<p>Očuvajte zdravlje svojih desni</p>
Očuvajte zdravlje svojih desniIzvor Pixabay
StoryEditor
ODVOJITE VRIJEME

Evo zašto biste trebali steći naviku temeljitog žvakanja hrane

Istraživanja su pokazala da dulje žvakanje hrane rasterećuje probavni sustav te pomaže u održavanju zubi i desni zdravima

Jako ste gladni i na kratkoj stanci za ručak pa ćete teško odvojiti vrijeme da sažvačete svaki zalogaj hrane u finu kašu, no zdravstveni stručnjaci kažu da je iznimno važno steći naviku temeljitog žvakanja.

Njemačka udruga zubnih tehničara ističe da je vrlo važno sažvakati svaki zalogaj hrane i do 30 puta, ako je to moguće, što je navika koja zahtijeva i pažljivo jedenje i samodisciplinu.

Zašto je temeljito žvakanje toliko važno?

Istraživanja su pokazala da dulje žvakanje hrane rasterećuje probavni sustav te pomaže u održavanju zubi i desni zdravima.

Desni se doslovno masiraju kad se tvrda hrana poput sirovog povrća ili kruha od cjelovitog brašna temeljito žvače, a to posljedično poboljšava cirkulaciju krvi.

Stručnjaci za dentalnu higijenu kažu i da intenzivno žvakanje može spriječiti nastanak karijesa jer se pritom sastruže plak i izlučuje se više sline, što opet ima zdravstvenih prednosti jer slina štiti zube od kiselina i sadrži minerale koji održavaju caklinu jakom i zdravom.

Ne treba zaboraviti ni to da se okus temeljito sažvakane hrane bolje osjeća jer žlijezde u usnoj šupljini izlučuju više sline koja podmazuje naše okusne pupoljke, čineći okuse intenzivnijima.

No naviku temeljitog žvakanja možete steći jedino ako za obroke odvojite dovoljno vremena.

Zdravstveni stručnjaci predlažu da jedete pažljivo i obratite pozornost na okus i konzistenciju hrane.

Najvažnije je gutati tek kada je tekstura hrane ‘razbijena‘, to jest kad vam se u ustima stvori kaša. (Hina)

20.03.2024., 10:48h
20. svibanj 2024 00:59