S migrantima, Andrija Dević prvi slijevaAndrija Dević
StoryEditor
DRAMATIČNA AKCIJA

Hrvatski junak iz Sukošana - Andrija Dević, spasilac 92 migranata u Jonskom moru!

Timunjer, hrvatski junak iz Sukošana, u Jonskom moru sudjelovao je u spašavanju 92 migranta iz Afganistana koji su bili nagurani u 15-metarsku jedrilicu...

Andrija Dević, 41-godišnji Sukošanac, sa posadom istraživačkog broda, ledolomca Laura Bassi tijekom plovidbe na Antartik u Jonskom moru sudjelovao je u spašavanju 92 migranta iz Afganistana koji su bili nagurani u 15-metarsku jedrilicu.

image

Andrija Dević, hrvatski junak iz Sukošana

Andrija Dević

- Uvjeti su bili strašni. Bitka za migrante u pretrpanoj jedrilici do bola bila je sasvim neizvjesna, mukotrpna i dugotrajna zbog valovitog mora. Sve je moglo biti kobno, tragično, jedrilica je tonula. Naime, na horizontu je bilo nevrijeme, a voda je već nadirala u jedrilicu, kaže timunjer-kormilar Andrija Dević iz Sukošana, koji ima 21 godinu pomorskog staža.

Dramatična akcija na pretrpanoj jedrilici

Dramatične trenutke višesatnog spašavanja priča hrvatski junak iz Sukošana - Andrija Dević, sin Vere i sad pokojnog, legendarnog građevinara Ante Devića Karaganje.

- Među 92 migranta, uglavnom iz Afganistanu, bilo je 49 muškaraca, 20 žena i 23 djece, navodi Dević, dodavši kako je istraživački brod talijanskog Nacionalnog instituta oceanografije isplovio iz talijanske luke Trst prema Novom Zelandu te potom prema konačnom cilju Antartiku, najhladnijem mjestu na Zemlji s oko 98% površine prekrivenom snijegom i ledom.

Stručnom i preciznom akcijom posade broda Laura Bassi, koji je opremljen specijalnom spasilačkom opremom, pod vodstvom kapetana Franca Sedmaka, usprkos zahtjevnih višekratnih manevara svi migranti su u četverosatnoj akciji srećom spašeni bez ozljeda.

Uvjeti su bili strašni. Bitka za migrante u pretrpanoj jedrilici do bola bila je sasvim neizvjesna, mukotrpna i dugotrajna zbog valovitog mora. Sve je moglo biti kobno, tragično, jedrilica je tonula. Naime, na horizontu je bilo nevrijeme, a voda je već nadirala u jedrilicu, kaže timunjer-kormilar Andrija Dević iz Sukošana, koji ima 21 godinu pomorskog staža...

Jedrlica tone, a oulja na vidiku

- A kako se spremala oluja mogla je biti kobna. Svi s "mog" ledolomca Laura Bassi su bili vrhunski, poput profesionalnih spasilaca. U čak 16 plova čamca do jedrilice najprije su ukrcane žene i djeca, potom muškarci. Svi su dobili deke, ručnici, hrana, piće, ističe spasilac Dević.

Brod je plovio je pod zastavama Norveške, Engleske i sada Italije. Brod Laura Bassi je dobio ime u čast prvoj ženi na svijetu koja je stekla doktorat i imenovana sveučilišnim profesorom.

16

plova su morali obaviti čamci tijekom spašavanja

Migranti spašeni i iskrcani u Grčku

- Kad je zahtjevna operacija završila, svi migranti zbrinuti su na brodu, a potom u grčku luku Kalamata, gdje su iskrcani, naglašava Dević, govoreći o ljudskoj hrabrosti i odvažnosti humanitarnoj akciji sa sretnim zavšetkom.Ledolomac Laura Bassi dugačak je 80 metara, te širok 17 metara. Na krmenom dijelu broda nalazi se heliodrom za helikoptere...

Svi migranti zbrinuti su na brodu, a potom u grčkoj luci Kalamata

Laura Bassi istražuje Antartik

- Brod je opremljen specijalnom opremom za spašavanje koje je propisano od strane International Code for Ships Operating in Polar Waters, objašnjava Dević.

Brod Laura Bassi je u vlasništvu OGS – Istituto Nazionale di Oceanografia e di Geofisica Sperimentale. Institut OGS se bavi seizmičkim istraživanjima, geofizičkim istraživanjima, istraživanjima mora i morskog dna te oceanografijom.

- Pošto brod ide za Antarktik i plovi polarnim vodama potrebno ga je dobro i temeljito pripremiti za takve uvjete. Ima i posebno dizajniran i ojačan trup broda za lomiti i prolaziti kroz led, zaključio je Andrija Dević.

image

U jedrilicu se naguralo 92 migranta

image

Andrija Dević i ledolomac Laura Bassi

04.12.2022., 11:32h
VELIMIR BRKIĆ
24. travanj 2024 13:52