Dr. Ivica Vlatković, naš najnagrađivaniji maslinar i predsjednik Udruženja maslinara Zadarske županijeZeljko Mršić/pixsell
StoryEditor
ZAVRŠNI REZULTATI NYIOOC-a

Hrvatski uljari su potvrdili da su vrh svijeta

Zadrani, odnosno uljari s područja Zadarske županije dali su tome prilog s 11 medalja od čega sedam zlata i četiri srebra

Malena Hrvatska ove 2024. godine uzela je na njujorškoj najvećoj svjetskoj smotri ulja 60 zlatnih i 18 srebrnih odnosno 78 medalja od 97 poslanih ulja čime je 80 posto dostavljenih ulja uzelo istaknute nagrade. Time je ponovljen lanjski rezultat (tada s puno masovnijim učešćem odnosno 131 uljem, dok nam je nedostižan ostao onaj iz 2022. kada je iz Hrvatske dostavljeno 107 ulja ali ih je 96 ili 90 posto dobilo prestižne nagrade). Zadrani odnosno ovdašnji uljari dali su tome prilog s 11 medalja od čega 7 zlata i četiri srebra.

Govorimo o New York International Olive Oil Competition (NYIOOC) kao najvećoj i najznačajnijoj svjetskoj smotri maslinovih ulja. Izvještavali smo u tijeku trajanja ocjenjivanja jer ovdašni je običaj ne čekati da se završi sa ocjenama za sva ulja već se rezultati objavljuju sukcesivno svakog tjedna kako kušači završe ocjenjivanje pojedinih grupa ulja. S 30. travnjem su konačno svi objavljeni i sada imamo kompletan pregled i uvid u maslinova ulja svijeta i naša među njima.

image

Dobitnici medalja na svjetskoj smotri u New Yorku

Što su hrvatski uljari u svijetu

Uz prethodno izrečeno, što nas svrstava u vrh maslinovih ulja svijeta, usporedbe s drugima u svijetu ohrabruju još više.

Najviše zlata i najviše medalja imala je Italija (kao druga u količinama najsnažnija uljarska zemlja na svijetu) te su uzeli 90 zlata i 43 srebra ili ukupno 133 nagrade od 217 dostavljenih ulja, što je 61% nagrađenh ulja. Potom su domaćini odnosno Sjedinjene Američke Države (mahom Kalifornija) sa 60 zlata odnosno jednako koliko i Hrvatska ali i 32 srebra pa su to 92 medalje od 140 dostavljenih ulja, što je uspjeh u nagrađivanju 66% pristiglih ulja. Hrvatska je s prethodno navedenim brojkama ukupno treća na svijetu s tih 78 nagrada od čega 60 zlata ali s 80% nagrađenih ulja od dostavljenih. Španjolska kao najveći proizvođač maslinovih ulja na svijetu je na 59 zlata, 18 srebrenih odličja ili 77 ukupno, od čak 124 dostavljena pa im je postotak nagrađenih od poslanih ulja 62%. Iza su Grci kao treći proizvođači na svijetu s 21 zlatom i 23 srebra od 108 dostavljenih ulja na 41% uspješnosti u nagrađivanju. Iza su naravno zemlje s puno manje nagrada, puno manje dostavljenih ulja itd.

Zadarski predvodnik Ivica Vlatković 19. najnagra-đivaniji na svijetu

U pregledu World Oliv Oil Rankinga imaju raznorazne obračune i izračune a valja nam istaći jedan za nas zanimljiv. Naime zbrojem svih godina i nastupa imaju rangiranje najnagrađivanijih proizvođača na svijetu, otkako postoje. Odmah kažimo da su naši svi proizvođači za svijet butik proizvođači i idu s jednim - dva ulja na nadmetanje, dok neke mega kompanije pošalju niz marki svojih ulja. Zadranima će biti zanimljivo da je u rangiranju najnagrađivanijih uljara svijeta naš Ivica Vlatković na podjeli 19. mjesta u svijetu. Uz ove godine uzeta dva zlata, i prethodno je svake godine od kada nastupa uzimao po dva zlata osim prvog nastupa 2017. s jednim zlatom pa se skupilo ukupno 15 najsjajnijih nagrada.

Rekapitulirati nam je i kazati kako je Hrvatska ukupno treća zemlja po uspjehu u New Yorku kada je u pitanju ukupan broj nagrađenih ulja. No Hrvatska po broju zlata dijeli drugo mjesto sa 60 zlata koliko imaju i SAD, i ispred je samo Italija. No, Hrvatska odnosno hrvatski uljari su prvaci svijeta i svima nedodirljivi kada je u pitanju postotak ulja koja su uzela nagradu u odnosu na broj poslanih, dakle 80% ili 78 od 97 poslanih ulja uzelo je zlato ili srebro ove godine.

