Arijana Čulina, svestrana umjetnicaLinda Vidović
StoryEditor
Arijana Čulina

Ženama je danas zabranjeno ostariti

Nekad zavidim svojoj babi, mogla se širit’ koliko je tila ispod podsuknje, dida nije zna za bolje. Danas po cijeli dan - idi na fitness, idi u wellness, zatezanje, rastezanje... Ženama danas nije lako, kaže Arijana

Prije gostovanja HNK Split u HNK Zadar s hit predstavom Tiha noć, nastalom prema tekstu Miljenka Smoje i Ivice Ivaniševića, razgovarali smo s Arijanom Čulinom, glumicom, spisateljicom, komičarkom i amaterskom slikaricom.

Ispričala nam je kako je postala glumica, baš kao i spisateljica - sasvim slučajno, dok je u slikarstvu pronašla mir.

Slučajno postala glumica

- Sve je kod mene išlo čudno, moram priznati, kao djevojčica od osam, devet godina dobila sam drugu nagradu za recitiranje, a prvu literarnog natječaja Grada Splita. Onda sam zaboravila na to, sve do srednje škole kad je bio raspisan natječaj za glumački studij u kazalištu i kad me moja kolegica Nevenka zvala da idem s njom i pravim joj društvo. Rekla sam joj: dobro, Neve, da ne ideš jadna sama, otići ću ja s tobom, ali ja ti ne znam ništa nego bračke svađe. Tamo je bilo puno mojih kolega koji su i dan-danas u teatru, i pokojni Dino Dvornik je bio s nama. I tako, moja kolegica Neva je postala znanstvenica, a za mene su rekli da su dobili novog komičara. Ostala sam u teatru sasvim slučajno, započinje Arijana koja je završila Glazbenu školu “Josip Hatze”, odsjek solo pjevanja.

- No, otišla sam jer sam shvatila da nikad neću postati Traviata, za operu u tom trenutku nisam imala potencijala i volje, ali diplomirala sam na cabaretu u Kurt Weill Akademiji i igrala sam u dosta mjuzikla. Pjevam uvijek, po potrebi za teatar. Posebno volim francuske šansone. No, odlučila sam se ipak za glumačku akademiju, priča Arijana.

image

Glumački portreti su, kaže, pohranjena iskustva

Ivo Čagalj/PIXSELL

U slikanju pronašla mir

I pisanje je započelo slučajno, kako kaže, napisala je za neku predstavu monolog, pa još jedan, pa još jedan...

- To je vidio jedan izdavač, pa sam napisala knjigu, sve je išlo zaista slučajno i nepretenciozno. Onda sam se malo umorila od velikog angažmana, to je bilo prije možda 20-ak godina, tada sam imala na televiziji kolumnu kao Goge Biondina, promocije knjige “Što svaka žena triba znat o onin stvarima”, nastavak knjige i brojne druge obveze. Jednog sam dana tako pozavidjela nekome tko nešto radi u miru. Sjećam se kako sam šetala gradom, padala je kiša, i vidjela sam neke žene kako slikaju i samo sam sjela među njih. To opuštanje mi je itekako dobro došlo, evo, i u tome sam već 17 godina, priča Arijana kojoj je ipak, kao prvakinji drame u HNK Split već gotovo 40 godina, teatar prioritet.

image

Ostvarila je niz zapaženih i raznovrsnih uloga

Osobni album

Paralelno, kad god joj to obveze dopuste, igra svoje predstave, trenutačno su to “Varaš ga, a ne ostavljaš ga” u kojoj pjeva 16 francuskih šansona s kolegicom Mirelom Meić, prati ih maestro Zoran Velić i harmonikašica Daniru Ipavec za što su dobili odlične kritike te “Disco baba” koja problematizira starenje žene.

- Ženama je danas zabranjeno ostariti. Nekad zavidim svojoj babi, mogla se širit’ koliko je tila ispod podsuknje, dida nije zna za bolje. Danas po cijeli dan - idi na fitness, idi u wellness, zatezanje, rastezanje... Ženama danas bome nije lako, ističe Arijana.

Sve se može naučiti, ali komičar se mora roditi

Nedavno je u Zadru igrala i lik Fani u izvrsnoj predstavi “55 kvadrata” za što je dobila brojne nagrade.

- Uvijek me smatraju komičarkom, a sve ozbiljne nagrade dobila sam kao dramska glumica. Glumac može sve, ali smatram da je komedija najteža i da je ljudi ne valoriziraju kako treba. Sve se može naučiti, ali komičar se mora roditi. No, doduše, tanka je linija između drame i komedije, oboje treba igrati ozbiljno, tumači Arijana koja, vjerovali ili ne, ne gleda humoristične serije, jer jednostavno ne voli.

Uvijek je aktivna i pronalazi nove zanimacije i hobije. Primjerice, s obzirom na to da često pjeva šansone, odlučila je naučiti francuski jezik.

Razgovor s Arijanom pokazuje nam kako se umjetnost može ispreplitati na neočekivane načine, nudeći kontinuiranu evoluciju i otkrivanje novih strasti. Njezin pogled na umjetnost, kao i njena posvećenost i neprekidna potraga za novim izazovima, nadahnjujući su primjer trajne ljubavi prema stvaranju i izražavanju.

Nagrade i priznanja

Nagrada za najbolju glumicu na festivalu Purgatorije, Tivat, Crna Gora - za ulogu Fani u predstavi Ivane Vuković 55 kvadrata, 2023.

Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju glumicu na 30. Festivalu glumca - za ulogu Fani u predstavi Ivane Vuković 55 kvadrata, 2023.

Nagrada Marul za glumačko ostvarenje na 33. Marulićevim danima - za ulogu Fani u predstavi Ivane Vuković 55 kvadrata, 2023.

Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju sporednu žensku ulogu - za ulogu Fani u predstavi Ivane Vuković 55 kvadrata, 2022.

Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu za ulogu Vere u filmu Ne gledaj mi u pijat, 64. Pulski filmski festival, 2017.

Nagrada za najbolju žensku ulogu za ulogu Vere u filmu Ne gledaj mi u pijat, FEST 2017.

Nagrada Marin Držić Ministarstva kulture Republike Hrvatske za dramski tekst Splitska kvatrologija, 2003.

Nagrada Marul za ulogu Dese u predstavi Ptičice Filipa Šovagovića u režiji Paola Magellija na Festivalu Marulićevi dani, 2001.

Priznanje za ulogu Lizistrate na “Glumci europske konvencije” na Festivalu u Sibiu, Rumunjska

10.03.2024., 08:30h
28. travanj 2024 05:35