Gospin kip u briševačkoj procesijiVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
GOSPA OD RUŽARIJA ILI LUZARICA

Briševljani misama i procesijom proslavili Gospu Luzaricu

Vrijeme je to okupljanja svih Briševljanaca i Briševljanki, onih koji ovdje žive i onih raseljenih po Hrvatskoj i svijetu

Zavjetni blagdan Gospe od Ružarija ili blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice, blagdan koji se još u puku zove Luzarica, svečano je proslavljen u 19 župa Zadarske nadbiskupije, čije crkve ili zavjetni oltari nose taj Gospin naslov.

- Blagdan Luzarice ovdje se posebno obilježava. Vrijeme je to okupljanja svih Briševljanaca i Briševljanki, onih koji ovdje žive i onih raseljenih po Hrvatskoj i svijetu, kazala je Briševljanka, gospođa Ana.

Općina sa 16.800 eura obnovila fasadu

Crkveno-pučka fešta nebeske zaštitnice Luzarice proslavljena je s čak tri svete mise u crkvi Gospe od Ružarija u centru sela na kojoj je za 16.800 eura Općina Poličnik u lipnju 2023. obnovila fasadu. Dakako i s fascinantnom procesijom s Gospinim kipom, ali i uz bogat stol u kućanstvima s obitelji, kumovima, prijateljima i rodbinom koja ne živi u Briševu.

- Slavimo Blaženu Djevicu Mariju od Krunice zato što je velika, zato je slave svi narodi. Nama je Marija neizmjerno važna jer ona je majka našega Spasitelja, ali ona je i naša zagovornica, naš uzor u vjeri, naglasio je propovjednik, salezijanac don Marijan Rodić, koji je svetu misu predvodio u zajedništvu sa župnikom don Zvonimirom Ćorićem.

BDM od Krunice, Gospa od Ružarija ili Luzarica je blagdan nastao kao spomen na veliku pobjedu ujedinjene kršćanske flote nad Osmanskim carstvom u glasovitoj bitki kod Lepanta, 7. listopada 1571. Pobjeda se pripisuje molitvi krunice na koju je pozvao cijelo kršćanstvo tadašnji papa sv. Pio V. Nakon drugih pobjeda nad Turcima, koje su također izvojevane uz zagovor Majke Božje, papa Klement XI. ustanovio je ovaj blagdan za prvu nedjelju u listopadu iako je vezan uz dan 7. listopada.

image

Zbor crkve u Briševu

VELIMIR BRKIĆ

Ustrajmo poput Marije

- Krunica je poslije euharistijske molitve najizvrsnija i najuzvišenija molitva, skraćeno Evanđelje, jer u sebi ima snagu oduševiti za Mariju, Isusa, obitelji, djecu, mlade i stare, rekao je don Marijan.

Marijine su značajke toliko lijepe i velike i toliko ih ima da bismo mogli još dugo razmatrati o njima, kaže on, osobito jer nas ona svojim vrlinama potiče da i sami slijedimo njezin primjer.

- Ustrajmo poput Marije. Bit vjernosti nije u veličini i obujmu. Vjernost se, među ostalim, prepoznaje u skromnosti i malim stvarima, ponekad čak oku nevidljivima i rukama neopipljivima, istaknuo je don Marijan.

Živimo po Božjim zakonima, kaže propovjednik, i doživjet ćemo život vječni.

- U identitetu Blažene Djevice Marije od Ružarija neka živi ova župa, poručio je salezijasnac don Marijan Rodić, koji je prije tri godine proslavio pedesetu godišnjicu svećeničkog ređenja.

image

Zbor crkve u Briševu

VELIMIR BRKIĆ

Gostoljubivost i domaće delicije

image

Gospin kip

VELIMIR BRKIĆ

Poslanice su čitale Vera Milin i Paula Turja, koja je čitala i molitvu vjernika, čin vjere u Boga i zagovaranja za potrebe svijeta u kojem živimo. Pod budnim oko sakrastiana-remete Zdravka Grubića lemozinu-milodare je prikupljao Tiho Grubić.

-Križ na čelu procesije nosi Žare Jurlina, barjake Dino Butić, Ivica Užarević i Mate Lekšić, a Gospin kip Kristijan Samardžić, Mladen Butić, Kristijan Mazija i Ante Zdrilić, nabraja Tiho.

Nakon svečane svete mise i procesije počela je prava pučka fešta. U centru štandovi, s robom široke potrošnje s raznoraznim igračkama, a roditelji požuruju djecu da ne zakasne na blagdanski stol.

- Ovdje u Briševu uživa se u domaćim delicijama, a gostoljubivi domaćini pobrinut će se da vam ništa ne fali. Štoviše, u Briševu danas ima svega, ponajviše uzvišenog ozračja koje je došlo s blagdanom Luzarica, uvjerljiv je briševački poduzetnik Ante Butić, iz izletišta OPG Butić.

07.10.2023., 09:36h
VELIMIR BRKIĆ
17. svibanj 2024 12:15