U dvorištu župne crkveVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
RAVNOKOTARSKO SELO

Briševo je među rijetkim selima koje prema popisu stanovništva ima pozitivnu demografsku sliku

Ovo je selo gdje se čovjek vraća svojim korijenima, zemlji i prirodi, gdje ćete zaboraviti stres i napuniti baterije za novi radni dan

Briševo je dio Ravnih kotara u Općini Poličnik smješteno oko 7 km sjeverno od Zadra, između Murvice na istoku i Mazije, odnosno Poljica na zapadu. Briševo je djelić ovozemaljskog raja. Hrvatski Misir, izuzetno plodna zemlja koja stoljećima hrani ovdašnje generacije.

- Ovo je selo gdje se čovjek vraća svojim korijenima, zemlji i prirodi, gdje ćete zaboraviti stres i napuniti baterije za novi radni dan. Recept za uspjeh je gostoljubivost i dobra spiza, tvrdi mladoliki Ante Butić iz OPG Butić, ovdašnjeg izletišta – konobe. U seoskom ambijentu na lijepo uređenim briševačkim imanjima, kaže on, dobit ćete autentičan doživljaj ravnokotarskog, dalmatinskog kraja.

image

Ovdašnja budućnost

VELIMIR BRKIĆ

Bogom dano za odmoriti dušu i tilo

Krasi ga očuvani okoliš, a čovjek živi u skladu s prirodom. Ovdje se uživa u domaćim delicijama, pripremljenim domaćim namirnicama.

- Bogom je dano za odmoriti dušu i tilo, jer gostoljubivi domaćini pobrinut će se da vam ništa ne fali, uvjerljiv je briševački poduzetnik Ante.

Zvuči kao savršen recept za usporiti tempo i odmoriti se daleko od gradske buke, vreve i stresa što zorno potvrđuju ovdašnja izletišta, konobe, vile i kuće za odmor s bazenima.

- Imamo školu, vrtić, dvije crkve, dva groblja, svećenika, kapelicu, više od 20 OPG-a, preko 20 vila i kuća za odmor s bazenima, konobe, izletišta, dva dućana malo jača, moderan kafić, dom kulture, športsku dvoranu. Dakako, na Maziji benzinsku postaju, poslovnu zonu i vrtni centar, boćalište u centru sela, štandove s voćem i povrćem uz cestu, nabraja sugovornik Ivan.

Doduše, kaže on, doktor im je u Murvici, pošta u Zadru, a KUD Kanica je trenutno niti na nebu ni na zemlji. Slavili su kulturnu baštinu te organizirali na daleko poznatu manifestaciju “Mome mistu Briševo je ime”, s bogatstvom tradicionalnih narodnih nošnji, pjesama i plesova.

- Udruga maškara Krš ne tako davno pokorila bi i zavladala ovim ravnokotarskim selom. U fascinantnoj grupnoj maski “Angiri balerine i doktori” odrasli muškarci-maškare na glavi su imali konjsku glavu, a oko struka bijele mini balerinske haljinice. Pratilo ih je brojno medicinsko osoblje, i za ljude i za konje. Pjesmom, zvonjavom i čegrtanjem i dakako gromoglasnim rzanjem briševačkih Angira, odnosno konja, pročešljali bi selo i istjerali svu zlobu, nedaće i nevolje koje su se kroz godinu namnožile. Spektakularno finale bilo bi suđenje Krnji i vatromet, uh, prisjeća se sad već mama Ana.

U sadašnjosti Briševo je među rijetkim selima u Zadarskoj županiji, ali i u Lijepoj Našoj, koje prema popisu stanovništva 2021. ima pozitivnu demografsku sliku, prirast stanovništva od čak 94. Na popisu 2011. brojilo je 657 stanovnika, a prema Popisu stanovništva 2021. ima 751 stanovnika.

