Na misi 27 vjernikaVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
ŽIVOT NA SELU IZ PRVE RUKE

Optimistični Popovčani s pogledom na budućnost

Velika je perspektiva ovoga prostora gdje se bez uljepšavanja može doživjeti iskustvo života na selu iz prve ruke

Popovići su staro naselje 6 kilometara sjeverozapadno od Benkovca napučeno hrvatskim stanovništvom još od 7. stoljeća. Smješteno je nedaleko ceste koja iz Benkovca vodi za Brušku i Medviđu.

- Ovdje se istinski i bez uljepšavanja može doživjeti iskustvo života na selu "iz prve ruke", uvjerljiv je Marinko Rogić.

Krajolik Popovića ima velika prirodna bogatstva i mogućnosti. Ljudi se bave poljoprivredom, stočarstvom, kamenoklesarstvom, imaju i OPG-ove i kuće za odmor.

- Velika je perspektiva ovoga prostora. Ona je, nažalost, dugo vrijeme bila zapostavljena. U Domovinskom ratu učinjena je velika devastacija, ovaj prostor je strašno stradao. Dio pučanstva je otišao i nije se vratio. Ali optimistični smo i s pogledom na budućnost. Života ima i života će biti, odlučna je mladolika Katarina Tokić, koja je na nedjeljnoj svetoj misi u crkvi sv. Ante čitala poslanicu.

Današnji Popovići prostiru se od Šupljaka do Donjeg Karina te od Kamenice Rakića do Kunovca. Tu su zaseoci Čirjaci, Krč, Kum, Podotavac, Rogići, Tokići i Zelići te bivši zaselci Pliskovo i Kupinovac.

image

Pusto igrališe, u školi tri učenika

VELIMIR BRKIĆ

Don Nikola Tokić, počasni građanin Biograda

- Gradić i Greb Pavin svjedoče o životu ovog naselja u doba Ilira, reći će Ante Rogić.

A na Otavici na lokalitetu iznad zaseoka Podotovac u blizini ostataka liburnskog i starohrvatskog naselja nalazila se i crkvica sv. Vida.

- Popovići dobivaju ime po vitezu Dragojlu Popoviću kada je tu živjelo oko 150 katolika. Po prvi puta se spominju 20. kolovoza 1514. godine u ispravi koja se čuva u arhivu sv. Krševana u Zadru, kazao je već za života legendarni svećenik don Nikola Tokić rodom iz Popovića, župnik Župe sv. Ivana na biogradskoj Kosi-Torovima, ovogodišnji dobitnik životne nagrade Grada Biograda na Moru.

Gradina Otavac, koju su 1552. zauzele Osmanlije, jedno vrijeme nije bila u naselju Popovića, a nekadašnje je selo Zuzule ili Cucule bilo na području Popovića.

- Spominje ga fra Stanko Bašić u djelu Franjevci u Zadarskoj nadbiskupiji i Nadinskoj biskupiji uz 1636. godinu, a tada je u tom mjestu bilo 150 žitelja, navodi Slavko Čirjak.

image

Pusto igrališe, u školi tri učenika

VELIMIR BRKIĆ

Sedam sprovoda i jedno krštenje

Najviše stanovnika Popovići broje 1971., čak 699. Dvadeset godina potom, u predvečerje Domovinskog rata 1991. imaju čak 155 manje ili 543 stanovnika – Hrvata 430 (79,18%), Srba 108 (19,88%9, dok je jedan neopredjeljen a četvero nepoznate nacionalnosti. Godine 2011. tu je 210 stanovnika, a prema Popisu stanovništva 2021. tek 175.

- U selu s ovim danom stalno živi točno 133 žitelja, dok nas je prigodom blagoslova obitelji za Božić 2023. u domaćinstvima bilo 150, govori sakristan Ante Zelić, nakon mise koju je u nazočnosti 27 vjernika predvodio don Mladen Protić iz Sukošana.

Brojni Popovičani su raseljeni diljem zadarskog kraja i po cijeloj Hrvatskoj.

- Dovoljno govori podatak da je protekle 2023. godine bilo čak sedam sprovoda, a samo jedno krštenje, Tužno ali istinito, naglasio je druželjubiv i gostoljubiv Zelić dok smo bili u njegovim dvorima u Zelićima.

