40629
Depositphotos/perseomedusa
StoryEditor
SAVJETI AGRONOMA

Kako smanjiti temperaturu vinove loze u vrijeme toplinskih udara?

Vinogradari moraju prilagoditi svoje strategije kako bi se nosili s toplijim ljetima i zaštitili svoje usjeve od toplinskog stresa i opeklina od sunca ili riskiraju da neće moći dugoročno nastaviti proizvodnju vina u nekim regijama

Svi govore o klimatskim promjenama i utjecaju koji one imaju na globalnu poljoprivredu, pa tako i na vinogradarstvo. Naime, prema pisanjima stručnjaka, povećanje temperature znači da su berbe uranile za 2 - 3 tjedna u posljednjih 40 godina, a promjene u sastavu grožđa pri berbi utječu na kvalitetu vina (van Leeuwen, C., Sgubin, G., Bois, B. et al, 2024).

“Vinogradari moraju prilagoditi svoje strategije kako bi se nosili s toplijim ljetima i zaštitili svoje usjeve od toplinskog stresa i opeklina od sunca ili riskiraju da neće moći dugoročno nastaviti proizvodnju vina u nekim regijama”, poručili su iz tvrtke Industrochem.

Zaštititi vinovu lozu od vrućine i opeklina

Oni navode kako Katharina Koetting, direktorica inovacija i tehničkog marketinga u poljoprivredi u Omya, nudi rješenje: “Važno je zaštititi vinovu lozu od vrućine i opeklina od sunca, bez utjecaja na njihovu sposobnost fotosinteze. Diljem Europe vinogradi imaju uspjeha u smanjenju temperature lišća i voća s prirodnim biostimulansom OmyaPro Sun.” To je, ističe Koetting, mokri prah koji se raspršuje po usjevima prije nego što temperatura poraste, tvoreći zaštitni film koji reflektira sunčevu svjetlost. Biljke mogu nastaviti fotosintezu tijekom vrućine dana, poboljšavajući rast usjeva i razvoj voća.

Nanositi preprarat čim temperatura dosegne 30°C

Nadalje, pojašnjavaju kako ovaj je preparat izrađen od prirodnog kalcijevog karbonata, koji se mikronizira u fini prah. Kada se pomiješa s vodom, može se raspršiti na vinovu lozu pomoću standardne opreme za prskanje. Dobiveni film otporan je na kišu i dokazan je u ispitivanjima za održavanje hladnije temperature i u lišću i u grožđu u usporedbi s netretiranim nasadima ili onima tretiranim kaolinom. To smanjuje toplinski stres na usjevu i može rezultirati uštedom vode.

Kako objašnjava Koetting, upravljanje toplinom u lišću i voću ima ogroman utjecaj na proizvodnju grožđa. Ako uzgajivači mogu smanjiti toplinu lišća i ploda za oko pet stupnjeva u podne, to značajno povećava i prinos i kvalitetu. U ispitivanjima provedenih tijekom dvije godine, vinova loza tretirana OmyaPro Sunom proizvodila je grožđe prosječne težine 45 posto veće od netretirane i 22 posto veće od vinove loze tretirane kaolinom. Zbog toga ovi stručnjaci preporučaju nanošenje ovog proizvoda čim temperatura dosegne 30 Celzijevih stupnjeva, jer će tada toplinski stres početi utjecati na rast.

Čvrsta koža smanjuje rizik od oštećenja i infekcije

Još jedna prednost mu je, naglašavaju, u tome što osigurava ishranu nasada kalcijem. On je neophodan za čvrstoću stanica i potiče čvrstoću plodova, važan je parametar kvalitete. Čvrsta koža smanjuje rizik od oštećenja i infekcije patogenima, te osigurava da bobica ostana zaštićena.

“Ovaj pripravak štiti prinos, kvalitetu i poboljšava skladištenje proizvoda, što rezultira većom profitabilnošću za uzgajivača”, poručuju. Koetting ističe kako globalne temperature nastavljaju rasti, nekim vinogradarskim regijama može biti mnogo teže ne samo postići očekivane prinose, već, što je još važnije, održati kvalitetu. Zbog toga snižavanje temperature lišća i voća na lozi ne samo da će pomoći u održavanju prinosa, već će omogućiti i dulji nastavak proizvodnje, uz održavanje ravnoteže između šećera, kiselosti i tanina za dobru proizvodnju vina.

KAROLINA RASTIJA, AGROKLUB

30.06.2024., 08:26h
05. listopad 2024 07:54