<p>Vladimir Putin tvrdi da su Rusi žrtve takozvane ”rusofobije” </p>
Vladimir Putin tvrdi da su Rusi žrtve takozvane ”rusofobije” Epa/sergei Ilnitsky
StoryEditor
STVARAN RIZIK

Putin upozorio na opasnost od nuklearnog rata, kaže da može napasti zapadne ciljeve

Predsjednik Vladimir Putin upozorio je u četvrtak zapadne zemlje da postoji stvaran rizik od nuklearnog rata ako pošalju svoje vojnike da se bore u Ukrajini, te je rekao da Moskva ima oružje da napadne ciljeve na Zapadu

"(Zapadne države) moraju shvatiti da mi također imamo oružje koje može pogoditi mete na njihovom teritoriju. Sve to stvarno prijeti sukobom s uporabom nuklearnog oružja i uništenjem civilizacije. Zar oni to ne shvaćaju?!".

Obraćajući se parlamentu i drugim članovima elite zemlje, Putin (71) se pohvalio se, kako je rekao, uvelike moderniziranim ruskim nuklearnim arsenalom, najvećim na svijetu.

Njegovo upozorenje Zapadu odgovor je na ideju, koju je u ponedjeljak iznio francuski predsjednik Emmanuel Macron, da europske članice NATO-a pošalju kopnene trupe u Ukrajinu - prijedlog koji su SAD, Njemačka, Britanija i drugi brzo odbacili.

Putin je ponovio svoju optužbu da je Zapad usmjeren na slabljenje Rusije, te je sugerirao da zapadni čelnici ne razumiju koliko opasno može biti njihovo uplitanje u ono što je nazvao unutarnjim stvarima Rusije.

Vidljivo ljut, Putin, vrhovni vođa Rusije više od dva desetljeća, predložio je zapadnim političarima da se prisjete sudbine onih, poput Adolfa Hitlera i Napoleona Bonapartea, koji su neuspješno napali njegovu zemlju u prošlosti.

Ali sada će posljedice biti daleko tragičnije, rekao je Putin. "Oni misle da je (rat) crtani film."

Dodao je da Rusija mora ojačati svoj zapadni vojni okrug nakon prijema Finske i Švedske u Sjevernoatlantski savez.

Njegov godišnji govor o stanju nacije dolazi dva tjedna prije predsjedničkih izbora na kojima se očekuje da će uvjerljivo osvojiti još jedan šestogodišnji mandat.

On to naziva "bezumnim" i smatra da "bez suverene, snažne Rusije ne može biti stabilnog svjetskog poretka".

Putin tvrdi da je Moskva spremna za dijalog sa Sjedinjenim Državama o strateškoj stabilnosti, ali je odbacio sve pokušaje da se Rusija prisili na pregovore.

Također je ustvrdio da "jasna većina stanovništva" podupire njegov rat u Ukrajini te da nije Rusija započela taj rat.

"Nismo mi započeli ovaj rat u Donbasu. Kao što sam više puta rekao, učinit ćemo sve da ga okončamo, da iskorijenimo nacizam. Da ispunimo sve zadaće specijalne vojne operacije. Da zaštitimo suverenitet i sigurnost naših građana." (Hina)

29.02.2024., 11:55h
28. travanj 2024 04:50