<p>Peđa Grbin i Jure Zubčić govorili su o mirovinskoj reformi </p>
Peđa Grbin i Jure Zubčić govorili su o mirovinskoj reformi Zt
StoryEditor
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u Zadru

SDP predlaže trajni dodatak za umirovljenike, prosječna mirovina u četiri godine narasla bi 250 eura

Trajno rješenje koje predlaže SDP je promjena načina usklađivanja mirovine i uvođenje trajnog dodatka kao povećanja mirovine, koje ne bi bilo linearno, već bi bilo veće za one s manjim mirovinama, pa bi se u samo četiri godine prosječna mirovina povećala za 250 eura, ustvrdio je Grbin

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin danas je u Zadru uz predsjednika Kluba vijećnika SDP-a Zadarske županije predstavio SDP-ov dio mirovinske reforme za dostojanstven život umirovljenika. Na početku konferencije za medije Jure Zubčić predstavio je situaciju u kojoj žive umirovljenici Zadarske županije istaknuvši da inflatorni udari i rast cijena najviše pogađaju upravo umirovljenike jer imaju najniža primanja.

Svoju je tvrdnju Zubčić je potkrijepio primjerom umirovljenika koji žive u okolici Obrovca, dakle oko 50 kilometara od grada Zadra, a HZZO im ne priznaje i ne isplaćuje putne troškove za odlaske na preglede u Zadar. Istaknuo je također da su u takvim malim mjestima poput Žegara najzastupljenija skupina stanovništva upravo umirovljenici.

- Imamo slučaj gospođe koja je slomila ruku, a ima 200 eura mirovine i morala je taj mjesec četiri puta ići do Opće bolnice Zadar na preglede. Kako iz mjesta njezina stanovanja nema javnog prijevoza do Zadra, morala je svaki put za prijevoz dati 30 eura. Sad zamislite, ona je taj mjesec morala potrošiti 120 eura samo za osnovnu liječničku skrb, dakle što joj je ostalo od mirovine? Kako da živi s 80 eura do kraja mjeseca, zapitao je Zubčić te zaključio da je umirovljenicima danas uzeto dostojanstvo i prilika za normalan život. Ustvrdio je da su umirovljenici na obali posebice ugroženi jer su cijene u trgovinama porasle zbog turističke sezone pa umirovljenici nemaju novac za osnovne potrebe.

Dugujemo umirovljenicima trajna i sustavna rješenja, a ne jednokratne pomoći

Nakon Zubčića medijima se obratio Peđa Grbin kazavši da je SDP-u dostojanstvo umirovljenika na prvom mjestu. Naglasio je da umirovljenici danas nemaju dostojanstven život jer si ne mogu priuštiti ni zdravstvene usluge koje bi im država trebala osigurati, a posebno se osvrnuo na položaj umirovljenika na Jadranu rekavši kako zbog visokih cijena, umirovljenici ne mogu jednom mjesečno popiti kavu sa svojom obitelji ili prijateljima. Naglasio je da je SDP našao rješenje i sastavio program koji počiva na dva elementa: promjeni načina usklađivanja mirovina kako bi one uvijek pratile rast stope inflacije, odnosno ako nema inflacije, onda rast plaća i na trajnom dodatku kao trajnom povećanju mirovina. Objasnio je da Vlada Republike Hrvatske opet daje jednokratne pomoći umirovljenicima, koje su "za vrijeme pandemije bile nužne, ali sada je vrijeme za trajna rješenja."

- Trajno rješenje koje predlaže SDP je promjena načina usklađivanja mirovine i uvođenje trajnog dodatka kao povećanja mirovine, koje ne bi bilo linearno, već bi bilo veće za one s manjim mirovinama, pa bi se u samo četiri godine prosječna mirovina povećala za 250 eura. To je ono što mi kao društvo dugujemo našim umirovljenicima: trajna i sustavna rješenja u svrhu povećanja životnog standarda svih hrvatskih umirovljenika, a ne jednokratna pomoć u svrhu izbornih rezultata, poručio je Grbin.

07.09.2023., 12:22h
04. svibanj 2024 23:27