<p>Bogat gastronomski program</p>
Bogat gastronomski programFabio Šimićev/tz Grada Zadra
StoryEditor
Tuna, Sushi & Wine Festival

Petak u znaku gala večere u Arsenalu, subota je dan plave ribe

Subota će biti dan plave jadranske ribe – uzgojene tune iz kaveza te inćuna i srdele iz ulova ribarske flote Pelagos Net Farme i Jadran tune

Iako će ovogodišnji Tuna, Sushi & Wine Festival početi već u petak raskošnom gala večerom u klubu Arsenal i koncertom Danijele Martinović, kada će manifestacija dobre morske hrane i vrhunskih vina zadarskog kraja biti svečano otvorena, ‘pravi‘ početak, odnosno otvorenje otvorenog dijela festivala na Trgu Petra Zoranića bit će u subotu kroz jutro s programom pod nazivom Powered by Pelagos Net Farma & Jadran tuna.

Bit će to dan plave jadranske ribe – uzgojene tune iz kaveza ove dvije tvrtke te inćuna i srdele iz ulova njihove ribarske flote. Iako Festival snažno podupiru sve najveće marikulturne tvrtke Zadarske županije, pa su tako uz Pelagos i Jadran tunu tu još i Kali tuna, Cromaris i Marikomerc, subota će na Chef‘s Corneru u velikom festivalskom šatoru biti osnažena prvenstveno namirnicama ovih dviju tvrtki, velikim izvoznicama dohranjene atlantske plavoperajne tune iz Jadrana koja je zbog svoje iznimne kvalitete postala poznata i tražena širom svijeta, ponajprije u Japanu.

Jadran tuna osnovana je još 1997. godine i posluje po načelu ribarske zadruge. U vlasništvu je ribarskih tvrtki i obitelji iz Zadarske županije koje predstavljaju povijest i tradiciju hrvatskog ribarstva. Tvrtka ima flotu ribarskih brodova za ulov tuna i sitne plave ribe, kao i brodove tegljače i brodove za logistiku na uzgajalištu tune. Zbog sve većih zahtjeva domaćeg i stranog tržišta za duboko smrznutom tunom, tvrtka je 2023. godine u skladište za čuvanje smrznute tune na temperaturi od -65°C, pri čemu se za zamrzavanje koristi samo zrak čime je postignuto da je tehnologija potpuno ekološka. Time se kupcima osigurava kvaliteta ekvivalentna onoj na zahtjevnom japanskom tržištu i dostupnost super frozen tune tokom cijele godine.

Ribarska flota Pelagos net farme, osnovane 2013. godine, lovi pelagijsku ribu: tunu, inćune i srdele – ribe otvorenog mora. Ribarskoj tradiciji svojih predaka obitelji Mandić i Gotovina uzgojem plavoperajne tune dodali su novu dimenziju. Sjedište, logistički centar i manufaktura u zadarskoj su luci, odakle opskrbljuju farmu udaljenu samo 9 nM od sjedišta, smještenu na ulasku u kornatski arhipelag. Mlade jedinke plavoperajne tune love se u Jabučkoj kotlini i uzgajaju osamnaest mjeseci. Izlovom japanskom tehnikom ike jime tuna ne osjeća bol i strah. Na brodu tvornici duboko smrznuta i na -65°C skladištena, tuna ostaje kroz godinu nepromijenjene sushi/sashimi A+ kvalitete. Svi Pelagos proizvodi su IFS higher level, Kosher i Halal certificirani i tako prikladni konzumentima sa specifičnim prehrambenim odredbama.

U subotu će od vrhunskih morskih namirnica iz asortimana ovih dviju tvrtki jela pripremati kuharska ekipa iz dva poznata sestrinska zadarska ugostiteljska lokala: prvog sushi restorana u Zadru Maguro i street fooda Burgers & More s Puntamike. Divlje ulovljena, pri uzgoju isključivo sitnom plavom ribom hranjena vrhunska plavoperajna tuna bit će zvijezda dana, a naći će se u tuna burgeru, ražnjićima s povrćem, salati od tune i krastavaca, tartaru, tortilji… Na Chef‘s Corneru naći će se još i klasični pohani inćun s krumpir salatom, sendvič s plavom ribom i još štošta.

03.04.2024., 15:42h
04. svibanj 2024 17:12