Ordinacija u NeviđanimaOtok Pašman
StoryEditor
Općina Pašman i dalje bez liječnika

Jednom tjedno, na tri i pol sata, u Neviđane dolazi liječnik iz Ugljana

Općinski načelnik Krešimir Ćosić naglašava kako je, u namjeri da se nađe trajno rješenje, u redovnom kontaktu s Domom zdravlja i Upravnim odjelom za zdravstvo Zadarske županije

U redakciju portala Otok Pašman nedavno je stiglo pismo nezadovoljnog stanovnika općine u kojemu izražava ogorčenost nad činjenicom da jedna općina od osam naselja nakon više od godine dana i dalje nema trajno riješeno pitanje liječnika obiteljske medicine.

Naime, problemi s osnovnom zdravstvenom zaštitom na području općine traju od početka prošle godine nakon što je stalna liječnica obiteljske medicine otišla na specijalizaciju.

Nakon odlaska liječnice, a zbog nemogućnosti popunjavanja radnog mjesta, Dom zdravlja Zadarske županije raspoređivao je liječnike iz ordinacije u Kalima na zamjenu tri dana tjedno po tri do četiri sata. Nakon toga je početkom srpnja u radni odnos na određeno vrijeme primljena nova liječnica, no ubrzo ju je Dom zdravlja premjestio na drugu lokaciju. Nedugo zatim zaposlila se nova liječnica koja je nakon pola godine također otišla na specijalizaciju.

image

Problemi s osnovnom zdravstvenom zaštitom na području općine traju od početka prošle godine

Pixabay

Svaki se mjesec raspisuje natječaj

Trenutna situacija je da jedan dan u tjednu na tri i pol sata u Neviđane dolazi liječnik iz mjesta Ugljan, dok ga se ostale dane može posjetiti u ordinaciji u Ugljanu.

Kako bismo doznali više, obratili smo se pročelniku Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije Marku Kolegi, kao i načelniku Općine Pašman Krešimiru Ćosiću.

Od pročelnika Kolege saznajemo kako se redovito svaki mjesec raspisuje natječaj za slobodno mjesto liječnika obiteljske medicine u Neviđanima te su za sada organizirali dolazak ugljanskog liječnika u ordinaciju jedan put tjedno, dok kronične terapije pacijentima izdaje medicinska sestra.

image

Krešimir Ćosić, načelnik Općine Pašman

Općina Pašman

- Čim se neko radno mjesto oslobodi, raspisuje se natječaj te ga ponavljamo svakih mjesec dana dok se netko ne javi. Međutim, problem je u tome što su liječnici obiteljske medicine najviše zainteresirani za rad u Zadru. Imamo mjere kojima potičemo popunjavanje radnih mjesta na udaljenijim lokacijama, na primjer subvenciju stanovanja ili mogućnost pohađanja daljnjih edukacija, objašnjava pročelnik i dodaje da svake godine prije ljeta, kad završava medicinski fakultet, na tržište rada dolazi određeni broj mladih liječnika od kojih u prosjeku pet do osam završi u Zadarskoj županiji.

Suradnja Općine i Županije

Općinski načelnik Krešimir Ćosić naglašava kako je, u namjeri da se nađe trajno rješenje, u redovnom kontaktu s Domom zdravlja i Upravnim odjelom za zdravstvo Zadarske županije.

- Zapošljavanje liječnika obiteljske medicine u ordinaciji u Neviđanima je pod ingerencijom Doma zdravlja Zadarske županije. Mi smo u čestom kontaktu s njima i vršimo pritisak da se situacija što prije riješi. U zadnjih godinu dana su se na natječaj za stalno radno mjesto javile već dvije mlade liječnice, ali su obje otišle kad su dobile odobrenje od Ministarstva zdravstva za specijalizaciju koja traje tri godine. Surađujemo s Upravnim odjelom za zdravstvo Zadarske županije na programu poticajnih mjera da pokušamo privući liječnika iz bilo kojeg dijela Hrvatske ili inozemstva da se ovaj problem riješi za stalno, pojasnio je situaciju općinski načelnik. (Otok Pašman)

image

Marko Kolega, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije

Zadarska županija
31.03.2024., 08:30h
02. svibanj 2024 18:43