Uskoro ćemo upaliti treću adventsku svijeću, a to je znak da se sve intenzivnije, i u gastronomskom smislu, pripremamo za Badnjak i Božić. No i tijekom adventskog razdoblja, mnogi požele nešto slatko, domaće, nešto što podsjeća na okuse i mirise blagdanskih kuhinja naših baka. Mnogo je modernih inačica blagdanskih slastica, od sirovih do bezglutenskih, ali, osim ako nemamo zdravstvenih problema, uvijek se volimo vratiti dobrim, starim klasicima zbog kojih kuća miriše baš na onaj nezaboravan Božić iz djetinjstva. Stoga u nastavku donosimo recepte nekoliko nezaobilaznih klasika...
Brze fritule
Sastojci:
180 ml jogurta
1 jaje
2 paketića vanilin šećera
prstohvat soli
2 žlice šećera
200 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 žlica ekstrakta vanilije
1 čep ruma
ulje za prženje
po želji: limunova korica
Priprema:
Sve sastojke u zdjeli sjedinite u glatku smjesu, a ako vam se čini da je rijetka, dodajte malo brašna. Pokrijte krpom i ostavite pola sata, zatim još jednom promiješajte i žlicom vadite smjesu u vruće ulje (pazite da nije prevruće kako ne bi zagaralo). Čim se fritule zarumene, okrenite ih na drugu stranu još pola minute te vadite u zdjelu s papirom kako bi se upio višak ulja. Posipajte po želji mješavinom šećera i cimeta, čokoladom ili nekim drugim preljevom.
Vanilin kiflice
Sastojci:
250g brašna
210g maslaca
100g mljevenih oraha
70g šećera
1 vanilin šećer
šećer u prahu za uvaljati kiflice
Priprema:
Zamjesiti tijesto od brašna, oraha, šećera, vanilin šećera i maslaca. Oblikovti u kuglu i pustiti da se ohladi u hladnjaku minimalno pola sata. Tijesto oblikovati u kiflice i slagati na lim obložen papirom za pečenje. Vanilin šećer dodati šećeru u prahu u koji ćete uvaljati pećene kiflice. Kiflice peći na 170 stupnjeva, 8-10 minuta. Paziti da ne zagore, a zatim ih još vruće uvaljati u mješavinu vanilin šećera i šećera u prahu.
Raspucanci
Sastojci:
570 g čokolade
115 g maslaca
200 g brašna
6 g praška za pecivo
200 g mljevenih badema
6 jaja
200 g šećera
korica od 2 do 4 naranče
Za uvaljavanje:
100 g kristal šećera
100 g šećera u prahu
Priprema:
Čokoladu i maslac otopiti na pari ili na laganoj vatri. Ostaviti sa strane da se hladi. Jaja razraditi sa šećerom dok se ne dobije gusta krema, dodati naribanu koricu naranče i dobro izmiješati. U posebnoj posudi pomiješati brašno s bademom i praškom za pecivo. Dobro izmiješati da se sve ravnomjerno rasporedi. U čokoladu dodati kremu od jaja. I postepeno dodavati smjesu od brašna i badema. Kad sve postane homogeno, dobro pokriti i ostaviti u hladnjaku oko 24 sata ili preko noći. Formirati kuglice i bogato ih uvaljavati prvo u kristal šećer, zatim u šećer u prahu. Peći na 170 stupnjeva 5 – 10 minuta (7 minuta).
Napomena: Ukoliko niste sigurni u to je li korica vaše naranče za upotrebu – tome doskočite tako da dio čokolade zamijenite tamnom čokoladom s narančom.
Linzeri
Sastojci:
35 dag brašna
20 dag margarina
1 jaje (cijelo)
1 žumanjak
20 dag šećera
2 vanilin šećera
naribana korica polovice limuna
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke i pretvorite ih u tijesto. Važno je da smjesa bude meka i glatka, ali ne i ljepljiva. Rukama oblikujte kuglu od tijesta, pospite ih brašnom, omotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na pola sata. Nakon toga pospite brašno po radnoj površini i razvaljajte na tanku debljinu od svega nekoliko milimetara. Kalupima izrežite zvjezdice, cvjetiće ili krugove. Polovina tih oblika neka bude s malim okruglim otvorom, a polovina bez. Protvan obložite papirom za pečenje i složite izrezano tijesto. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Potom ih premažite omiljenim pekmezom i spojite.
Kuglof
Sastojci:
Za tijesto:
500 g glatkog brašna
250 ml mlijeka
100 g šećera
100 g maslaca
3 jaja
25 g svježeg kvasca ili 1 paketić suhog kvasca (7 g)
Prstohvat soli
Naribana korica 1 limuna (po želji)
1 žličica ruma ili arome ruma (po želji)
Za nadjev/dodatke (po želji):
100 g suhog grožđa
50 g nasjeckanih badema ili lješnjaka
1 žličica cimeta
Za posipanje:
Šećer u prahu
Priprema:
Ako koristite svježi kvasac, otopite ga u mlakom mlijeku s malo šećera i ostavite da se aktivira 10–15 minuta dok ne zapjeni. Suhi kvasac možete dodati direktno u brašno. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol i limunovu koricu. Dodajte jaja, otopljeni maslac, mlijeko s kvascem i rum. Mijesite tijesto oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte zdjelu krpom i ostavite na toplom mjestu 1–1,5 sati, dok se tijesto ne udvostruči. Umiješajte suho grožđe, orahe i cimet u tijesto. Kalup za kuglof dobro namastite i pobrašnite. Prebacite tijesto u kalup i ostavite još 20 minuta da se malo digne. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40-50 minuta (provjerite čačkalicom – ako izlazi suha, kuglof je pečen). Ostavite kuglof da se malo ohladi, zatim ga pažljivo izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu. (ZT)