<p>Na sastanku predstavljen tijek radova na CGO Biljane Donje</p>
Na sastanku predstavljen tijek radova na CGO Biljane DonjeZadarska županija
StoryEditor
Župan Longin održao sastanak s načelnicima

Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje počet će s radom do kraja godine

Zadarska regija imat će jedan od četiri CGO-a u Hrvatskoj i to sufinancirana bespovratnim sredstvima EU, stoga će stanovnici biti oslobođeni penala EU što će izravno utjecati na cijenu odvoza komunalnog otpada, istaknuo je predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Zoran Šikić

Jedna od najaktualnijih tema redovitog sastanka župana Božidara Longina s gradonačelnicima i načelnicima s područja Zadarske županije bila je dovršetak je Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje (CGO).

Kako su izvijestile predstavnice tvrtke Eko d.o.o., CGO je u završnoj fazi izgradnje, a trenutno se radi na montaži opreme u postrojenju za mehaničko-biološku obradu otpada. Centar bi trebao biti pušten u rad do kraja ove godine, najavio je župan Longin.

- CGO Biljane Donje jedan je od strateških projekata Zadarske županije i njegova realizacija od velike je važnosti za sve naše stanovnike. Centar predstavlja visoko kvalitetnu i najsigurniju alternativu postojećim odlagalištima jer je predviđena mehaničko-biološka obrada miješanog komunalnog otpada po najvećim europskim standardima, a uz to će se vršiti i obrada građevnog otpada. Gospodarenje otpadom utječe na sve ljude i na naš okoliš te je puno više od komunalne usluge. To je pitanje kvalitete života, dodao je župan.

Općina Poličnik je u međuvremenu ishodovala građevinsku dozvolu za pristupnu cestu od državne ceste D-8 iz zone Grabi u Poličniku do Centra za gospodarenje otpadom čija je izgradnja među prioritetnim projektima. Naime, uz važnost odgovornog gospodarenja otpadom i zaštite okoliša, jednako tako je važno zaštiti sigurnost i kvalitetu života lokalnog stanovništva te je načelnik Općine Poličnik Davor Lončar sa svojim suradnicima poduzeo sve predradnje kako bi  prometnica što prije krenula u izgradnju.

Trenutno se u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture zaokružuje financijska konstrukcija za izgradnju ceste koja bi trebala značajno rasteretiti postojeće lokalne prometnice i zaobići naseljena mjesta, a ujedno olakšati pristup dostavnim vozilima.

- Iako su Centri za gospodarenje otpadom prvorazredno političko, ali i stručno pitanje, istaknuo bih važnost da će zadarska regija imati jedan od četiri CGO-a u Hrvatskoj i to sufinancirana bespovratnim sredstvima EU. Zadarska regija, ali i ostali koji gravitiraju CGO-u u Biljanima, bit će stoga oslobođeni penala EU što će izravno utjecati na cijenu odvoza komunalnog otpada za građane, istaknuo je predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Zoran Šikić dodavši kako se o tehnologiji CGO-a često razgovara s političkih i populističkih razloga, premda struka o tome ima jasan stav.

Predstavnici tvrtke Eko d.o.o. istaknuli su kako ulažu maksimalne napore da Centar bude pušten u rad još ove jeseni jer se bespovratna EU sredstva moraju potrošiti do kraja ove godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 89,7 milijuna eura, a u najvećoj mjeri financira se europskim i nacionalnim sredstvima uz lokalnu komponentu suvlasnika – gradova Zadra i Benkovca te Zadarske županije.

Obuhvat Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje pokriva cijelu Zadarsku i južni dio Ličko-senjske županije. Pretovarne stanice izgrađene su u Biogradu na Moru, Gračacu i Pagu s transportnom opremom ukupnog kapaciteta od 23,500 t/god te su u potpunosti spremne za prihvat otpada, ali će u pogon tek kada CGO krene s radom.

27.05.2023., 12:22h
24. travanj 2024 16:29