<p>rAST PLAĆA U ZDRAVSTVU</p>
rAST PLAĆA U ZDRAVSTVUizvor Pixabay
StoryEditor
reforma zdravstva

Prosječan rast plaća za sve djelatnike u zdravstvu 11,8 %, plaća određenih liječnika raste i do 3500 eura

Za štrajk koji pripremaju sindikati nezadovoljni uredbom o novim koeficijentima rekao je da su s predstavnicima liječničkog sindikata razgovarali u više navrata i usuglasili određeno povećanje

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u srijedu, prije današnjeg predstavljanja uredbi o koeficijentima da će ukupno prosječno povećanje plaća za sve djelatnike u zdravstvu biti 11,8 posto pri čemu plaća liječnika specijalista s dežurstvima i prekovremenima raste i do 3500 eura.

Ministar zdravstva Vili Beroš otkrio je u razgovoru za Dnevnik HTV-a koliko će rasti plaće liječnika na primjeru liječnika specijalista kojima plaća raste s 1771 eura na 2500 eura, a s dežurstvima i prekovremenima i do 3500 eura.

- Ukupno prosječno povećanje za sve djelatnike u zdravstvu bit će 11,8 posto u rasponu od 6 do 35,8 posto izjavio je Beroš, dodavši da će reforma i povećanje primanja u zdravstvu iznositi 190 milijuna eura, a s prekovremenim i svim drugim davanjima 247 milijuna eura.

Za štrajk koji pripremaju sindikati nezadovoljni uredbom o novim koeficijentima rekao je da su s predstavnicima liječničkog sindikata razgovarali u više navrata i usuglasili određeno povećanje.

Ministar je i najavio promjene ugovora za mlade liječnike i za specijalizacije, istaknuvši kako se sa 50.000 eura penalizacije smanjuju na 7000 eura te će liječnik moći prijeći u drugu ustanovu, a u uz suglasnost bez plaćanja troškova specijalizacije.

U resornom ministarstvu, dodao je planiraju izraditi zakon o radno-pravnom statusu liječnika kojim bi se bonificirali liječnici koji bi ostali raditi dulje u svojoj zdravstvenoj ustanovi.

- Dakle, nagradili ih za vjernost svojoj zdravstvenoj ustanovi i to verificirali novcem, zaključio je Beroš. (Hina)

25.01.2024., 09:04h
08. svibanj 2024 04:25