<p>svaka zaprimljena prijava bit će evidentirana</p>
svaka zaprimljena prijava bit će evidentiranaIzvor Pixabay
StoryEditor
NEPRAVILNOSTI U POSTUPKU

Zaprimljene prijave za moguće subvencijske prijevare, svaka će biti istražena

Obavještavamo korisnike da će svaka zaprimljena prijava biti evidentirana i istražena te po potrebi prijavljena nadležnim institucijama utvrde li se takve vrste nepravilnosti, naglašava APPRRR

Svaku utvrđenu nepravilnost u postupku nabave Agencija za plaćanja će u sklopu administrativnih kontrola sankcionirati, a u slučaju sumnje na kazneno djelo sve sudionike prijaviti nadležnim institucijama.

Da bi se uopće mogli prijaviti na natječaje Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, prijavitelji su dužni provesti postupak nabave putem sustava EONA, elektroničkog oglasnika APPRRR-a.

No, prema njihovoj objavi, čini se da pojedinci pokušavaju "loviti u mutnom". Agencija je, naime, zaprimila nekoliko anonimnih prijava koje upućuju na netransparentnosti i kršenja pravila i načela nabave.

Dobili su, kažu, saznanja da potencijalni korisnici nagovaraju ponuditelje da odustanu od svojih ponuda i tržišnog natjecanja jer imaju "unaprijed" dogovorene poslove, da poništavaju provedene postupke nabave bez opravdanih razloga, namještajući tehničke specifikacije određenim ponuditeljima/proizvođačima, do prijava koje se potencijalno odnose na subvencijske prijevare, a tiču se prijave za sufinanciranje opreme koja je već kupljena i u uporabi.

- Obavještavamo korisnike da će svaka zaprimljena prijava biti evidentirana i istražena te po potrebi prijavljena nadležnim institucijama utvrde li se takve vrste nepravilnosti, naglašavaju.

Objavljen je Indikativni plan objave natječaja za 2024.

Također, apeliraju na potencijalne korisnike da poštuju pravila i načela nabave, da se prema sredstvima dostupnim iz fondova odnose s pažnjom dobrog gospodarstvenika te da ne stvaraju prepreke tržišnom natjecanju koje je putem EONA-e dostupno svima.

- Svaku utvrđenu nepravilnost u postupku nabave ćemo u sklopu administrativnih kontrola sankcionirati, a u slučaju sumnje na kazneno djelo sve sudionike prijaviti nadležnim institucijama, ističu.

Objavili su i da nepravilnosti možete prijaviti na e-mail ili putem obrasca za prijavu nepravilnosti.

Počinjena nepravilnost i/ili prijevara te sumnja na počinjenje istih, također se može prijaviti i na adresu Službe za suzbijanje nepravilnosti i prijevara pri Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili putem online obrasca Europskog ureda za borbu protiv prijevara pri Europskoj komisiji (OLAF- fr. Office Européen de Lutte Antifraude).

Napominju da prijavljivanje može biti osobno (imenom i prezimenom) ili uz traženje zadržavanja anonimnosti. (AGROKLUB)

16.02.2024., 14:33h
Željka Rački-Kristić
27. travanj 2024 02:57