Bundeva je plod s obiljem slatkog mesa fine tekstureZT arhiva
StoryEditor
JESEN NA TANJURU

Bundeva, idealna namirnica za održavanje težine u hladnijim danima

Bundeva je plod s obiljem slatkog mesa fine teksture. Želimo li postići najbolji okus i najveću prehrambenu vrijednost, važna je njezina ispravna priprema

Prema Wikipediji, buča (bundeva, tikva, lat Cucurbita) su rod iz porodice Cucurbitaceae (tikvovke). Buče su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta. Koriste se za ljudsku i stočnu hranu. Plodovi i sjemena nekih vrsta su jestive. Karakteristični proizvod je bučino ulje.

Bundeva ili pečenica je tikva koja je teška otprilike 10 kg i više. Kora bundeve je tanka i narančastoružičaste boje. Meso je žuto, debelo, brašnasto i slatko. Sjemenke su duge oko 2 cm.

Bundeva šećerka je tikva glatke kore i plavkastozelene boje. Duguljasta je pri vrhu, u sredini malo ulegnuta. Meso joj je narančaste boje, ukusno i slatko.

Patišon tikvica (kremasta vrtna tikvica) kod koje su manji plodovi prikladni za jelo. Boje je bijele do žućkaste. Na trećini ploda, uz peteljku, nalaze se nepravilna izbočenja, a preostali je dio kao i u drugih tikvica.

Poželjan gost na jesenskoj trpezi

Današnja bundeva, piše portal www.vasezdravlje.com, razvila se iz divlje bundeve koja je rasla na području između Gvatemale i Meksika. Indijanci su se prema njoj odnosili s takvim poštovanjem da su je pokapali s mrtvima, kao hranu na njihovu posljednjem putovanju.

Bundeva je plod s obiljem slatkog mesa fine teksture. Želimo li postići najbolji okus i najveću prehrambenu vrijednost, važna je njezina ispravna priprema.

Nutritivna svojstva i benefiti za zdravlje

Bogata je hranjivim tvarima, a budući da sadrži samo 19 kalorija na 100 g, idealna je namirnica za zdravo mršavljenje. Jedan je od najkoncentriranijih izvora alfalinolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline, koja snižava rizik od pojave bolesti srca i krvožilnog sustava. U tijelu se pretvara u eikozapentensku kiselinu (EPA), masnu kiselinu kojom obiluje riba, i za koju se utvrdilo da snižava trigliceride i sprječava promjene srčanog ritma.

Fitonutrijenti karotenoidi (alfa-karoten, beta-karoten, lutein, zeaksantin i beta-kriptoksantin) odgovorni su za njezinu tamnu, žarko narančastu i žutu boju, ali i za mnoge ljekovite vrijednosti. Alfa i beta-karoten poznati su kao spojevi provitamina A (moguće ih je pretvoriti u aktivan oblik vitamina A), snažnog antioksidativnog i protuupalnog agensa. A kako je bogata i vitaminom C, pruža sinergijsko antioksidativno djelovanje, što koristi ne samo zdravlju srca, nego i organizma u cjelini, jer pomaže u sprječavanju razvoja ateroskleroze. Bundeva obiluje i drugim hranjivim tvarima koje poboljšavaju rad krvožilnog sustava - vrlo dobar je izvor prehrambenih vlakana i kalija te vitamina B9 (folna kiselina), vitamina B6 (piridoksin) i niacina.

Njezini sastojci povoljno djeluju i na poboljšanje zdravlja dišnog sustava. Vitamin A važna je hranjiva tvar za zdravlje pluća jer djeluje na rast i razvoj tkiva koja ih oblažu. Određene vrste bundeve, npr. bundeva i muškatna tikva, koncentrirani su izvor betakriptoksantina, vrlo snažnog antioksidansa karotenoida, za koji se utvrdilo da štiti zdravlje pluća (nedavno istraživanje pokazalo je kako je kod onih koji su jeli najviše namirnica bogatih kriptoksantinom bio znatno snižen rizik od nastanka raka pluća).

Obiluje i drugim za zdravlje korisnim hranjivim tvarima. Među njima su mangan i bakar, koji na sebe vežu slobodne radikale, a vitamini B1 i B5 stvaraju energiju i triptofan, koji regulira san.

image

Jedan je od najkoncentriranijih izvora alfalinolenske kiseline, omega-3 esencijalne masne kiseline, koja snižava rizik od pojave bolesti srca i krvožilnog sustava

ZT arhiva
image

Njezini sastojci povoljno djeluju i na poboljšanje zdravlja dišnog sustava

ZT arhiva
image

Bogata je hranjivim tvarima, a budući da sadrži samo 19 kalorija na 100 g, idealna je namirnica za zdravo mršavljenje

Foto: Thinkstock

Kako pravilno odabrati bundevu?

Najukusnija je čvrsta bundeva, a ima i najvišu prehrambenu vrijednost. Bundeve s mekom korom treba izbjegavati jer to može biti znak da je vodenasta i neukusna, a dijelovi natopljeni vodom ili plijesni znak su kvarenja. Lako se kvari kad je oštećena. U nastavku donosimo nekoliko ukusnih recepata s bundevom.

Bundeva s tjesteninom

Sastojci:

1 mala butternut tikva (oguljena i narezana na četvrtine)

2 čajne žličice maslaca

maslinovo ulje

3 grančice ružmarina

4 jušne žlice crème fraiche (ili kiselo vrhnje)

prstohvat cimeta

prstohvat muškatnog oraščića

sol

papar

prstohvat čilija

300 g svježeg špinata

parmezan za posluživanje

400 g tjestenine

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Četvrtine tikve stavite na lim za pečenje, pokapajte maslinovim uljem i pecite u pećnici oko 40 minuta dok ne omekšaju. Nakon što je tikva pečena, ostavite da se malo ohladi i izblendajte. Tjesteninu skuhajte prema uputama. Na tavi otopite maslac i dodajte ružmarin, a nakon nekoliko minuta ga izvadite i dodajte pire od tikve, crème fraiche, čili, cimet i muškatni oraščić. Dodajte sol i papar. Na kraju umiješajte tjesteninu i posipajte parmezanom.

Proteinski shake s bundevom

Sastojci:

1 šalica biljnog napitka

3 jušne žlice pirea od bundeve

pola smrznute banane

1 mjerica whey proteina

1 jušna žlica maslaca od badema

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i izblendajte. Po želji dodajte cimet ili posipajte još mljevenim bademima.

Kruh od bundeve

Sastojci:

oko 400 g pirea od bundeve

4 bjelanjka ili 2 cijela jaja

1/3 šalice javorovog sirupa

pola čajne žličice ekstrakta vanilije

2 šalice zobi

1 čajna žličica sode bikarbone

1 čajna žličica cimeta

pola čajne žličice muškatnog oraščića

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 °C. Kalup za pečenje kruha obložite papirom. Pomiješajte sve sastojke i izblendajte ih. Smjesu prelijte u kalup i poravnajte površinu. Pecite oko 30 minuta, a čačkalicom provjerite je li kruh od bundeve pečen. Po želji prošarajte kruh otopljenom čokoladom. (ZT)

19.10.2025., 11:18h
Zadarski tjednik
19. listopad 2025 11:20