<p>Dr. Nikola Mirošević</p>
Dr. Nikola MiroševićMarko Prpic/vlm/pixsell
StoryEditor
U 80-OJ GODINI ŽIVOTA

Preminuo Nikola Mirošević, utemeljitelj moderne hrvatske znanosti o vinu

Kao konzultant, Nikola Mirošević osmislio je projekt Korlat, koji se pretvorio u najuspješniji hrvatski brend crnih vina

U utorak 17. listopada u 80. godini života preminuo je prof. dr. sc. Nikola Mirošević, čovjek koji je utemeljio modernu hrvatsku znanost o vinu. Dr. Mirošević, koji je i sam proizvodio vino u velikim vinarijama na rodnoj Korčuli, od 1987. do 2003. godine bio je predstojnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Nikola Mirošević autor je dvije najznačajnije hrvatske knjige o vinogradarstvu Hrvatske. Radi se o Ampelografskom atlasu Hrvatske i o Atlasu hrvatskog vinarstva i vinogradarstva. Bez poznavanje te dvije veoma opsežne knjige nemoguće je razumjeti povijest i suvremenost hrvatske vinske industrije.

Profesor Mirošević napisao je i niz vrijednih monografija o važnim hrvatskim vinogorjima i sortama, kao i više od sto znanstvenih radova. Lani je objavio monografiju posvećenu pošipi, sorti uz koju je bio posebno vezan. Kao konzultant, Nikola Mirošević osmislio je projekt Korlat, koji se pretvorio u najuspješniji hrvatski brend crnih vina.

Doprinos Nikole Miroševića hrvatskom vinogradarstvu i vinarstvu doslovno je neprocjenjiv, a njegov odlazak posve nenadoknadiv.

19.10.2023., 09:26h
29. travanj 2024 17:40