Danica Smolić - RočakVelimir BrkiĆ
StoryEditor
ZALJUBLJENICA U NARODNO STVARALAŠTVO, TRADICIJU I BAŠTINU

Danica Smolić-Ročak, folklorna ikona Zadarske županije...

Vrhunac popularnosti dosegnula je pjevajući na skupovima vlastite pjesme o poznatim Hrvatima i Hrvaticama...

Vitalna 82-godišnja baka Danica Smolić - Ročak iz Debeljaka, rođ. Vukša u Galovcu, zaljubljenica je u narodno stvaralaštvo, tradiciju i baštinu, folklorna ikona Zadarske županije i daleko šire.

- Tradicija i baština razlog su našeg postojanja, izvorni hrvatski proizvodi i ono što nas razlikuje od drugih, poručila je baka Danica.

Predsjednica u Galovcu, voditeljica u Debeljaku

Danica Smolić-Ročak već je preko 17 godina predsjednica KUD-a Sv. Mihovil iz Galovca, od 18. svibnja 2005. Bila je i 4 godine voditelj KUD-a Debeljak iz Debeljaka osnovanog 2008., a koji je sad u mirovanju.

Hrvatska možda nije najbogatija zemlja na svijetu, ali naša nematerijalna baština čini nas bogatima, istaknula je baka Danica, koja pleše, stvara pjesme, pjeva i svira cvitare – usnu harmoniku.

Pritom iz dva baula - velika kofera vadi i ponosno priča o velikom mnoštvu priznanja i nagrada dobivenih na brojnim smotrama, susretima i večerima folklora u Dalmaciji, Istri, Lici, Zagorju, Slavoniji, Zagrebu, inozemstvu...

-Svaki kraj ima svoje običaje nošnje i tradiciju koju trebamo sačuvati od zaborava. Hrvatska možda nije najbogatija zemlja na svijetu, ali naša nematerijalna baština čini nas bogatima, istaknula je baka Danica, koja pleše, stvara pjesme, pjeva i svira cvitare – usnu harmoniku.

Pritom iz dva baula - velika kofera vadi i ponosno priča o velikom mnoštvu priznanja i nagrada dobivenih na brojnim smotrama, susretima i večerima folklora u Dalmaciji, Istri, Lici, Zagorju, Slavoniji, Zagrebu, inozemstvu.

- Često javno demonstriram izradu četverokuke, ili pamučnih ukrasa za bilo kakav materijal i namjenu – od čoje, pojasa, ogrlice i čarapa do dalmatinskih i ličkih kapa, objašnjava Danica vještinu četverokuke koju osim nje posjeduje i njezina unuka Martina Ročak i rijetko tko još u Hrvatskoj.

Opjevala Gotovinu, Kalmetu, Kolindu

Debeljačka folklorašica vrhunac popularnosti dosegnula je pjevajući vlastite pjesme o poznatim Hrvatima i Hrvaticama, postala je folklorna ikona Zadarske županije, cijele Lijepe Naše.

image

Danica Smolić - Ročak (82)

Kalmetu je opjevala, dodaje Danica, zbog njegovog doprinosa razvoju Zadra i Zadarske županije. Jedan od brojnih stihova glasi: “Gospe draga, na svemu Ti hvala, Kalmetu si za ministra dala…”

Na zagrebačkom Pantovčaku, a i u zadarskom okruženju pjevala je uživo Kolindi Grabar-Kitarović, prvoj ženi predsjednici Lijepe Naše: “Sad pivamo ovo nije tajna, Kolinda je naša zvijezda sjajna…”

Folklor, njezin cijeli život

-Rekreacija, zadovoljstvo druženja i njegovanje tradicijskih napjeva i plesnih koraka Ravnih kotara i jadranske Hrvatske te prenošenje na mlađe naraštaje moj je cijeli život, kaže baka Danica, koja je u Debeljaku prva položila vozački ispit, kupila plug i traktor.

”Rekreacija, zadovoljstvo druženja i njegovanje tradicijskih napjeva i plesnih koraka Ravnih kotara i jadranske Hrvatske te prenošenje na mlađe naraštaje moj je cijeli život"-Danica Smolić – Ročak...

Njezino rodno mjesto Galovac je od dolaska Osmanlija pripadalo Župi sv. Kasijana u Sukošanu. Izgradnjom crkve 1760. i osamostaljenjem župe, sv. Mihovil je postao zaštitnik Galovca.

- Kad je riječ o Debeljaku osim nadaleko poznatoj “debeljačkoj strišnji”, poznat je i po “debeljačkoj pandrobi”, kokoš, pivac ili janje punjeno kruhom, jajima, slaninom i kapulicom ljutikom, kazala je baka Danica Smolić – Ročak.

image

Danica pleše, svira, pjeva

image

Dnevni boravak premalen za priznanja i uspomene

16.11.2022., 10:46h
VELIMIR BRKIĆ
19. travanj 2024 22:26