Kako piše portal Krenizdravo.hr, ananas je više nego samo ukusno tropsko voće; također pruža brojne zdravstvene dobrobiti i koristi se u tradicionalnoj medicini stoljećima. Dostupan je svježi, smrznuti, konzervirani i sušeni.
Kada birate konzervirani ananas, odlučite se za one pakirane u vlastitom soku kako biste izbjegli dodane šećere.
Bez obzira na to kako uživate u njemu – na žaru, svježem, smrznutom ili u smoothieju – dodavanje ananasa vašoj prehrani može biti korisno. Bogat kalcijem, manganom i vitaminom C, ananas je međuobrok pun nutrijenata.
Zdravstvene prednosti ananasa
Ananas je odličan izvor vitamina C, koji podržava imunološki sustav i djeluje kao antioksidans. Jedna šalica ananasa sadrži 78,9 mg vitamina C, što premašuje preporučenu dnevnu dozu za žene i gotovo je jednaka onoj za muškarce. Vitamin C potiče stvaranje kolagena, pomaže u zacjeljivanju rana i poboljšava apsorpciju željeza.
Iako postoje ograničeni dokazi da ananas pospješuje metabolizam, njegov niskokalorični, visoko hranjivi profil čini ga dobrim izborom međuobroka. Ananas je niskokaloričan, ne sadrži zasićene i transmasnoće i sadrži vlakna koja mogu pomoći u kontroli šećera u krvi i potaknuti sitost, što potencijalno može dovesti do gubitka težine.
Ananas sadrži bromelain, enzim koji smanjuje upalu i pomaže probavu. Povijesno korišten za liječenje probavnih problema u Srednjoj i Južnoj Americi, bromelain također može pomoći kod proljeva i smanjiti oticanje nosa.
Ananas je vrhunski izvor mangana, neophodnog za održavanje jakih kostiju. Jedna šalica osigurava oko 76 % dnevne preporučene vrijednosti, pomažući u prevenciji osteoporoze i poboljšanju gustoće kostiju.
Ananas sadrži antioksidanse poput fenola, flavonoida i vitamina C, koji pomažu u borbi protiv upala i slobodnih radikala, smanjujući rizik od bolesti poput bolesti srca, dijabetesa tipa 2, Alzheimerove bolesti i problema s očima.
S visokim sadržajem antioksidansa, ananas može pomoći u smanjenju rizika od raka borbom protiv slobodnih radikala. Prehrana bogata antioksidansima povezana je s manjim rizikom od raka.
Bromelain u ananasu ima protuupalna svojstva, što može pomoći u smanjenju rizika od bolesti povezanih s kroničnom upalom, poput bolesti koronarnih arterija, dijabetesa i Alzheimerove bolesti.
Konzumacija ananasa može pomoći u jačanju imunološkog sustava. Studija je pokazala da su djeca koja su jela konzervirani ananas imala manje virusnih i bakterijskih infekcija, što sugerira da ananas može smanjiti vjerojatnost ili trajanje infekcija.
Ananas ljeti
Ananas konzumiramo kao svjež ili konzerviran. Osim što ga rado jedemo u voćnim salatama ili kupovima, na meniju kao desert mogu se naći i kolači s ananasom. Osvježavajući i lagani voćni kolači pravi su izbor deserta tijekom toplijih mjeseci, a kako ananas sadrži enzime, sama probava je olakšana. U nastavku donosimo nekoliko ljetnih recepata s ananasom.
Jednostavni kolač s ananasom
Sastojci:
1 šalica brašna
1 šalica šećera
pola šalice omekšalog maslaca
pola šalice mlijeka
450 g svježeg ili konzerviranog ananasa
1 šalica šećera ili eritritola u prahu
2 jušne žlice soka ananasa
2 jaja
1 čajna žličica praška za pecivo
pola čajne žličice soli
1 čajna žličica vanilin šećera
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup za pečenje tako da ga obložite papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke, odnosno brašno, sol, prašak za pecivo i šećer. Potom dodajte jaja, maslac, vanilin šećer i mlijeko te sjedinite smjesu. Prelijte polovicu smjese u kalup za pečenje, a potom naslažite kriške ananasa. Ponovite postupak još jednom te pecite oko 30 minuta. U međuvremenu pripremite glazuru tako da pomiješate šećer u prahu sa sokom ananasa i prelijte preko kolača.
Kolač od ananasa i jogurta
Sastojci:
1 šalica brašna
pola šalice šećera
pola šalice jogurta
1/4 šalice maslinovog ulja
1 jaje
450 g ananasa
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
pola čajne žličice praška za pecivo
1/4 čajne žličice soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup za pečenje tako da ga obložite papirom za pečenje. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, sol, prašak za pecivo i šećer. U drugoj posudi pomiješajte jogurt, maslinovo ulje, jaje i ekstrakt vanilije. Dodajte mokre sastojke u suhe i sjedinite smjesu. U tijesto umiješajte ananas, a potom smjesu prelijte u kalup. Pecite oko 30 minuta.
Kolač od ananasa i petit keksa
Sastojci:
450 g konzerviranog ananasa (sačuvajte sok)
400 ml slatkog vrhnja
200 ml kiselog vrhnja
200 g petit keksa
100 g šećera u prahu
10 g želatine u prahu
sušeni ananas ili kokosovi listići za dekoraciju (opcionalno)
Priprema:
Izmiksajte slatko vrhnje sa šećerom u čvrsti šlag. U drugoj posudi pomiješajte kiselo vrhnje s ananasom iz konzerve koji ste prethodno ocijedili. Želatinu u prahu razmutite u malo vode pa dodajte smjesi od kiselog vrhnja. Postepeno umiješajte šlag u smjesu s kiselim vrhnjem i sjedinite smjesu. Na dno posude posložite jedan red petit keksa pa preko prelijte smjesom. Ponovite postupak još jednom. Kolač stavite u hladnjak, najbolje preko noći. Po želji ukrasite sušenim ananasom ili kokosovim listićima. (ZT)