U komunističkom režimu poginula je 21 osoba, u postrojbama NDH 22 osobe, a 8 u jedinicama NOR-a.

- U Domovinskom ratu poginula su dva civila, govore jedni od 15-ak sugovornika.

U 132 kućanstva žive mještani prezimena: Rogić, Čirjak, Zelić, Tokić, Zrilić, Tomičić, Matošić, Jokić… Najstarija je 97-godišnja baka Barica Rogić.

image

Benkovački kamen u Zelića

VELIMIR BRKIĆ

Crkve sv. Mihovila i sv. Ante

U 12. stoljeću je izgrađena crkva sv. Mehovila. Župa sv. Ante ustanovljena je 1782., dok je crkva sv. Ante podignuta u 18. stoljeću dok su franjevci posluživali ovo mjesto.

U Popovićima je prije 186 godina, 1. studenog 1847., otpočela s radom niža osnovna škola koja je imala čak 23 učenika.

- Sad u školi kod učitelja Marka Lovrina tek je troje učenika, svi četvrtaši. Za školsku godinu 2024./2025. imamo dva prvašića. Međutim, ako krenu u matičnu školu u Benkovac, ova će škola kao i u benkovačkom Perušiću zatvoriti svoja vrata. Bože budi nam u pomoći.

Crkva sv. Mihovila potječe iz 12. st. i bila je prva župna crkva u Popovićima (do izgradnje sadašnje župne crkve Sv. Ante u 18. st.), a srušena je miniranjem 1992. u srbijanskoj agresiji na Hrvatsku. Obnovljena je u cijelosti sredstvima župljana Popovića, kao i njihovim tjelesnim snagama i vještinom gradnje.

- U hram Božji je ugrađen i spomenik nulte kategorije. To je terminacijski (međašni) kamen koji stoji kao lijevi dovratnik bočnih vrata crkve. To je epigrafski spomenik nulte kategorije iz 1. stoljeća, reći će Jurica Zokić, crkveni vijećnik.

Ranoromaničku crkvu je krajem rujna 2022. posvetio i blagoslovio zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić, tada koadjutor, dok su Povelju o blagoslovu osim Jurice Rogića potpisali i crkveni vijećnici Ante Zelić i Mile Rogić.

image

Don Mladen Pavić i crkvenjari

VELIMIR BRKIĆ

Ikona Ravnih kotara i Bukovice

- Nakon više od 30 godina, misa u crkvi sv. Mihovila opet se slavi na blagdan sv. Mihovila, na Dušni dan i tijekom sprovodnih obreda pokojnika, ponosno će Matošić.

Popovići su poznati i po Večeri folklora "Popovići dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje". Međutim, onda se ovdašnji KUD, tko zna zbog čega, razdvojio na dva KUD-a, a i članovi su zašli u jesen svog života. U vremenu otuđenosti sve je nekako drugačije.

- Tradicija i običaji su obilježje jednog naroda i jako je važno očuvati i prenijeti svaki dašak pjesme i plesa našim mlađim generacijama kako bi nastavili u budućnosti gajiti i čuvati običaje tradiciju benkovačkog kraja, kazala je prije nekoliko godina na igralištu kod škole prigodom Večeri folklora Marina Tokić, predsjednica tadašnjeg KUD-a Popovići.

Svjetsku slavu nošnje ovog kraja zasigurno je pronijela baka Peka Zelić, rođena Rogić, koja je u ljeti 2022. u 102. godini života napustila ovozemaljski život i za sobom ostavila oko 100 potomaka. U brižno sačuvanoj vjenčanoj narodnoj nošnji do pandemije korone nije izostala s niti jednog crkvenog proštenja, hodočašća, svete mise, a bila je i istinska ikona, heroina Benkovačkog sajma.

- Volim je nositi i ponosim se ovom nošnjom. Zarzu koja je na meni nosila sam i 1943. kad sam se udavala. I svaki put kad je obučem sjetim se svoga muža, Bog mu dao Kraljevstvo nebesko, na proslavi 100. rođendana kazala je baka Peka.

17.01.2024., 10:25h
VELIMIR BRKIĆ
03. svibanj 2024 01:46