<p>Tuna, sushi & wine festival</p>
Tuna, sushi & wine festivalTz Grada Zadra
StoryEditor
Tuna, Sushi & Wine Festival

Bit će to vatromet morskih delicija iz kuhinja sjajnih mladih chefova uz koncerte

U ponedjeljak ujutro na Chef‘s Kitchen stiže jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova Hrvoje Zirojević iz splitskog restorana Dvor

U Turističkoj zajednici grada Zadra u tijeku su završne pripreme za ovogodišnji, osmi po redu Tuna, Sushi & Wine Festival koji će se održati u Arsenalu i na Trgu Petra Zoranića od 5. do 10. travnja. Ovu sad već tradicionalnu gastronomsku, turističku i zabavnu manifestaciju obilježit će njezin povratak u zadarski Arsenal, u kojem su se u prvim godinama Festivala održavale zanimljive i bogate gala večere, značajni angažman zadarskih najvećih marikulturnih tvrtki Pelagos Net Farme, Jadran Tune, Kali Tune i Cromarisa te Marikomerca, kao i sudjelovanje mladih hrvatskih kuharskih zvijezda te barda moderne dalmatinske gastronomije Hrvoja Zirojevića.

Gala večera u Arsenalu, u petak, 5. travnja, na kojoj će koncert održati popularna Danijela Martinović, zamišljena je u dva dijela. Donja etaža kluba predviđena je za stajaća mjesta s pet buffet Cornera na kojima će se služiti specijaliteti od jadranske tune i druge vrhunske ribe. Maraska će gostima prirediti cocktail dobrodošlice, a vina zadarskih vinara, odnosno Udruge vinara Zadarske županije Vina ZaDar, točit će se po promotivnim cijenama. Cijena ulaznice za ovaj dio večere u Arsenalu je 40 €.

Istovremeno, gornja etaža Arsenala predviđena je za nešto ekskluzivniju večeru od četiri slijeda u organizaciji Ilirije, na kojoj će se služiti jela od namirnica iz mora od strane tvrtki partnera Festivala.

Ulaznice za gala večeru i koncert Danijele Martinović mogu se kupiti u klubu Arsenal, Turističko-informativnom centru TZ grada Zadra, u Hotelu Ilirija u Biogradu te putem online servisa Entrio, Eventim i Turneo.

U subotu, 6. travnja Festival će se i službeno otvoriti na Trgu Petra Zoranića. U velikom festivalskom šatoru na tom će trgu za cijelo vrijeme manifestacije biti posloženi pultovi s hranom nazvani Chef‘s Kitchen na kojima će jela pripremati gostujući chefovi, Street Food Corner te Sushi Corner. Festivalsku ponudu upotpunit će Wine bar s vinima zadarskih vinara, Cocktail bar te štandovi s proizvodima OPG-a Žampera, Solane Nin, Udruge maslinara Zadarske županije te Udruge proizvođača paškog sira. Samo otvorenje u subotu obilježit će gastronomski program uz podršku tvrtki Pelagos & Jadran tuna, u kojem će zvijezde biti riblji proizvodi ove dvije tvrtke. U subotu ujutro posjetitelje će zabavljati Elena Stella & Ante Jeličić Trio, a navečer grupa Kanella.

U gastronomskom smislu ovogodišnje će izdanje Festivala biti najzanimljivije zbog gostovanja chefova koji je priređivati svoja jela na posebnom Chef‘s Kitchen kantunu. U nedjelju će u tom dijelu gost biti izuzetno talentirani sushi majstor Mladen Križanović, vlasnik certifikata tokijske sushi Akademije i višegodišnji suradnik Cromarisa. Križanović će pripremati nigiri od Cromarisovog zubaca odležanog u kombu algi, uramaki s tartarom od biološki uzgojenog brancina te chiarashi bowl, zdjelu sa sushi rižom, filetima zubaca i brancina, ikrom od pastrve… Sva će riba stići iz Cromarisovih uzgajališta, a Križanović će svoja jela pripremati na Sushi Corneru svakog jutra do završetka Festivala. U nedjelju navečer na festivalskoj pozornici gostuje Urban sa svojim bendom.

U ponedjeljak ujutro na Chef‘s Kitchen stiže jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova Hrvoje Zirojević iz splitskog restorana Dvor. Taj promotor dalmatinske spize pripremljene na kreativne načine u Zadru će posjetitelje poslužiti originalnim morskim "cannellonom" od carpaccia tune, koju će napuniti jetrom grdobine i ikrom morskog ježa.

U utorak na Festivalski kuharski pult stiže jedan od najtalentiranijih zadarskih chefova mlađe generacije Bruno Kalmeta iz sve popularnijeg restorana Karma u Arbanasima. Bruno je maksimalno posvećen dalmatinskoj i zadarskoj gastronomskoj baštini, pa će toga dana kuhati svoj brudet od hame, grdobine i kozica s palentom skuhanom u temeljcu od škampa.

Zadnjeg dana Festivala iz Mirlović zagore kod Šibenika i poznate konobe Campanelo stiže još jedan mladi, ali već nadaleko poznati chef Mate Sučić. Posjetiteljima Festivala pripremit će svoje autorsko jelo: arancine od sipe s espumom od krumpira i šparogama.

Tog zadnjeg festivalskog dana navečer Zadrani će moći uživati u koncertu Natali Dizdar, isto kao što će svih festivalskih dana uživati u sjajnim i originalnim delikatesama pripravljenim od namirnica iz mora Zadarskog arhipelaga.

27.03.2024., 13:44h
27. travanj 2024 12:40