Ponovimo na natjecanje je pristiglo 1.244 (zanimljivo jer toliko recimo Hrvatska službeno piše da imamo otoka, otočića i hridi) iz 28 zemalja. Ukupno je 340 ulja dobilo zlato i 194 srebro, odnosno 534 su nagrađena ulja.

Ovo je samo još jedna potvrda da Hrvatska kao mala količinama, u odnosu na istaknute uljarske zemlje, teži i ide isključivo ka - vrhunskim uljima. Dakle ne možemo konkurirati u količinama već u izvrsnosti. Prisjećam se jednog velikog savjetovanja na temu ulja sa svim stručnjacima iz svijeta, a za njihovog boravka u Poljoprivrednoj zadruzi Maslina i vino na terenskom obilasku, kada su sveučilištarci iz Kalifornije upravo to istakli kao hrvatsku nišu i priliku za pozicioniranje na tržištu

image

Najnagrađivaniji kultivari

Organizatori o našim uljarima i uljima

Pedantni organizatori našli su za shodno barem kratko nas ponovo predstaviti riječima:

“Hrvatska - Iako je Hrvatska daleko manje poznata po svom maslinovom ulju od susjedne Italije i obližnje Grčke, proizvođači diljem zemlje zajedno rade na promicanju proizvodnje visokokvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Slični napori su u tijeku i na sjeverozapadnom istarskom poluotoku. Dalmacija i Istra odgovorne su za gotovo svu proizvodnju maslinovog ulja u zemlji. Iza ovih zajedničkih napora stoji ambicija promoviranja autohtonih sorti maslina, među kojima su i dvije najzastupljenije, oblica i levantinka. Uz nekoliko talijanskih sorti, često se uzgajaju i istarska bjelica, istarska buza i krvavica.”

Dodajmo tome da kod svih mogućih analiza i statistika postoji i ona s kojima su sortama hrvatski uljari uzimali nagrade kroz sve ove godine. I naša, često zbog “nestašnosti” u proizvodnji kroz godine i pomalo omražena, makar i dalje dominantna - oblica (orkula) ostaje nedodirljivi prvak.

Zadarski obol

image

Maslinovo ulje sve je popularnije u svijetu

Zadarski tjednik arhiva
Ponovimo da je zadarski obol značajan odnosno 11 nagrada što je 14% svih u Hrvatskoj. Sa 7 od 60 zlata udio zadarskih uljara je cca 12%. Navest ćemo kako među zlatima nagrađene iz našeg kraja imamo Ivicu Vlatkovića s dva zlata za svoju monosortnu Fortica Šoltanku kao i Forticu Coratina-Leccino; OPG Celini Tomislava Čudine iz Pakoštana za svoju Olea Viola mješanih sorti; pa je OPG Ante Vulin s uljima naziva Antino Santa Justina od oblice; Miodrag Deša za svoju Oblicu, Nives Morović i njeno Nai 3.3, Mario Barešić za svoje Skipper Drage. Potom OPG Lalin ima dva srebra za svoje ulje Dalma Olea Oblica, te također za miješano Dalma Premium, a srebro je za svoje ulje Grgur uzela grupa Nida, a makar su rašireni diljem Hrvatske ovo je za ulje s područja Nina (gdje imaju 12 000 stabala), te PZ Maslina i vino za svoju Light selekciju. Inače svi pobjednici su objavljeni na tiskovnoj konferenciji u New Yorku zadnjeg dana ocjenjivanja.

Vlatković: Potvrdili smo malu Hrvatsku kao velesilu kvalitete

Dr. Ivica Vlatković kao naš najnagrađivaniji maslinar, ne tek u New Yorku, i predsjednik Udruženja maslinara Zadarske županije, sada ponovo okrunjen s dva zlatna ulja u New Yorku, prenosi nam svoje dojmove:

- Svako godišnje pojavljivanje na najznačajnijoj i najvećoj smotri maslinovih ulja na svijetu je iznimno važno. Ovo je smotra s najvećom konkurencijom na svijetu, dakle, ovdje su uljari s obje zemljine hemisfere, iz svih zemalja koje proizvode maslinovo ulje, a ne tek Mediterana ili skupine zemalja, a obuhvatili su 28 zemalja. Još jednom smo potvrdili i ponovili izniman uspjeh, i Istra, Dalmacija i sjevernodalmatinski i kvarnerski otoci, pa i Hercegovina. Ukupna potvrda da ova sredina bez obzra što je mala količinom u svjetskim razmjerima predstavlja velesilu kvalitete. Ponavlja se da ukoliko uzmemo omjer ili indeks ulja s najvišim nagradama u odnosu na broj dostavljenih ulja kako je riječ o golemom ostvarenju, odnosno da je vrhunska kvaliteta glavno obilježje našeg maslinarstva. Kada je u pitanju Zadarska županija i Dalmacija, govoreći dakle lokalpatriotski ovakovi rezultati i njihov odjek motiviraju mlade ljude da krenu u sadnju i maslinarstvo a što je važno za ovaj kraj kao i Hrvatsku i našu budućnost. Stalno izlazi na vidjelo kolika je zdravstvena važnost mediteranske prehrane, a znano je da je maslinovo ulje u njoj upravo u tome od ključnog značenja, prenosi nam Vlatković svoje utiske nakon još jednog vrhunskog uspjeha ukupno hrvatskih kao i zadarskih maslinara i uljara.

