih dogovora" u kojoj je iz Hrvatske otišlo 148 liječnika.

Ponovio je da treba legalizirati prekovremeni rad liječnika, definirati pripravnost i dežurstva, ali i privlačenje liječnika u manje atraktivne sredine i deficitarne specijalizacije.

- Osnovica za vrednovanje rada liječnika treba biti viša nego za ostale javne službe kako bismo zadržali liječnike u zemlji i u javnom sustavu, poručio je Luetić te dodao kako 72 posto građana podržava donošenje zakona o radnopravnom statusu liječnika.

Renata Čulinović Čaić poručila je da je sada na potezu Vlada koja je prekršila dogovor iz travnja prošle godine, kada je liječnicima uz ostalo obećano donošenje zakona o radnopravnom statusu.

Navela je i kako je kap koja je prelila čašu prijedlog novih koeficijanata, na temelju kojih bi liječnicima realno znatno pale plaće.

- Ne možemo to prihvatiti, članstvo čeka poziv na štrajk, pripreme su počele, poručila je. (Hina)

10.01.2024., 12:44h
27. travanj 2024 22:23