Dupkom puna crkva sv. KateVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
RAVNOKOTARSKO NASELJE

Upoznajte Vukšić, starohrvatsko selo s najviše gradskih vijećnika i prvašića

Malo, vrijedno i pošteno selo i što je najvažnije ovdje je izrazito kućni, kršćanski odgoj te miran život, bez žurbe i stresa. A još da je više poduzetničkih inicijativa...

Sveta Kate, sveta Kate visokog zvonika Vukšiću si ponos i dika. Sa Gradine pogledi milina, od Skradina sve do grada Nina…”, pjeva KUD Vukšić predsjednice Josipe Tadić kao i popularni Vukšićki bećari predsjednika Blaža Šegote, za koje je hrvatski hit tekstopisac, legendarni pjesnik Ante Sikirić Krivin iz Bibinja napisao pjesme “Oj bukaro ti mi budi puna” i “S Vušićem Kotari se diče”.

- Mi smo malo, vrijedno i pošteno selo i što je najvažnije ovdje je izrazito kućni, kršćanski odgoj. Živjeti miran život, bez žurbe ili stresa, to je Božji blagoslov, tvrdi 71-godišnji Joso Bastać.

Ravniokotarski Vukšić je gotovo na samom na istočnom kraju Zadarske županije, jugoistočno od Benkovca na putu prema Skradinu i Šibeniku. Nalazi se u okruženju plodnih polja i naselja Bulić, Lišane Ostrovićke, Prović, Bila Vlaka te Kolarine. Od Zadra je cestovno udaljen 45 km, Šibenika 28 km, a od gradskog središta Benkovac 14 km.

image

Prostorija UDBDR-a i bivša PZ Vukšić

VELIMIR BRKIĆ

Simboli, PZ Vukšić i bunar Drvenjak

- Ljudi se bave poljoprivredom, ponešto stočarstvom. Imamo OPG-ove, tri kuće za odmor s bazenom, dva obrta, Ledenko metali i Ledenko iskopi, dva dućana, novi društveni dom s dječjim vrtićem, dvije crkve, groblje, katoličko i pravoslavno s ispraćajnicom, športski centar, nabrajaju dvoje imenjaka i prezimenjaka, Ivica Marić (60) koji ima 8 djece i 4 unučadi, te Ivica Marić (58) koji ima troje djece i troje unučadi.

Vukšić je bio na daleko poznat po Poljoprivrednoj zadruzi Vukšić koja je bila uzor zadrugarstva, a 1990. godine imala je čak 363 djelatnika. A svojevrsni zaštitni znak je i bunar Drvenjak, koji je s pitkom vodom opskrbljivao Vukšić i obližnja naselja.

- Krajolik Vukšića ima velika prirodna bogatstva i mogućnosti. Velika je perspektiva ovoga prostora. Briga, ljubav i zajedništvo dosta obilježavaju naš idilični seoski život. Dinamičnost života na selu teško je opisati riječima jer se mnogi aspekti ne mogu dočarati, ako ne živite ovdje ili često ne navraćate, kaže Marko Ledenko Mane, jedinstveni pučki kroničar, vrsni voditelj športskih događanja, crkveni pivač, tajnik Vukšićkih bećara.

U Domovinskom ratu učinjena je velika devastacija, ovaj prostor je strašno stradao. Razorene su tri crkve, a selo opljačkano i spaljeno. Vukšić je imao i 15 žrtava, 6 hrvatskih branitelja i 9 nevinih civila, za koje je kod groblja sv. Mihovil podignuto impresivno spomen obilježje. A nakon progonstva 27. rujna 1991. došlo je ljeto 1995. i Oluja.

- Vukšić je opet svoj na svome. Bog, ljubav, molitva, nadanje, vjera, domoljublje i rodoljublje doveli su nas opet ovdje, gdje smo rođeni i odrasli, misli su našeg Mane.

Mir, čisti zrak, dalmatinski šarm, pravi okus voća i povrća su mamac za turiste, istinski odmor duše i tila. Nažalost, u ovom naselju prirodnih ljepota, kulturne baštine, zdrave domaće hrane, vrhunskih pića i gostoljubivih još nije zaživio ruralni turizam. A uskoro će voda iz vodovodnih slavina.

