sajam turizam napuljTzg Zadar
StoryEditor
ZADRANI NA SAJMU U NAPULJU

BORSA MEDITERRANEA DEL TURISMO Može li SNAV povezati Zadar s Anconom i Pescarom?!

Postoji obostrani interes za ovakvim linijama i velika je mogućnost da ih SNAV uvede sljedeće godine, najavio je Mario Paleka...

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Italiji predstavljalo je hrvatsku turističku ponudu na najvažnijem međunarodnom sajmu turističkih profesionalaca na jugu Italije - BMT-u (Borsa Mediterranea del turismo), koji je održava u Napulju od 16. do 18. ožujka i na kojem se, uz HTZ, predstavlo šest suizlagača među kojima su turističke zajednice Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije te grada Dubrovnika, Zadra, kao i nacionalni brodar Jadrolinija te turoperator Amatori.

"Posjetiteljima sajma istaknuli smo hrvatsku turističku ponudu i proizvode, dok smo s partnerima razgovarali o suradnjama koje za cilj imaju daljnje jačanje prodaje aranžmana za Hrvatsku. Ovo je ujedno bila i odlična prilika za dodatnim isticanjem ulaska Hrvatske u Schengen, olakšanje putovanja a što se posebice odnosi na kraća putovanja, nadolazeće blagdane te produžene vikende za Uskrs, Dan oslobođenja Italije te Praznik rada, kada se očekuje povećani broj putovanja Talijana", istaknula je Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ u Italiji.

Preko 400 izlagača

image

turizam paleka

Tzg Zadar

Tijekom prva dva dana sajma održan je velik broj poslovnih sastanaka, prezentacija, radionica i poslovnih susreta, a partneri su iskazali velik interes te su potvrdili potražnju za hrvatskim destinacijama, posebice za destinacijama na području Dalmacije, a već je lani bio vidljiv djelomičan otklon od inače najposjećenije Istre pa Kvarnera, i spuštanje ka Dalmaciji što se osjetilo i u rastu na području Zadarske županije. Sajam je ove godine okupio više od 400 izlagača iz 12 talijanskih regija i 26 zemalja sudionica uz prisustvo 220 medija i četiri tematske B2B radionice. Sudjelovala su velika imena u sektoru, od turoperatora, zrakoplovnih i brodskih kompanija pa do cruising tvrtki i hotelskih lanaca. Svoje nove rute ove godine predstavljaju velike cruising kompanije Costa Cruises, Royal Caribbean, MSC Cruises i Norwegian Cruise Line, što je važno i za zadarsko područje, priopćeno je nakon sajma iz Turističke zajednice Grada Zadra.

Važnost gastronomske ponude...

“Cilj nam je vratiti broj noćenja i gostiju iz Italije ne samo na razinu iz 2019. godine, nego na onu od prije 10 ili 15 godina pa i ranije"- Mario Paleka...

- Cilj nam je vratiti broj noćenja i gostiju iz Italije ne samo na razinu iz 2019. godine, nego na onu od prije 10 ili 15 godina pa i ranije. Dinamika posjeta ukazuje da bi se takvo što moglo i ostvariti. Primjerice, 2019. godine na području grada Zadra boravilo je 30.000 turista iz Italije, koji su ostvarili 95.000 noćenja. Tijekom pandemijske 2021. godine posjet iz Italije bio je očekivano manji, svega 34.000 noćenja, da bi se već prošle godine brojke vratile na 78.000 noćenja. S obzirom na povezanost dvaju kultura i blizinu obale, bilo da se dolazi cestovnim, zračnim ili pomorskim putem, ali i rastućom kvalitetom gastronomske ponude u Zadru, a znamo da su Talijani veliki gurmani, očekuje se skori povratak na nekadašnje brojke. Zadar čini privlačnim i blizina nekoliko Nacionalnih parkova. Talijani su nam važni i kao nautički gosti, koji već u proljeće dolaze u većem broju, pa se ulaže i u promociju nautičkog turizma, kazao je direktor Mario Paleka.

Brodske linije i gosti iz Italije...

Treba reći da su Talijani do 2003. bili prvi strani gosti iz kojih smo nadmašili nekadašnje brojke od prije Domovinskog rata, ali da ih već 10-tak godina nemamo u takvom broju, što je Paleka i istakao, ali i povezao s činjenciom da smo tada imali - niz brodskih i trajektnih linija koje su sada rijetke kao snijeg na području Zadarske županije.

Upravo u tom kontekstu Paleka ističe kao važan sastanak održan s Rosariom Piscitellijem, menadžerom za linije u brodarskoj tvrtci SNAV, na temu otvaranja brzih brodskih linija sa Zadrom iz Ancone i Pescare....

Radi se na uvođenju novih linija neovisno o postojećoj poveznici Jadrolinije s Anconom, putem kojih ne bi dolazili samo talijanski turisti, nego i gosti iz SAD-a, Dalekog Istoka i drugih nama zanimljivih emitivnih turističkih tržišta...

- Radi se na uvođenju novih linija neovisno o postojećoj poveznici Jadrolinije s Anconom, putem kojih ne bi dolazili samo talijanski turisti, nego i gosti iz SAD-a, Dalekog Istoka i drugih nama zanimljivih emitivnih turističkih tržišta. Postoji obostrani interes za ovakvim linijama i velika je mogućnost da ih SNAV uvede sljedeće godine, najavio je Paleka.

Podsjećmo SNAW je u prethodno spomenutom vremenu kada smo vratili razinu talijanskih posjeta prije Domovinskog rata imao vezu sa Zadrom pa zašto i ne podsjetiti da smo tada sa stalnom Jadrolinijinom linijom i tri druge, u jednom trenutku, da ne kažemo razmaženo, žalili da njihovi brodovi "dižu velike valove".

30.03.2023., 12:11h
DAMIR MARIČIĆ
21. svibanj 2024 15:09