Osim što je ukusan, badem pripada skupini zdravih namirnica koje štite naš organizam, a bademovo ulje posebno je cijenjen sastojak kozmetičkih proizvoda. O brojnim benefitima ove namirnice piše portal za zdravlje i ljepotu Healthline. Naime, karakterističan miris badema potječe od inače vrlo otrovnog spoja vodikova cijanida koji enzimski nastaje iz amigdalina i prunasina. Gorki badem sadrži mnogo veću razinu i zato se u prehrani uglavnom koriste slatki bademi koji sadrže posve bezopasnu količinu tih spojeva. Slatki badem posebno je popularan u predblagdansko vrijeme. Bez njega su mnoge slastice gotovo nezamislive.
Poznat još od drevnih vremena
To je srednje visoko drvo koje može narasti četiri do sedam metara, a plod je duguljasta, jajolika, blago plosnata koštica. Badem cvate od veljače do travnja dok se ne počnu razvijati listovi, a prirodno stanište mu je Mediteran. Također, ubraja se među najstarije uzgajane biljke. Slatka koštica badema koja se uglavnom i koristi za jelo, sadrži veliku količinu proteina (20%), 25% ugljikohidrata i čak 50% biljnog ulja. Ipak, bez obzira na visok udio masti, pripada u skupinu zdravih namirnica zbog visokog udjela vlakana, vitamina E i zdravih ugljikohidrata.
Vitamin E poznat je po svom antioksidativnom djelovanju, spriječava začepljenost krvnih žila, čime štiti od infarkta srca i moždanog udara. Taj vitamin podiže obrambeni prag organizma i ne dopušta raznim mikroorganizmima i virusima da značajnije djeluju na naše zdravlje. Posebno su dobri rezultati vitamina E uočeni kod osoba starijih od 60 godina.
Pažljivo čuvati ulje od svjetlosti
Osim samog ploda, u širokoj je uporabi i bademovo ulje, koje je jedno od najpoznatijih i najprimjenjivanijih ulja u farmaciji. Osjetljivo je na svjetlo pa ga treba čuvati u punoj posudi i zaštićeno od svjetlosti.
Neizostavan sastojak kozmetike, ali i farmacije
Bademovo ulje ne koristi se samo u kozmetici, već je i aktivna i pomoćna tvar u farmaceutskoj industriji. Također, bademovo ulje je među najskupljima i to zato što je osobito cijenjeno u kozmetici. Djeluje emolijentno, odnosno omekšava kožu. Ulje badema može se dobiti iz gorkih i slatkih badema. Hladno prešano ulje slatkog badema ima samo blagi miris badema, a hladno prešano ulje gorkog badema ima iznimno snažan miris cijanida. Smatra se izvrsnim za gotovo sve tipove kože, a posebice je popularno u dječjoj kozmetici. No, izvanredno je i za njegu zrele kože. Upotrebljava se u uljnim proizvodima za čišćenje lica. Neutralnog je mirisa pa se od njega prave i macerati, kada se želi istaknuti miris biljke koja se u bademovu ulju macerira. Zaista, bademovo ulje ima brojne blagodati te ga sa sigurnošću možemo preporučiti za primjenu u širokom spektru.
U nastavku donosimo nekoliko sočnih recepata s bademima.
Kolač od palente, badema i sira
Sastojci:
150 g maslaca, omekšanog
120 g meda
4 žumanjka
4 bjelanjka
naribana korica 2 limuna
25 ml limunovog soka
250 g ricotta sira
100 g palente
130 g mljevenih badema
1 žličica praška za pecivo
1 prstohvat soli
listići badema, za ukras
šećer u prahu, za posipanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za kolač premažite maslacem i obložite dno papirom za pečenje. Maslac i med izmiksajte tako da dobijete pjenastu smjesu. Dodajte žumanjke i miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. U smjesu dodajte limunovu koricu, sok, ricottu, bademe, palentu i prašak za pecivo, pa sve dobro izmiješajte. Zasebno izmiksajte bjelanjke s malo soli do čvrstog snijega, te ih nježno umiješajte u smjesu. Prelijte smjesu u kalup, pospite listićima badema i pecite oko 45 minuta ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Ohladite kolač u kalupu, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Torta s kestenima, bademima i čokoladom
Sastojci:
Biskvit
6 bjelanjaka
6 žlica šećera
5 žlica mljevenih badema
2 žlice sjeckanih badema
2 žlice ulja
2 žlice glatkog brašna
0,5 vrećice praška za pecivo
Nadjev
750 g kesten pirea
100 g maslaca
200 ml vrhnja za šlag
3 žlice ruma
Preljev
150 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
Priprema:
Pomiješajte mljevene bademe, sjeckane bademe, brašno, prašak za pecivo i ulje. Bjelanjke miksajte dok ne dobijete snijeg, postupno im dodajući šećer. Snijeg lagano umiješajte u smjesu od badema. Smjesu za biskvit ulijte u kalup koji ste namastili i pobrašnili i pecite oko 25 minuta na 150 stupnjeva. Kesten pire miksajte zajedno s omekšalim maslacem, rumom i šećerom, a u posebnoj posudi miksajte slatko vrhnje dok ne dobijete šlag. Šlag umiješajte u kremu od kesten pirea pa nadjev stavite na biskvit u kalupu te sve to zajedno stavite u hladnjak. Dok se torta hladi, na laganoj vatri otopite maslac i u njemu čokoladu, a zatim tortu izvadite iz hladnjaka i iz kalupa te preko nje prelijte čokoladu. Neka se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim ju ponovno stavite u hladnjak. (Hina/ZT)