- Optimistični smo i s pogledom na budućnost. Života ima i života će biti, samo nam treba što više mladenačkog poduzetničkog duha. Mi mladi se moramo trgnuti zbog opstojnosti ovog starohrvatskog sela i Lijepe Naše, odlučna je mladolika Ana, nakon nedjeljne mise u dupkom punoj crkvi sv. Kate.

image

Vukšićki svećenik, fra Božo Mandarić

VELIMIR BRKIĆ

Fra Božo, vrsni duhovnik i čovjekoljubac

Župa Lišane Ostrovičke od 1735. obuhvaća naselja: Lišane Ostrovičke, Vukšić, Bulić, Prović i Ostrovicu, a pripada Šibenskoj biskupiji. Njihov duhovnik, župnik fra Božo Mandarić poput magneta u hram Božji privlači župljane, naročito u nedjeljom u Buliću (9 sati), Vukšiću (10 sati) Lišanima Ostrovičkim (11.30 sati) kad se zbog gužve misa sluša i s dvorišta.

- U Vušiću imamo ministrantice, pučke pivače, crkveni zbor kojeg predvodi Kata Kartelo. A što reći o fra Boži, sami ga je Bog, Gospa, sv. Kata i sv. Mihovil posla k nama. Savjestan, radišan i vrijedan čovjekoljubac, s vidnim ponosom će Cvitko Marić (81).

Vukšić je 1948. brojio 712 stanovnika, 1961. ima 859, a 1971. najviše, čak 866 stanovnika. Godine 1981. ovdje živi 734 stanovnika, dok u predvečerje Domovinskog rata 1991. broji 810 stanovnika, od toga Hrvata 663 (81,85%9, Srba 127 (15,06%), po jednog Jugoslavena i Makedonaca te 22 nepoznate narodnosti.

image

Ivica Marić (58) i Ivica Marić (60)

VELIMIR BRKIĆ

- Deset godina potom broji 462, a 2011. ima 513, a prema Popisu stanovništva 2021. ovdje u dužini od 4,5 kilometara, od Kartela do Karduma, ima 489 stanovnika, nabrojio je jedan od 17 sugovornika.

A u 138 obitelji živi oko 490 Vukšićana i Vukšićanki prezimena: Ledenko, Marić, Nakić, Tadić, Rašić, Šegota, Antunović, Bastać, Sarić, Gladović, Ponoš, Matić, Dević, Karan, Nimac, Milošević, Drča, Vudrag, Bakmaz, Turnički, Kardum podrijetlom iz Nunića, Kartelo iz Vaćana, Mikulić iz Medviđe, Romac iz Velima, Pešut iz Lisičića…

Podatke o povijesti, broju stanovnika i prezimena osim od sugovornika doznao sam iz jedne od knjiga fra Stanka Bačića “Visovački franjevci u Skradinskoj biskupiju”, u kojoj iscrpno prikazuje povijesni razvoj sela Vukšić. Nažalost, knjigu Dinka Karduma “Vukšić u prošlosti i sadašnjosti”, nisam imao prigode pročitati.

image

Pred ručak u Ledenkovim dvorima

VELIMIR BRKIĆ

UDBDR i Športsko društvo Vukšić

Najstariji žitelji su Anđelija Kardum (93) i Jakov Nakić (86). Treba istaknuti kako Vukšić ima najviše, četiri vijećnika u Gradskom vijeću Grada Benkovca, dok je u školi rekordni broj prvašića.

- U Područnoj školi u Vukšiću u posljednje dvije školske godine zabilježen je najveći broj prvašića na području Grada Benkovca, tako da ih je ove godine 12, dok je na cjelokupnom području Grada Benkovca u 42 naselja ukupno 87 prvašića, naglasio je Mile Marić, iz brenkovačke Gradske uprave.

Ovdje je aktivna Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata (UDBDR) Vukšić, čiji je prvi predsjednik bio, prerano preminuli Slavko Matić, dok je sadašnji predsjednik Denis Rašić.

- Športsko drušvo Vukšić predsjednika Zorana Ledenka ovog ljeta organizira jubilarni, 20. po redu malonogometni turnir.

A iz jednog od vukšićkih dvora dopirali su milozvučni, domoljubni zvuci: “Volim Vukšić, volim okolinu i Hrvatsku svoju domovinu…”

15.02.2024., 11:37h
03. svibanj 2024 03:56