<p>Bolje vrijeme – dobri ulovi</p>
Bolje vrijeme – dobri uloviJoško Gatara
StoryEditor
RIBOLOVNA PROGNOZA 06. - 12.4.

Vrlo zanimljivo i moguće uspješno razdoblje

Dobro će biti gotovo cijelog dana: odlično u jutarnjim satima te u satima do podneva i poslijepodneva te pred sumrak i mrak

Proljetno razdoblje s dosta stabilnim vremenom, gdje će uglavnom prevladavati djelomično oblačno i djelomično sunčano razdoblje s toplijim danima i noćima. Razdoblje u kojem će se u zadnjim danima zadnje četvrti kvarta, bolji rezultati ostvarivati ujutro i u svitanju te pred sumrak, u sumraku i do mraka u danima mine škura – mlađaka. Prognoza vremena nam kazuje da će u ovim danima izostati “dosadna” kiša, što će ribolov učiniti ugodnijim. Noć treba izbjegavati. U ovom ribolovnom razdoblju puhat će uglavnom vjetrovi ZSZ, SSZ, SZ, Z i J smjerova umjerene jačine od 15 do 20 km/h. Temperature će se kretati tijekom dana od 22 do 23, dok će noćne biti između 10 i 13 stupnjeva.

Ipak upozorenje važi da još uvijek nije vrijeme da se na moru “razgolitimo”. Topla odjeća i obuća su ipak obvezne, kao što je i ona ribarska uzrečica “ribaru roge”, za bolji ulov.

Subota, 06. travnja; zadnja četvrt-kvarat; peti dan: u svitanju i jutarnjim satima podnošljivo do 10 sati, a onda nešto slabije do podne. Do sumraka ponovno podnošljivo, a onda do mraka dobro. Noću slabo.

Nedjelja, 07. travnja; zadnja četvrt-kvarat; šesti dan: u svitanju i ujutro do 10 sati dobro, a onda slabije do 12 sati. Podnošljivo do 16 sati, a onda dobro do sumraka. Vrlo dobro do mraka. Noću slabo.

Ponedjeljak, 08. travnja; mina -škur mlađak; prvi dan: odlično u svitanju i ujutro do 8 sati pa vrlo dobro do 13 sati, a onda nešto slabije i podnošljivo do sumraka. Dobro do mraka, a onda slabo noću.

Utorak, 09. travnja; mina-škur mlađak; drugi dan: odlično u svitanju i ujutro do 10 sati. Vrlo dobro do 13 sati, a onda poslijepodne do sumraka podnošljivo. Vrlo dobro do mraka. Noću slabo.

Srijeda, 10. travnja; mina- škur mlađak; treći dan: vrlo dobro u svitanju i ujutro do 11 sati, a onda podnošljivo do sumraka. Dobro do mraka. Noć treba propustiti, slabo.

Četvrtak, 11. travnja; mina- škur mlađak; četvrti dan; vrlo dobro u svitanju i jutrom do 10 sati, a onda do 14 sati odlično. Slabije nešto u poslijepodnevnim satima pa do sumraka dobro. Vrlo dobro do mraka. Noću slabo.

Petak, 12. travnja; mina- škur mlađak; peti dan: u svitanju i ujutro i do 12 sati vrlo dobro. Poslije podne do 17 sati odlično, a onda pred sumrak podnošljivo. Dobro do mraka, a onda noću slabo.

Ovo ribolovno razdoblje zadnje četvrti-kvarta i mine škura – mlađaka, s povoljnijim vremenskim prilikama bit će vrlo zanimljivo i moguće uspješno. Toplija vremena i veća pokretljivost ribljih vrsta stvarat će i veće mogućnosti za uspješan ribolov. Dobro će biti u danima mine škura mlađaka, gotovo cijelog dana, odnosno odlično u jutarnjim satima te u satima do podneva i poslijepodneva te pred sumrak i mrak. Ukoliko se opremimo dobrom ješkom onda se možemo nadati i uspješnim rezultatima. Dobar ribolovni pribor i strpljenje ribolovca doprinijeti će uspješnosti odlaska na more. Ovo vrijedi i za one ribolovce koji se opredijele za ribolovnu aktivnost s obale.

Izlazak i zalazak Sunca

Sunce u ovom razdoblju zadnjih dana zadnje četvrti kvarta i prvih dana mine-škura mlađaka, na zadarskom području izlazi između 06:26 i 06:15, a zalazi između 19:31 i 19:31 sata.

Faze Mjeseca

Zadnja četvrt kvarat traje do 08. travnja kada zalazi u 19:27 sati i započinje faza mine škura mlađaka u 20:22 sati i traje do 15. travnja u 01:56 sati, kad nastupa faza prve četvrti kvarta.

06.04.2024., 08:30h
JOŠKO GATARA
03. svibanj 2024 04:02