Suveniri Dalmacije i Mediterana
StoryEditor
LJUBAV PREMA PLEMENITOJ ŽIVOTINJI

Marko Pedić, samouki majstor u izradi suvenira tovara i ostalih rukotvorina

Vrijedni i radišni Pridražanin od odljevka kamene prašine i drva radi tovare, a od kože privjeske sa slikom i druge rukotvorine

Marko Pedić, 66-godišnjak iz Pridrage samouki je majstor koji za rodbinu, prijatelje i poznanike izrađuje razne predmete i suvenire od kamena i drva te privjeske od kože sa slikom. Od odlijevka kamene prašine izrađuje tovare (magarce), a od drveta ošljaru, samar ili sedlo za ovu domaću životinju te male drvene vučije za vodu zavezane za sedlo.

-U kožne privjeske za ključeve i druge potrebe ugrađujem sliku s nazivom mjesta, sportskih klubova ili po potrebi kazao je Pedić, čiji je did iz pridraškog zaselka Pedići došao u vlaštvo u Čuline.

Ovaj poznati samouki umjetnik-majstor radio je u Brodosplitu, Viniplastici i Bagatu, a onda je došao Domovinski rat te časno i ponosno kao hrvatski vojnik staje na branik Domovine.

Sve što vidi, rukama stvara

Sada samouk, kao iz šale stvara kvalitetne i unikatne proizvode, suvenire.

-Takav sam, sve što vidim rukama stvaram. Božji je to dar, kaže Pedić.

Kao majstor najpoznatiji je po izradi tovara, životinji koja simbolizira Dalmaciju, ponajviše ovdašnjeg težaka.

- Čovik i tovar ne tako davno nisu mogli jedan bez drugoga, bili su vezani kao prst i nokat. On je strpljiv, požrtvovan, izdržljiv, poslušan, ali i tvrdoglav jer bi se suprotstavio odluci vlasnika da ga preoptereti teretom, naglasio je Marko Pedić.

-Oduvik je bilo tako da uz dalamtinskog čovika ide tovar. I oni tako zajedno koračaju jedan uz drugoga kroz povijest i vrijeme da se više i ne zna "tko je od njih dvoje čovik, a tko tovar". Jedan brez drugoga nisu mogli i bili su vezani ka‘ prst i nokat, veli nam Marko.

Markovi tovari osvajaju na prvu

- Nije slučajno Toma Bebić ispjevao pjesmu "Tovare moj". Tovar je simbol žilavosti i neuništivosti Dalmacije i života u njoj. Malo traži, a puno daje. Danas je situacija kada je riječ o tovaru u Dalmaciji sasvim drugačija i gotovo alarmantna, reći će ovaj Pridražanin.

Situaciju spašavaju uzgajivači tovara za prodaju mlijeka, sve je više entuzijasta, istinskih ljubitelja tovara koji uzgajaju i čuvaju ovu plemenitu životinju, ali tradicionalne trke tovara ili magaraca u Sukošanu, Posedarju, Sv. Filip i Jakovu, Kukljici na otoku Ugljanu, Salima na Dugom otoku i drugim mjestima županije.

- Neka nam živi tovar, Dalmacija i Lijepa Naša, poželio je Marko Pedić. Dakako i ovaj majstor iz ravnokotarske Pridrage, samouki umjetnik u izradi tovara i unikatnih suvenira.

12.09.2023., 11:09h
I SNIMA:
VELIMIR BRKIĆ
21. svibanj 2024 03:08