Sv. Donat
StoryEditor
Ako niste znali

Danas slavimo svetog Donata

Nakon provale Francuza u Zadar, 1809., kosti svetog Donata prenesene su u katedralu svete Stošije gdje se i danas nalaze

Prema legendi, Donat je rođen u Zadru u 9. stoljeću u plemićkoj obitelji. Bio je zadarski biskup u vrijeme sukoba franačkog cara Karla Velikog i bizantskog cara Nicefora. Da bi izgladili sukob, poslanstvo na čelu s mletačkim duždem, zadarskim knezom i biskupom Donatom krenulo je na Božić 805. iz Salzburga u Carigrad. Obavivši misiju, za nagradu su dobili tijelo svete Anastazije Srijemske, mučenice. Gdje god su putem kući pristali, svetičine moći uzrokovale su brojna čudesa i ozdravljenja. Mletački dužd kanio je prenijeti svetičine moći u Veneciju, ali ga je jaka oluja u tome spriječila pa su moći ostale u Zadru. Donat je nato dao svečano prenijeti moći u svoju stolnu crkvu svetog Petra, koja je potom promijenila naslovnika te se otada zove katedrala svete Anastazije ili po zadarski Stošije.

image

Crkva Sv. Donata

Linda Vidović

Neke verzije događaja pripovijedaju da je Donat tom prigodom u Zadar donio i moći njegova prvog zaštitnika, svetog Krizogona ili Krševana, te moći drugog zaštitnika Zadra svetog Zoila. Sveti Donat je umro oko godine 811., a pokopan je u velebnoj crkvi Presvetog Trojstva koju je obnovio te koja je kasnij po njemu nazvana crkvom svetog Donata. Ta je crkva u našim krajevima crkveno-umjetnički spomenik najvišeg reda. Legenda dalje pripovijeda kako je kod mađarske opsade Zadra u 12. stoljeću, kralj Koloman usnuo san u kojemu mu se javio sveti Donat te ga odvratio od nakane da razori grad. Kralj je u znak zahvale svecu dao izraditi zlatni relikvijar u obliku ruke u koji je pohranio dio svečevih moćiju. Godine 1809., nakon provale Francuza u Zadar, Donatovo je tijelo preneseno iz njemu posvećene crkve u katedralu svete Stošije, gdje se i danas nalaze. Sveti Donat je drugotni zaštitnik grada Zadra. U ikonografiji ga prikazuju u biskupskom ruhu s knjigom ili biskupskim štapom u ruci.(hkm.hr)

image

Unutrašnjost sv. Donata

Petra Mujagić
25.02.2024., 10:55h
20. svibanj 2024 01:22