Izaslanstvo Udruge veterana PumeVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
BITKE ZA DRAČE

Istina o Domovinskom ratu mora se obraniti istinom

Pume su 3. i 5. ožujka 1993. izvele dva napada na selo Drače i pritom izgubile 11 pripadnika, dok je 21 bio ranjen

Prošlo je točno 31 godina od kada je na širem području Suhovara svoje živote na oltar domovine položilo čak 11 hrvatskih vitezova legendarne varaždinske 7. gardijske brigade Puma, postrojbe koja je prva ušla u Knin tijekom Oluje i zavijorila hrvatsku trobojnicu na kninskoj tvrđavi.

- Pume su 3. i 5. ožujka 1993. izvele dva napada na selo Drače i pritom izgubile 11 pripadnika, dok je 21 bio ranjen, na te sudbonosne trenutke podsjeća Robert Puja, predsjednik Udruge 7. gbr Pume, Istaknuvši kako se zahvaljuje svima u Općini Poličnik i u Zadarskoj županiji koji se sjećaju njihovih preminulih kolega i na ovako dostojanstven način obilježavaju godišnjicu njihove pogibelji.

Brojnim gostima iz Varaždina već tradicionalno domaćini su bili Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik, Dario Buljat, predsjednik Općinskog vijeća, Branko Zrilić, predsjednik UHDDR Poličnik, te mještani Suhovara.

Trajna zahvalnost i najdublje poštovanje

- Trajnu zahvalnost i najdublje poštovanje dugujemo svim hrvatskim braniteljima koji su se hrabro i spremno uključili u obranu napadnute domovine te konačnom pobjedom svima nama osigurali slobodan i miran život u vlastitoj državi, kazao je Davor Lončar.

Niti tri desetljeća od pobjedonosne Oluje, Hrvatska je ostvarila sve svoje strateške nacionalne ciljeve i afirmirana je u svim ključnim međunarodnim organizacijama.

- Istina o Domovinskom ratu mora se obraniti istinom, poručio je Zdrilić istaknuvši kako svake godine treba odati počast svim poginulim hrvatskim vitezovim Domovinskog rata koji se ne smiju zaboraviti i treba učiniti sve da ih i buduće generacije obilježavaju, naglasio je Branko Zrilić, dodavši da već godinama ovdašnji UHDDR održava prijateljske odnose s Udrugom Puma.

Obilježavanje je započelo svetom misom u crkvi Gospe od Zdravlja koju je predvodio Damir Juričin, župnik Poličnika i Suhovara. Nastavilo se prisjećanjem na poginule branitelje te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod velebnog spomen-obilježja u neposrednoj blizini mjesnog groblja i crkve gdje je odana počast poginulim pripadnicima 7. gardijske brigade - Pumama.

Počast hrvatskim vitezovima

- U Humboltovu dvorištu, stotinjak metara dalje od suhovarske crkve​ poginulo je pet suboraca, prisjećaju se suborci nazočni u Suhovarima.

Krajem veljače 1993. taktička grupa 7. gardijske brigade s 216 pripadnika u kojoj se nalazio i vod od četiri tenka T-55 stigao je na zadarsko bojište.

- Nakon uspješno izvedene akcije Maslenica, ali i nastavka neprijateljskog djelovanja i ugroze dostignute crte bojišta te općenito teške situacije na tom dijelu ratišta, krajem veljače ‘93. u zadarsko je zaleđe upućena Taktička grupa 7. gardijske brigade s ciljem osiguranja prve crte od neprijateljskog protuudara te ovladavanja selom Drače i izbijanje na kotu Čardak kako bi se zauzeli bolji položaji za obranu, objašnjavaju pripadnici Puma, gardijske brigade koja je u ratnom putu nanizala najvažnije i najsjajnije pobjede iz Domovinskog rata.

Gostoljubivi domaćini

Akcija je izvedena u dva navrata, 3. i 5. ožujka. Neprijatelj se u drugoj akciji povukao s prednjih otpornih točaka i posakrivao po podrumima te su hrvatske snage zauzele njihove najistaknutije položaje, no ubrzo dolazi do borbenog kontakta s neprijateljem i njihova jakog otpora i protunapada.

- Neprijatelj je bio dobro opremljen i utvrđen s jakom tenkovskom, topničkom i pješačkom potporom, a prilaz selu gusto miniran. Selo Drače ostalo je nažalost u neprijateljskim rukama, a oslobođeno je tek u operaciji Oluja, rečeno je na komemoraciji.

Herojima Domovinskog rata počast su odale brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, izaslanstva Općine Poličnik i Grada Varaždina te mjesnog odbora Suhovare. Molitvu odrješenja predvodio je župnik don Damir uz sudjelovanje crkvenog zbora Suhovare.

Obilježavanje je nastavljeno prigodnim programom i domjenkom u obližnjem Društvenom domu Suhovare.

11.03.2024., 11:08h
VELIMIR BRKIĆ
06. svibanj 2024 12:22