U 355 stambenih jedinica s 235 kućanstava žive Briševljanke i Briševljani prezimena: Butić, Bubić, Bulić, Botunac, Ćustić, Glavan, Grubić, Jurlina, Katalinić, Kovačević, Grabovac, Milin, Romić, Rončević, Samardžić, Šarović, Šestan, Surać. Tikulin, Vrlika, Zrilić, Žilić…

image

Nedjeljno poslijepodne

VELIMIR BRKIĆ

Luzarica i Nediljica

Najstariji mještani su Ana Butić, Marija Šestan, Vlado Milin, Branko Zrilić, Marija Butić…

- Zavjetni blagdan Gospe od Ružarija - Luzarica, svečano se proslavlja prve nedjelje u listopadu, a nebeski zaštitnik i pučka fešta sveta Nediljica prvu nedjelju u srpnju, reći će sakristian Zdravko Grubić, nakon nedjeljne mise u crkvi Gospe od Ružarija koju je u nazočnošću 70-ak vjerničkog puka s početkom u 9 sati predvodio župnik don Zvonimir Ćorić, dok je poslanicu čitala Paula Turkalj.

Na području sela su nalazi iz mlađega kamenog doba, na nekoliko lokaliteta su ostaci rimskih kamenih građevina. U srednjem vijeku prvi se put spominje u 11. stoljeća, i to pod imenom Grusi.

- U Gornjim Grusima žive obitelji Grabovac (Elvis, Igor, Miro, Nedo, Marijan, Šime, Milan), Bukvić (Marin, Danijel, Roko, Neven), Surać (Dragan, Dražen)… Milini i Jusupi su u Donjim Grusima, ako sam dobro pohvatao Grabovčeva nabrajanja.

Ime Grusi sačuvano je sve do današnjih dana, ali kao naziv stare jezgre sela, gdje je staro mjesno groblje s crkvom Gospe od Ružarija.

- U novom dijelu sela u prošlom je stoljeću sagrađena druga crkva, posvećena također Gospi od Ružarija. Uz glavnu cestu, 70-tih godina 20. stoljeća sagrađeno je novo groblje, govore sugovornici.

Novo groblje je pretjesno, sve više pokojnika ukopava se na na starom groblju kod na brdu iznad Grusa.

- Staro groblje je u prirodnom okruženju i jedno je od najljepših i najautetičnijih groblja na daleko, tvdi dida Ante, jedan od 24 nedjeljna cjelodnevna sugovornika.

Nova crkva Gospe od Ružarija sagrađena je 1866. za župnika Jurja Jeličića. Temeljito je obnovljena 1986. Posvetio ju je 28. lipnja 1987. zadarski nadbiskup Marijan Oblak. Za Domovinskog rata teško su je oštetile 4. 11. 1991. srpske vojne postrojbe. Obnovljena 22. 10. 1992., ponovno je oštećena 24. 1. 1993. Ponovna obnova završena je 5. 8. 1995., kada je na vratima postavljen i novi zvonik.

image

Na nedjeljnoj misi

VELIMIR BRKIĆ

Počast legendarnom Runji

- Fasada na crkvi obnovljena je protekle a unutrašnjost crkve ove godine, kaže Stipe Katalinić.

Zadržavši se kod boćara, uz čašicu bevande slušajući zanimljive seoske dogodovštine, vrijeme proleti. Epilog, nisam stigao do nesuđenog svećenika Anđela Jurline, hit briševačkog umjetnika slikara ekspresionističke figurativno asocijativne apstrakcije.

- Pa sad ti razumi što to znači prije nego potražiš na Googlu. A ruku na srce, Anđeline slike su impresivne, lipe, prilipe. Ima Đele mota. Gušt ih je gledati i imati doma na zidu dnevnog boravka, tvrdi sugovornik Mladen.

Nema više Nedjeljka Jurline (75), zvanog Runje. Preminuo je početkom travnja 2024. i pokopan na groblju iznad Grusa. Privilegija je bila biti tvoj prijatelj, biti u tvom društvu. Bio si svoj, jedinstven, nesvakidašnji, bio si jednostavno Runje.

- Nediljko, miljenik medija, generacija zadarskih nogometaša i otkupljivača mlijeka, do prije desetak godina je imao oko 20 krava muzara i oko 100 ovaca, nostalgično će Milin.

image

Centar Briševa

VELIMIR BRKIĆ
21.05.2024., 12:21h
VELIMIR BRKIĆ
26. srpanj 2024 21:31