Dok su klasični kokteli postali simbol ugostiteljstva još u 19. stoljeću, kako piše Konobar.hr, njihova bezalkoholna verzija, danas poznata kao mocktail, svoj uzlet doživjela je tijekom prohibicije u SAD-u (1920.–1933.).
“Prohibicijska kreativnost”
U tom periodu, barmeni su se morali snaći bez alkohola, koristeći kreativne miksove voćnih sokova, sirupa i začina kako bi gostima pružili bogatstvo okusa bez upotrebe žestokih pića. Nakon prohibicije, bezalkoholni kokteli ostali su u sjeni alkoholnih klasika, uglavnom kao opcija za djecu i vozače. Ipak, posljednjih desetljeća dogodila se značajna promjena u potrošačkim navikama. Razvojem wellness pokreta, povećanjem svijesti o zdravom načinu života te promjenom društvenih normi, bezalkoholni kokteli postaju sve popularniji, ne samo kao alternativa alkoholu, već kao potpuno nova kategorija unutar svijeta miksologije.
LO&NO ABV 21. stoljeća
Ugostiteljstvo 21. stoljeća bilježi dramatičan rast potražnje za LO & NO ABV (low and no alcohol by volume) pićima. ABV kokteli odnose se na pića s 0,0% alkohola, dok LO ABV kokteli sadrže manje od 10% ABV (alcohol by volume), što je značajno niže od prosječnog alkoholnog koktela koji se kreće između 15% i 30% ABV.
Današnji mocktaili više nisu jednostavni voćni sokovi s ledom – vrhunski barmeni ulažu jednaku pažnju u njihovu pripremu kao i kod klasičnih koktela. Mocktaili i LO ABV kokteli više nisu samo trend – oni postaju standard u modernim barovima i restoranima. Najuspješniji ugostitelji prepoznaju promjene u potrošačkim navikama i prilagođavaju svoju ponudu kako bi zadovoljili širi spektar gostiju. Uvođenjem sofisticiranih bezalkoholnih i niskoalkoholnih koktela, lokali ne samo da proširuju svoju publiku već i podižu razinu svoje ponude. Oni koji prvi prepoznaju vrijednost LO & NO ABV opcija mogu očekivati veće prihode, veću lojalnost gostiju i jačanje vlastitog brenda kao predvodnika u industriji.
Osvježenje bez opasnosti od intoksikacije
Ljetni bezalkoholni kokteli su odličan način za osvježenje tijekom vrućih dana. Popularni su zbog svoje sposobnosti da pruže užitak bez alkohola i lakše se pripremaju kod kuće nego alkoholni kokteli. Odlični su za zabave, druženja ili jednostavno za uživanje u vlastitom domu. U nastavku donosimo recepte koje ćete moći sami pripremiti.
Bezalkoholni Mojito
Sastojci:
20-ak listova metvice
2 dl soka od limete
kolutići limete
2 žlice smeđeg šećera ili meda
1 l gazirane vode
led
Priprema:
U vrč staviti malo više od pola metvice i dodaj sok od limete. Drobilicom za led ili drvenom žlicom usitniti metvicu dok se ne spoji s limetom. Zatim dodati smeđi šećer i dobro izmiješati. Dodati gaziranu vodu, komadiće limete i ostatak metvice. Rashladiti i dodati led.
Bezalkoholna Pina Colada
Sastojci:
200 g ananasa
3 dl soka od ananasa, nezaslađenog
3 dl kokosovog mlijeka
led
2 žlice smeđeg šećera
Priprema:
Uzmite pedesetak grama ananasa, odvojite ih i stavite u hladnjak. Ostatak ananasa (150 grama) izmiješajte u blender s ledom. Zatim dodajte kokosovo mlijeko, sok od ananasa i smeđi šećer po želji. Kad dobijete glatku smjesu, prebacite u vrč i pustite da se ohladi. Po želji dodajte smrznute komadiće ananasa.
Koktel s lubenicom
Sastojci:
600 g lubenice
0,5 l mineralne vode
1 limeta
1 žlica meda
Priprema:
Očistite lubenicu i narežite je na manje komade. Iscijedite limetu. Sve sastojke stavite u blender i miksajte. Poslužite u čaši po želji.
Virgin Cosmopolitan
Sastojci:
90 ml soka od brusnice
30 ml svježe iscijeđenog soka limete
60 ml gazirane vode
30 ml soka od naranče
Priprema:
U shaker stavite sok od brusnice, limete i gaziranu vodu. Dodajte led i lagano protresite pa ulijte u čašu za martini. Po želji dodajte malo soka od naranče.
Pineapple Power
Sastojci:
konzerva ananasa
500 ml vode
¼ žličice đumbira
žlica meda
Priprema:
Ananas izrežite na komade, sa sokom ulijte u shaker pa dodajte ostale sastojke. Miksajte na srednjoj brzini dok ne dobijete ravnomjernu tekućinu. Ulijte u čaše po izboru.
Virgin Sex on the Beach
Sastojci:
60 ml soka od brusnice
60 ml soka od naranče
60 ml soka od ananasa
60 ml soka od breskve
Priprema:
Pomiješajte sve sokove i ulijte ih preko leda. Najbolje bi bilo kad biste koristili svježe iscijeđenu naranču i breskvu. Ulijte u čašu po želji. (ZT)