Redovita konzumacija lubenice promiče dobro zdravlje te može smanjiti rizik od nastanka kroničnih bolesti poput dijabetesa, pretilosti, kardiovaskularnih bolesti i rakaHina
StoryEditor
ČUVARICA ZDRAVLJA

Lubenica pomaže u prevenciji raka i bolesti srca

Lubenica (Citrullus lanatus) ukusna je i zdrava biljka puna hranjivih tvari, niskokalorična i bez masnoće. Prava je riznica vitamina koji su izvrsni čuvari zdravlja, a njezini su elektroliti posebno važni tijekom ljeta i visokih temperatura

Neki smatraju da je lubenica povrće, drugi da je voće, ali svi se slažu oko toga da je definitivno “top ljetna namirnica”.

Voda, antioksidansi, vitamini…

Gotovo je cijeli sadržaj lubenice voda – oko 92 posto. Svaki sočan i osvježavajući zalogaj ima značajnu količinu vitamina. No, najvažniji su joj sadržaj antioksidansi – likopen i kukurbitacin E, koji pomažu u borbi protiv raka i dijabetesa.

Noviji znanstveni dokazi sugeriraju da redovita konzumacija lubenice promiče dobro zdravlje te može smanjiti rizik od nastanka kroničnih bolesti poput dijabetesa, pretilosti, kardiovaskularnih bolesti i raka. Tome najvjerojatnije doprinose upravo ti antioksidansi sprječavajući ili usporavajući oštećenje stanica.

Likopen je fitonutrijent, prirodni spoj koji potiče brojne procese u tijelu. To je pigment koji voću i povrću daje crvenu, odnosno intenzivnu boju. Zanimljivo je da lubenica sadrži više likopena od bilo kojeg drugog svježeg voća ili povrća. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, mali tanjur lubenice sadrži 9 do 13 miligrama likopena, što je 40 posto više od sirove rajčice. Kako bi se unos likopena maksimalno povećao i iskoristio, lubenica mora biti što zrelija. Što je lubenica crvenija, veća je koncentracija likopena. Također, sadržaj beta-karotena i fenolnih antioksidansa raste kako lubenica sazrijeva.

Štiti zglobove

Lubenica ima prirodni pigment beta-kriptoksantin koji može zaštititi vaše zglobove od upale. Neka istraživanja pokazuju da bi redovna konzumacija mogla prevenirati reumatoidni artritis, navodi američki medicinski portal WebMD.

Hrana za dobre baktetrije

Sadrži vlakna i polifenole koji poboljšavaju probavu i hrane dobre bakterije. Međutim, tu nije riječ samo o probavi, već i o poboljšanju imunosnog sustava i proizvodnji esencijalnih hranjivih tvari u crijevima. Treba imati na umu i da se lubenicu smatra hranom s visokim udjelom FODMAP-a, što znači da sadrži šećere koji mogu biti teško probavljivi za ljude koji pate od tegoba kao što je npr. sindrom iritabilnog crijeva (IBS). Simptomi mogu uključivati nadutost, zatvor ili proljev.

image

Gotovo je cijeli sadržaj lubenice voda – oko 92 posto

Hina
image

Što je lubenica crvenija, veća je koncentracija likopena, beta-karotena i fenolnih antioksidansa

Pixabay
image

Vitamin C u lubenici pomaže tijelu da proizvodi kolagen, podržava zdravlje stanica i sposobnost zacjeljivanja ozljeda

Pixabay

Učinak poput Viagre

Lubenica je najbogatiji izvor aminokiseline citrulin koja stvara dušikov oksid, a on opušta krvne žile, poboljšava protok krvi i funkciju mišića. Citrulin također uklanja amonijak iz tijela. Ovaj proces smanjuje količinu laktata koji se nakuplja u tijelu tijekom tjelovježbe, a koji može dovesti do bolova u mišićima. Bolji protok krvi dovodi do boljeg kardiovaskularnog zdravlja i poboljšane cirkulacije.

Povećane količine dušikova oksida opuštaju krvne žile i imaju isti osnovni učinak kao Viagra za liječenje erektilne disfunkcije, navodi se u rezultatima istraživanja provedenog na Sveučilištu Texas.

Nedavne studije također su otkrile da su sjemenke lubenice izuzetno hranjive. Prema analizama objavljenim u International Journal of Nutrition and Food Sciences, sadrže puno proteina, magnezija i vitamina B.

Kora lubenice također je jestiva. U kineskoj kuhinji jede se pržena sa začinima i maslinovim uljem.

Pomoć i olakšanje u menopauzi

Studija objavljena u časopisu Menopause otkrila je da su žene u postmenopauzi koje su šest tjedana uzimale ekstrakt lubenice imale niži krvni tlak i ukočenost arterija u usporedbi s kontrolnom skupinom. Autori studije dobrobit su pripisali citrulinu i argininu. Lubenica također hladi i hidratizira, podiže dobro raspoloženje i daje energiju te djeluje na prevenciju pretilosti od koje pate žene u menopauzi.

Vitamin C u lubenici pomaže tijelu da proizvodi kolagen, podržava zdravlje stanica i sposobnost zacjeljivanja ozljeda. Kolagen daje snagu i elastičnost koži i pomaže u zamjeni mrtvih stanica. To znači da konzumacija lubenice može poboljšati vašu kožu i usporiti učinke starenja.

Vitamin A obnovlja stanice kože, sprječava suhoću i perutanje. Dvije kriške lubenice sadrže gotovo četvrtinu preporučenog dnevnog unosa. Vitamin B6 može pomoći u sprječavanju akni. Niste pogriješili ako mislite da bi lubenica čak mogla biti dobar sastojak za masku za lice.

Ako se jede u razumnim količinama, lubenica ne bi trebala izazvati nuspojave. No, ako je konzumacija pretjerana, može doći do problema zbog previše likopena ili kalija. (Hina)

18.05.2025., 09:16h
07. lipanj 2025 09:55