Radno predsjedništvo skupštineVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
POSKOCI NAJAVILI ZNAČAJNE PROJEKTE

Poskoci pripremaju izdavanje monografije o povijesti Specijalne jedinice PU Zadarske

Pred potpisivanjem je ugovora za izradu monografije i dobivanje novih prostorija u “predvojničkoj” na Bokanjcu, podizanje spomenika na južnoj strani Velebita te imenovanje šetnice Dragana Žunića na Bilom Brigu

Udruga specijalaca Domovinskog rata Poskoci Zadar u Murvici je održala redovitu, izvještajnu godišnju skupštinu. U nazočnosti tajnika Ivice Salame, dopredsjednika Ante Buljata, članova Upravnog odbora – Velimira Mikića i Josipa Bakarića te 34 člana Udruge skupštinom je predsjedao predsjednik Petar Strmota.

- Udruga je u proteklom jednogodišnjem razdoblju nazočila na obilježavanju svih najznačajnijih obljetnicama Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji i RH, kazao je Strmota, nakon odavanja počasti poginulim i preminulim članovima.

Sve više bolesnih i preminulih članova

U protekloj godini dana nažalost napustili su ih Josip Viduka, Zoran Pržić, Zoran Bilaver Šero i Dragan Šarić Tigar, a krajem siječnja 2024. iznenada i 52-godišnji Vice Zubčić.

- Nažalost imamo i više članova koji se bore s teškim bolestima i svima njima kao Udruga dužni smo i nastojali pomoći gdje je bilo moguće, naglasio je Strmota.

Imajući u vidu broj hrvatskih branitelja i hrvatskih ratnih vojnih invalida izgrađena su i opremljena četiri veteranska centra - u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku vrijedni čak 48 milijuna eura. Predstoji izgradnja još četiri veteranska centra te jedan na zadarskom području.

- Svi možemo koristiti veteranske centre koji na moderan i na pristupačni način omogućavaju trajnu skrb o hrvatskim braniteljima, njihovom zdravlju i psihosocijalnom osnaživanju, rekao je Strmota te ih pozvao da iskoriste tu pogodnost.

image

Skupštinari Poskoka prepuni novih ideja i projekata

VELIMIR BRKIĆ

Monografija u rukama povjesničara

Protekle godine su “opiturali” i dodatno uredili prostorije Udruge, a sad su u pregovorima da dobiju nove prostorije u prostoru bivše “predvojničke” na raskrižju u Bokanjcu, gdje su i bili smješteni početkom Domovinskog rata.

- To je praktički gotova stvar, još čekamo izgradnju nadstrešnice ispred objekta i potpisivanje ugovora s Gradom Zadrom. Iako možemo biti zadovoljni ne smatram da nam je to konačno rješenje te ćemo i dalje tražiti bolju poziciju, najavio je Strmota.

U tijeku je i potpisivanje ugovora za izradu monografije o povijesti Specijalne jedinice policije PU zadarska čiji je ratni put vodio od Polače i pogibije Franka Lisice, prve žrtve Domovinskog rata na našem području, nastavio se preko Lišana Ostrovičkih, Kruševa, Pridrage, Jasenica sve do mitskog Velebita na kojem su konačno izborili slobodu.

- Monografiju bi radili povjesničari, autori koji su radili za udruge Bak iz Pule, Gromove iz Karlovca, Grofove iz Dubrovnika i dr. Posao je obuhvatan i trebao bi trajati miniimalo dvije do tri godine, objavio je Strmota.

Optimizam i pozitiva

image

Petar Strmota, predsjednik Udruge

VELIMIR BRKIĆ

S izdavanjem monografije im je želja, kaže on, da kažu hvala svima poginulim, ranjenim i preminulim članovima, zapovjednicima, svim Poskocima.

- Doprinos Specijalnih postrojbi MUP-a u Domovinskom ratu velik je, a možda u javnosti i nije dovoljno predstavljena. Ratna priča Poskoka bila je teška. Uostalom, kao i sve ratne priče, poručio je Strmota.

U suradnji s krovnom Udrugom u planu je i podizanje centralnog spomenika specijalaca na južnoj strani Velebita, a koji bi se posebno pohodio u povodu obilježavanja VRO Maslenica.

- Također je podnesen zahtjev za imenovanjem šetnice na Bilom Brigu, a koja bi se nalazila između ulice Sv. Marije i Vinkovačke ulice koja bi se zvala šetnica heroja Domovinskog rata Dragana Žunića, kazao je Strmota.

Kad je 2001. došlo do reorganizacije MUP-a, ugasila se i ova, jedna od najelitnijih postrojbi Specijalne policije MUP-a RH.

- Danas, kao sljednica Specijalne jedinice policije Poskoci egzistira Interventna jedinica policije PU Zadarske, zaključio je Petar Strmota.

07.04.2024., 08:30h
VELIMIR BRKIĆ
03. svibanj 2024 08:04