Svečano otvorenje Ribarske luke i Primorske ulice u NovaljiAndrea Kršlović
StoryEditor
U NOVALJI

Veliki projekti su ključ za bolji standard i demografsku obnovu na otoku Pagu

Završetkom i realizacijom ovih povezanih projekata, Grad Novalja stvorio je preduvjete za budućnost koji će imati pozitivne efekte na razvoj gospodarstva, ribarstva, pomorstva i poljoprivrede

U četvrtak, 14. ožujka, s početkom u 11:00 sati, u Primorskoj ulici u Novalji, obilježeno je svečano otvorenje velikih i kapitalnih projekata - rekonstrukcija i izgradnja ribarske luke te rekonstrukcija Primorske ulice.

Na svečanom otvorenju, uz ostale važne goste, sudjelovali su ministrica poljoprivrede Marija Vučković i potpredsjednik Vlade RH te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. 

image

Svečano otvorenje Ribarske luke i Primorske ulice u Novalji

Andrea Kršlović

Modernizacija ribarske luke

U uvodu svečanog događaja, Tomislav Kustić, ravnatelj Lučke uprave Novalja, istaknuo je važnost ulaganja u modernizaciju ribarske luke, kao i u infrastrukturne projekte.

- Vrijednost projekta za ribarsku luku iznosi 4.766.830,99 eura, pri čemu doprinos EU sredstava iznosi 75 %, a Republike Hrvatske 25 %. Pripremne radove i dokumentaciju do građevinske dozvole financirao je Grad Novalja. Ugovor je potpisan 21. listopada 2022. godine, a radovi su završeni prema planiranom, do 31. prosinca 2023. godine, i ishođena je uporabna dozvola, započinje Kustić.

Postojeći lukobranski objekt temeljito je rekonstruiran i značajno produljen za čak 78 metara, što je rezultiralo poboljšanom funkcionalnošću i sigurnošću luke. 

- Obnovljen je zaštitnim kamenom, a s vanjske strane i kamenim blokovima veličine primjerene uvjetima i lokaciji. Izvršena je temeljita rekonstrukcija obalnih zidova te dogradnja na novom dijelu lukobrana. Završetkom radova osigurani su vezovi za 31. ribarsko vozilo duljine do 20 metara, naglašava Kustić.

image

Svečano otvorenje Ribarske luke i Primorske ulice u Novalji

Andrea Kršlović

Dvosmjerni kolni promet

Ante Dabo, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav Grada Novalje, istaknuo je važnost rekonstrukcije Primorske ulice.

- Vrijednost projekta za Primorsku ulicu iznosi 5.990.692,43 eura, što je jedan od najvećih projekata na području Grada Novalje, a najveći je projekt koji je provela Gradska uprava Grada Novalje. Izgradnjom Primorske ulice omogućio se dvosmjerni kolni promet, što osigurava sigurniji promet vozila i pješaka. Osim kolnika, unaprijedila se i pješačka infrastruktura u ulici, ističe pročelnik Dabo.

Ivan Dabo Đono, gradonačelnik Grada Novalje, srdačno se zahvalio svim suradnicima koji su doprinijeli realizaciji ovih velikih projekata, ističući njihov neizmjerni trud, predanost i stručnost. 

- Nalazimo se na Punti mira, simboličnog naziva, a uskoro ćemo napraviti i kameni spomenik da označi taj naziv na koji smo toliko ponosni. Ovdje smo gdje se sljubljuje more s kopnom, pomorstvo i promet, povezanost ribarske luke s Primorskom ulicom. Zajedničkim snagama ćemo razvijati Novalju i bit ćemo biti segment razvoja cjelokupne Hrvatske, kaže Dabo.

image

Svečano otvorenje Ribarske luke i Primorske ulice u Novalji

Andrea Kršlović

Demografska obnova

Ovi projekti jamac su boljeg standarda, kvalitete života i demografske obnove stanovništva na otoku.

- Svi ovi veliki projekti elementi su krunice, ljepote našega grada u ulozi funkcionalnosti da bismo mogli ostvarivati velike rezultate, da možemo napraviti velike korake prema sutrašnjici, da osiguramo budućnost našim mladim naraštajima i da za idući popis stanovništva ne bude nas samo petorica više, već pedesetorica više na području našega grada. Radimo ovakve razvojne gospodarske infrastrukturne projekte, ali ih pratimo i s drugim mjerama, a uskoro će se dograditi i dječji vrtić s četiri nova odjeljenja, naglašava gradonačelnik Dabo.

Ernest Petry, župan Ličko-senjske županije, naglasio je važnost suradnje između Grada Novalje i Ličko-senjske županije u ostvarivanju zajedničkih ciljeva i razvoju regije. 

- S Gradom Novaljom uspostavili smo fenomenalnu suradnju na već navedenim projektima, a isto tako za buduća vremena pripremamo druge brojne projekte. Gradonačelnik Dabo u ovih dvije-tri godine otkad surađujemo dao je maksimalan trud kako bi se razvijao Grad Novalja, ali i sva okolna mjesta od Metajne do Luna, ističe Petry.

image

Svečano otvorenje Ribarske luke i Primorske ulice u Novalji

Andrea Kršlović

Ovo je tek prva faza

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, izrazila je zahvalnost svim sudionicima na suradnji koja je rezultirala uspješnom realizacijom vrijedne investicije u ribarski dio luke, otvoren za javni promet. 

- Kad govorimo o uspješnom i aktivnom gradonačelniku Dabi, ključna riječ kod njegovih projekata je - prva faza. Ta nas riječ obvezuje na stalnu daljnju predanost realizaciji projekata na području Grada Novalje, a obvezuje nas i na daljnji zajednički rad, ističe ministrica Vučković i dodaje:

- Suradnja je ključna da bi se otklonili najveći izazovi koje ima ova Županija, srce Hrvatske, a tiče se razvijanja djelatnosti i ostanka mladih ljudi, a sve bogatstvo polazi od čovjeka, kaže ministrica Vučković.

image

Svečano otvorenje Ribarske luke i Primorske ulice u Novalji

Andrea Kršlović

Ribarstvo je bitno za Jadran

Oleg Butković, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture, istaknuo je da Vlada RH kontinuirano ulaže značajna sredstva u razvoj Grada Novalje, kao i u ostatak hrvatske obale.

- Ovo čemu mi danas svjedočimo, otvaranju ova dva velika projekta čija je ukupna vrijednost preko 10 mil. eura, a kad pridodamo i prošlogodišnje otvaranje luke Žigljen, dolazimo do cifre od preko 20 mil. eura ulaganja u lučku infrastrukturu. To je velik uspjeh ne samo za Grad Novalju, nego i za cijelu Hrvatsku, navodi ministar Butković.

Ribarska luka osigurava važnu infrastrukturu za ribarsku industriju.

- Projekt izgradnje ribarske luke i iskrcajnog mjesta za sjeverni Jadran dodatan je plus na sve ono što radimo. Obveza je da i ribari nađu svoje mjesto u našim lukama, što ponekad čini problem jer se svi okreću nautičkom turizmu i komunalnim vezovima. Ne smijemo zaboraviti da je ribarstvo jako bitno za Jadran i za hrvatskog čovjeka, ističe ministar Butković.

Na kraju svečanog otvorenja, svećenik Ivan Debelić blagoslovio je ribarsku luku i sve prisutne, a atmosferu svečanosti dodatno su obogatile izvedbe pjesama klape Bonaca.

14.03.2024., 15:57h
27. travanj 2024 22:46