Pixabay Zt
StoryEditor
VELINA KRONIKA

Pasje vrućine i žege

Uzrečica “pasja vrućina” vuče podrijetlo još iz antičkih vremena i povezana je s pojavom Siriusa – najsjajnije zvijezde u zviježđu Velikoga psa

Prave ljetne vrućine za zvizdana oko 34-35 stupnjeva, asfalta i preko 40 stupnjeva Celzijevih kakve ovih dana vladaju u Zadarskoj županiji nose opasnosti za zdravlje. Najugroženiji su djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i oboljeli od šećerne bolesti. A i mladi nisu uvijek imuni na slabost i vrtoglavicu, posebice ako ne jedu i ne piju dovoljno tekućine.

“Pasja vrućina” je uzrečica koja opisuje ovakve visoke temperature popraćene lošim biometeorološkim uvjetima. Iako se obično misli da je uzrečica motivirana suosjećanjem s najboljim čovjekovim prijateljem kao životinjskom vrstom koja teško podnosi žegu i vrućinu, tomu nije tako. Uzrečica “pasja vrućina” vuče podrijetlo još iz antičkih vremena i povezana je s pojavom Siriusa – najsjajnije zvijezde u zviježđu Velikoga psa. Nekoć je vladalo vjerovanje kako je upravo ova “goruća” zvijezda donosila nesreću poput suša, uništavanja usjeva i bjesnoće pa su joj ljudi prinosili žrtve - pse, ovce i vino, a dani tih svečanosti nazvani su Danima Psa.

Bilo kako bilo, boravak na suncu svakako treba izbjegavati za vrijeme tzv. pasjih vrućina od 10 do 17 sati, a ako se baš mora treba nositi široku, svijetlu odjeću od prirodnih materijala, šešir i sunčane naočale ali i bočicu s koliko toliko hladnom vodom.

Veće količine crvenog mesa, luka, kapule, jačih začina, masnoća i alkoholnih pića, nisu dobrodošle. Treba piti velike količine vode a organizam ne opterećivati hranom. Tijekom dana, kažu stručnjaci, trebali bismo jesti voća i povrća, osvježiti se jogurtom, sladoledom, hladnom juhom od tikvce i slično.

Vaš Vele!

09.07.2023., 08:17h
VELIMIR BRKIĆ – VELE
29. travanj 2024 20:09