Nagrađeni iz Zadarske županije

OPG Ivica Vlatković (zlata za Fortica Coratina-Leccino i Fortica Šoltanka)

OPG Ivica Vlatković ima 500 stabala i 50 sorti maslina, od čega je približno 50 posto domaćih, a ostalih 50 posto stranih. Stabla su stara pet do deset godina i navodnjavaju se prirodnom izvorskom vodom a nalaze se na predjelu Novigrada (dalmatinskog).

OPG Ante Vulin (zlato za Antino)

Navodi: Posjedujemo i zajedno s članovima obitelji obrađujemo 550 stabala maslina na nekoliko lokacija u Pakoštanima.

OPG Deša (zlato za ulje Deša)

Deša je visokokvalitetno organsko ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvedeno isključivo od maslina Oblica. Mi smo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se bavi ekološkim uzgojem maslina i proizvodnjom maslinovog ulja. Uzgajamo oblicu, autohtonu dalmatinsku sortu. Naš maslinik se može pohvaliti sa 5000 stabala zasađenih na 24 hektara.

OPG Celini (zlato za Olea Viola)

Tomislav Čudina navodi: Maslinarstvom se bavim od 2002. godine. Od djeda sam naslijedio zemlju i posadio 61 stablo masline. 2013. sam kupio još zemlje i posadio 240 stabala maslina, među kojima su Oblica, Levantinka, Plavica, Pendolino, Leccino i Frantoio. U budućnosti planiram posaditi još 500 stabala maslina.

OPG Nives Morovic (Nai 3.3-zlato)

Dugi otok je otok očaravajuće ljepote sa stoljetnim maslinicima. Kad padne snijeg na otoku, berba maslina je posebno bogata. Snijeg je rijedak na ovom otoku, u prosjeku traje 3,3 dana. Ime Nai znači ‘snijeg‘ na starodalmatinskom, izumrlom jeziku s ovih prostora Jadrana. Nai 3.3 simbolizira naš trud maslinara da stvorimo vrhunsko maslinovo ulje i u godinama kada nema snijega. Jer na snijeg ne možete računati. Naša obitelj nastavlja višestoljetnu tradiciju uzgoja maslina i proizvodnje maslinovog ulja na dalmatinskom otoku, od 1607. godine.

Skipper Drage (Skipper - zlato)

Navode: Skipper Drage je proizvođač visokokvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz Hrvatske.

Grupa Nida (Grgur - srebro)

Navode: Naš maslinik od 12.000 stabala nalazi se u blizini grada Nina, na ukupno 41 hektaru. Ovdje proizvodimo ekstra djevičansko maslinovo ulje Grgur čiju punoću okusa i raskoš jamči dobitna kombinacija dalmatinske zemlje, sunca, soli i vjetra s obronaka Velebita.

OPG Lalin (srebra za Dalma Oleum Oblica i Dalma Premium)

OPG Lalin obitelji Lalin iz Pakoštana bavi se uzgojem maslina i proizvodnjom maslinovog ulja od 1990. godine. U početku je to bio samo hobi, a prije desetak godina prerastao je u posao. Naše OPG ima 300 stabala maslina, od čega je 70 posto maslina Oblica. Leccino i Levantinka čine po 15 posto. Godišnje proizvedemo oko 2000 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

PZ Maslina i vino (srebro za Light Selection)

Light Selection je visokokvalitetno, organsko ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno od maslina Oblica, Istarska bjelica, Leccino, Buza, Frantoio, Ascolana tenera i Carolea. PZ Maslina i Vino osnovana je 2006. godine s ciljem razvoja ruralnog područja Ravnih Kotara i danas je jedan od najvećih certificiranih ekoloških proizvođača u Hrvatskoj, a proizvodi hladno prešano ekstra djevičansko maslinovo ulje, jestive masline u različitim pripremama, vrhunska vina i proizvode od smokava.

image

Pobjednička ulja

18.05.2024., 08:48h

Damir MARIČIĆ
27. srpanj 2024 06:41