paški zalogajčićiZ T
StoryEditor
MLADI PAŠKI SIR

Nova i originalna promocija gastronomskog blaga otoka Paga

Degustacija mladih sireva bila je prilika za uživanje u svježim notama otoka Paga, dok su posjetitelji istraživali nijanse okusa i bogatstvo ovogodišnjih proizvoda

Paški je sir poput ukusnog komadića otoka Paga, sažetak njegove duše. To je proizvod s predivnom pričom koja seže daleko u povijest, duboko ukorijenjena u tlu otoka na kojem raste tek aromatično bilje. Paški sir nije samo autentičan gastronomski doživljaj, već i putovanje kroz okuse i mirise otoka na kojem se proizvodi, a slovi kao jedan od najboljih ovčjih sireva na svijetu.

En primeur, premijera prvih ovogodišnjih paških sireva u sezoni 2024., okupila je ljubitelje izvrsnih okusa u srijedu, 27. ožujka, u prekrasnom ambijentu Hotela, restorana i vinarije Boškinac u Novalji. Degustacija mladih sireva bila je prilika za uživanje u svježim notama otoka Paga, dok su posjetitelji istraživali nijanse okusa i bogatstvo ovogodišnjih proizvoda.

image

Paška sirana

Z T

Posebni zalogajčići

Nakon degustacije mladog sira, svi prisutni dodatno su uživali u posebnim zalogajčićima s potpisom

Bregeša i Borisa Šuljića iz Boškinca. Ti zalogajčići predstavljali su savršen spoj tradicionalnih okusa otoka Paga s modernim kulinarskim inovacijama, pružajući nezaboravan doživljaj nepca svakom gostu.

Na događaju su se predstavili šest proizvođača iz Udruge proizvođača paškog sira: Paška sirana, sirana Gligora, sirana Mih, OPG Tomislav Vidas, OPG Branimir Čemeljić i OPG Franjo Zubović. Svaki od njih donio je sa sobom svoju jedinstvenu priču i poseban okus paškog sira, što je obogatilo iskustvo degustacije i omogućilo posjetiteljima da istraže raznolikost ovog izvanrednog proizvoda s otoka Paga.

Udruga proizvođača paškog sira

image

Martina Pernar Škunca i Boris Šuljić

Z T

Udruga proizvođača paškog sira posvećena je zaštiti i promociji tradicionalnog paškog sira te je nositelj oznake izvornosti za paški sir. Njezina uloga ključna je u očuvanju autentičnog okusa i kvalitete sira koji se proizvodi na otoku Pagu, a putem svojih aktivnosti Udruga podupire lokalne proizvođače, promičući njihov rad i ističući vrijednost ovog izuzetnog gastronomskog blaga s bogatom poviješću i tradicijom.

- Jako sam sretna što je Boris Šuljić, vlasnik i chef Boškinca, prigrlio moju ideju o En primeuru mladog sira po uzoru na vinare koji na taj način prezentiraju mlado vino. Posebice ove godine kada svi s nestrpljenjem iščekujemo prvi ovogodišnji paški sir, budući da smo lani vrlo brzo ostali bez njega, zapravo nikad brže, istaknula je Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga u Paškoj sirani i predsjednica Udruge proizvođača paškog sira.

Inicijativa postaje tradicija

Događaj je bio namijenjen novinarima i partnerima, a organizatori se nadaju da će ova inicijativa postati tradicija, redoviti susret koji će okupljati stručnjake, ljubitelje gastronomije i sve koji cijene vrhunsku kvalitetu i autentične okuse paškog sira.

Svi prisutni uživali su u degustaciji mladog sira te u zalogajima od sira i skute koje je pripremio Boškinac, a atmosferu je dodatno obogatio mladi zadarski talentirani glazbenik Borna Pehar.

image

Sirana Mih

Z T
28.03.2024., 09:52h
ANDREA KRŠLOVIĆ
26. travanj 2024 16:58