<p>Čišćenje podmorja u Salima</p>
Čišćenje podmorja u SalimaCromaris
StoryEditor
Bio kugle za budućnost

Cromaris i volonteri provode akciju čišćenja podmorja u luci Sali

Kada se bio kugle nađu na morskom dnu, počinju se razgrađivati i otpuštati mikroorganizme, koji se uz pomoć povoljnih temperatura mora brzo umnažaju i povoljno utječu na obnovu bioraznolikosti podmorja

U organizaciji tvrtke Cromaris d.d. u subotu, 7. listopada, održat će se akcija čišćenja podmorja luke Sali koja se provodi u sklopu projekta "Bio kugle za bio budućnost". Akciju provode članovi ronilačkog kluba Zadar te volonteri iz Cromarisa i Sali. Nakon čišćenja podmorja od mehaničkog otpada, djeca Osnovne škole Petar Lorini u Salima će u more bacati ranije pripremljene bio kugle.

Naime, početkom rujna Cromaris je u Salima održao edukaciju osnovnoškolske djece o načinima zaštite mora i podmorja te radionicu izrade bio kugli. Tom je prilikom izrađeno oko 5.000 kugli od gline i efektivnih mikroorganizama koji se hrane otpadnim tvarima u podmorju i obogaćuju more kisikom. Jedna do dvije kuglice dostatne su za metar četvorni podmorja. Kada se nađu na morskom dnu, kugle se počinju razgrađivati i otpuštati mikroorganizme, koji se uz pomoć povoljnih temperatura mora brzo umnažaju i povoljno utječu na obnovu bioraznolikosti podmorja.

Sav otpad koji u sklopu ove akcije bude izvađen iz mora, bit će zbrinut u odgovarajućim spremnicima za glomazni otpad te propisno zbrinut uz pomoć lokalnog komunalnog poduzeća Mulić d.o.o.

U skladu sa svojim strateškim prioritetima, Cromaris se kao društveno odgovorna tvrtka čiji je cilj održivo poslovanje aktivno uključuje u brojne društveno korisne projekte i aktivnosti koje utječu na poboljšanje i napredak uže i šire zajednice u kojoj posluje. Ova akcija čišćenja je samo jedna u nizu od akcija koje Cromaris provodi u lokalnoj zajednici, a njen cilj je osvijestiti kako je more jedan od najvrjednijih resursa koje imamo i moramo ga čuvati te kako sustavnim eko akcijama tijekom godina ipak možemo dovesti do pozitivnih promjena i smanjiti količinu otpada u moru.

Projekt "Bio kugle za bio budućnost" je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

06.10.2023., 15:01h
01. svibanj 2024 16:11