Dječji vrtić poprimio svoju vizuruVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
U NOVOM NASELJU

Gorički vrtić početkom rujna i s jasličkom skupinom, nadogradnja ide po planu

Područni vrtić u Gorici pohađaju 22 djeteta, dok će jaslička skupina brojiti 12 djece od godine do tri godine života, kaže Milica Ćoso, ravnateljica DV Zlatna lučica

Stoljetno zanimanje “baka servis” ide u roportornicu povijesti. Sve više se grade dječji vrtići s jaslicama, dakle za djecu od jedne godine do polaska u osnovnu školu i bake na (ne)sreću polako ali sigurno odlaze u prošlost, sve je manja potreba čuvanja i odgoja unuka i unučica. Očiti je primjer i ravnokotarsko selo Gorica gdje su u tijeku radovi na rekonstrukciji Dječjeg vrtića Zlatna lučica Sukošan, Područni vrtić Gorica. U novoizgrađenoj prostoriji za jasličku skupinu izvode se radovi na unutarnjem uređenju.

- Radovi su u vrijednosti od 345.947,99 eura. Uz postojeći vrtićki objekt, u kojem su djeca od 3 do 7 godine, dograđuje se prostorija za jasličku skupinu s pripadajućom opremom. Na zadovoljstvo roditelja jaslička skupina kreće početkom rujna 2024., kazao je Filip Dražić, djelatnik Općinske uprave Općine Sukošan.

image

Milica Ćoso, ravnateljica DV Zlatna lučica

VELIMIR BRKIĆ

Mlade obitelji i djeca

Nakon što je krajem 2019. godine u Novom naselju Gorica izgrađen novi, moderan dječji vrtić s okolišem u vrijednosti od 3,5 milijuna kuna u punom su zamahu radovi na dogradnji vrtića. Po projektu dipl.ing.arh. Mladena Nižića radove izvodi zadarska tvrtka Ključ u ruke D & A.

- Demografska obnova jedan je od naših glavnih ciljeva koje smo zacrtali u Općini. Mlade obitelji i djeca su nam prioritet, pa smo uz postojeći izgradili novi, moderni vrtić u Sukošanu te u Gorici koji sad proširujemo. Proširili smo i vrtić u Debeljaku što je ulaganje od preko 25 milijuna kuna (3,4 milijuna eura), temeljit je Ante Martinac, općinski načelnik.

A nakon proširenja vrtića u Debeljaku pred izgradnjom je na lokaciji vodovod sasvim novi vrtić. Sva dokumentacija i projekt su spremni, čeka se otvaranje nove mjere za EU financiranje.

image

Nadogradnja vrtića ide po planu

VELIMIR BRKIĆ

Jaslice zapošljavaju dvije odgojiteljice

- Ulaganjem u infrastrukturu namijenjenu djeci općina je dostignula pedagoške standarde koji jednaki u onim najrazvijenim sredinama u Lijepoj Našoj, ponosno će Martinac.

Općina Sukošan (Debeljak, Glavica, Gorica, Sukošan) broji 4.700 žitelja i ima četiri vrtića - dva u Sukošanu te u Debeljaku i Gorici.

- U Dječji vrtić Zlatna lučica Sukošan polaze općinska djeca iz Sukošana, Debeljaka, Gorice i Glavice. Trenutačno kod nas boravi 245 djece, a tu je i 65 predškolaca, objavila je Milica Ćoso, ravnateljica DV Zlatna lučica.

U vrtiću u Gorici rade dvije odgojiteljice, Matilda Ikić i Maja Batur, a otvaranjem jasličke skupine zaposlit će se još dvije odgojiteljice.

- Područni vrtić u Gorici pohađa 22 djece, dok će jaslička skupina brojiti 12 djece od godine do tri godine života, precizna je Ćoso.

image

Vrtić u novom goričkom naselju

VELIMIR BRKIĆ

Vrtić, najljepše odsanjano djetinstvo

Dječji vrtić nije tek čuvalište. To je odgojno-obrazovna ustanova s vlastitim kurikulom, planom i programom koji doprinosi razvoju djeteta i potporu roditeljima. Istovremeno dječji vrtić je mjesto zabave, smijeha i pjesme. Rani i predškolski odgoj vrlo je važan za daljnji djetetov razvoj i život.

- Vrtić je oaza pozitivnih vrijednosti, središte ljubavi i prijateljstva, čarobna kutija prepuna životnog blaga, ali i mjesto na kojemu se najljepše može “odsanjati” djetinjstvo, s vidnim zadovoljstvom će Milica Ćoso.

Inače, žitelje Gorice očekuje izgradnja malonogometnog igrališta s umjetom travom i tribinama odmah do dječjeg vrtića te društveno-kulturnog centra s trgom u centru naselja.

09.06.2024., 08:51h
VELIMIR BRKIĆ
26. srpanj 2024 21:33