Vina Tomislava GlavićaDamir Maričić
StoryEditor
2.Sajam lokalnih proizvoda i tradicijske baštine u Nadinu

Naj-eko selo u državi predstavilo svoje adute nad čuvenim vinogradima

Osim već svjetskim zlatima ovjenčanih i znanih vinara, predstavljeni su i svjetskim zlatima nagrađeni maslinari, a došli su i pčelari, sirari, pršutari, a bilo je i domaćeg kruha pa i piroške, i naravno pjesme i plesa

Mjesni odbor Nadin u suradnji s Gradom Benkovcem, TZ Ravni kotari, Udruženjem obrtnika Benkovac, Razvojnom agencijom Grada Benkovca i Komunalnim poduzećem Benković d.o.o. organizirali su u Nadinu 2. Sajam lokalnih proizvoda i tradicijske baštine, pa pozvali i nas. A tko se ne bi odazvao pozivu u naj-eko selo u državi čija vina i ulja nas slave po svijetu. Bila je to i prilika za razgledati upravo završeni Društveni dom. Prvi je dojam tog novog dugo čekanog zdanja više nego dobar, iako je u toplo ljetno večer sajam organiziran na platou pred domom. Mjesto je impresivno jer tik uz čuvenu vinariju Željka Vrsaljka na uzvisini s koje put i pogled silaze ka dragulju Nadina- Nadinskom blatu, najvećem kompleksu vinograda u Sjevernoj Dalmaciji sa svojih impozantnih gotovo 400 hektara što daju nektar od vina. Dakle pozdravit ćemo se ubuduće s onim priredbama u čuvenom šatoru pod osnovnom školom što smo ga ponekad za sv Nikolu pridržavali da nas sve skupa bura ne odnose. Cilj Sajma je promocija i prodaja proizvoda lokalnih proizvođača, promocija lokalne kulture, očuvanje tradicije i stvaranje autentičnog iskustva za posjetitelje, a sve s naglaskom na održivost i ekološku svijest... Upravo je to duša Nadina. Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera. A ugodnog druženja u Nadinu nikad nije nedostajalo. 

image

Prostor novoizgrađenog Društvenog doma Nadin

Denis Odžaković: Nadin mora uspjeti

Denis Odžaković inicijator je i predvodnik okupljanja seta organizatora da se ovo što nam predstavljaju u Nadinu dogodi:

- Sajam je lokalnih proizvoda i tradicijske baštine a naglasak je na vina, već čuvena, ali drago nam je predstaviti i ostale naše izvorne proizvode i kolege iz ovog dijela Ravnih kotara.

Vina su "forte" kao već proslavljeni adut?

- Vina su nagrađivana broncama, srebrom i zlatima diljem svijeta pa i na najčuvenijem vinskom ocjenjivanju onom u londonskom Decanteru. Imamo i naše uljare znanog Željka Vrsaljka i Denisa Plastića što je za svoja ekstra djevičanska maslinova ulja dvije godine za redom dobitnik zlata na trenutno najprestižnijem nadmetanju uljara u New Yorku. Imamo ovdje i Antu Bačića iz susjedne Polače s pršutima, pečenicama, salamama, pancetom.

image

Denis Odžaković

Damir Maričić

Ima vidim i domaćeg vrsnog meda, a uzeo sam i propolis?

- Da od naših Nadinjana, Nimčevića i Vrkića, a ako kod vina i ulja moram naglasiti da su eko proizvođači ovdje to i ne trebam naglašavati.

Imamo i dekoracije, odnosno ukrasne kutije, naušnice, nakit?

- Ukrasne kutije za razne namjene, ma svakako i za vina i za nakit

Uto nam ulijeće namjernik-Ima li ovdje vina? Na što naivno govorim, ubacujući se u domaćinstva - Evo tu Glavića, preko puta Nimčevića, pa tamo Škaulja, Željka Vrsaljka, a evo i Vinkete,... A što je ovdje, dobaci namjernik.

- Ma da vidiš poznaju me da rado počastim, pa nas eto to podsjeti što smo propustili reći i Denis je ovdje s vinima,..

Idemo dalje, vidim kozji sir?

- Tu nam je gospođa Ružica Krišto iz našeg benkovačkog područja s vrsnim dobrim kozjim sirom

Vinari su najjači, koliko vidim šest u profesionalnoj predstavi, ali i uljari, o pčelarima i medu da ne govorim, vezuju nas uz eko proizvodnju kao adut Nadina, jedinstven i u Hrvatskoj. I sada valja uvjeriti ljude da ovdje dođu?

- Naš je cilj, znamo da to ne ide ni lagano ni brzo, da ljudi shvate da će ovdje naći najkvalitetnije proizvode, pristupačnu cijenu, otkriti nešto što ne znaju, družiti se i zabaviti, i nešto i nabaviti. Da dakle imamo, kako se kaže, plasman "na kućnom pragu" za proizvođača, a za kupca od poznatog čovjeka, uz razgovor i degustaciju, pa da zna paše li mu proizvod i da ima "ime i prezime". Rekao bi i da premda danas nisu s nama imamo i vrsne proizvođače u povrtlarskim kulturama, i oni rade ekološki, što mi znamo reći po prirodi pa "što bog da". Za vinare znate da je ovdje polovica odnosno gotovo 200 hektara pod ekološkim uzgojem, kod maslinovog ulja to su gotovo svi. I sad slijedi muka da najprije Zadrani, a onda i gosti shvate i prihvate da to mogu naći ovdje i dođu. Početak je težak. Ima ljudi ali ne puno, a obradovale su me ove mlade Njemice iz Leipziga koje su vidjele oglas i evo ih..

- Zadovoljan sam. Morali smo ovo pokrenuti. Nadin je specifičan. Ljeto je i  ljudi su po kupanjima, a nešto će i do konca večeri dodatnih doći, a uostalom tko bi ovako nešto trebao pokrenuti ako ne mi. Naši će ljudi, vinari posebno i dalje ići na sva druga mjesta, sajmove, smotre i sl. gdje ih zovu ali zašto ne pokazati ovdje da je sve to iz - Nadina, zaključuje naš razgovor Denis. 

Nadin – naj-eko selo u Hrvatskoj i ponos Zadarske županije

Danas selo nad najvećim kompleksom vinograda u Sjevernoj Dalmaciji – gotovo 400 hektara Nadinskog blata, pod nekadašnjim – Gradom koji je to bio od brončanog doba i Rimskog carstva do vremena Otomanskog carstva.

Grad je prestao biti grad u 16. stoljeću porazom Turaka. Nadinsko blato, močvarni prostor prikazivan za srednjovjekovlja na starim grafikama i kao jezero prestalo je to biti melioracijom u 60-tim i 70-tim godinama 20 stoljeća kada je pretvoren u impresivan kompleks vinograda. Mještani su posvećeni eko proizvodnji vina i maslinovog ulja,a za grožđe iz Nadinskog blata danas se otimaju najistaknutije vinarije jer su sebi, uz predanost ekologiji, čuvaju milenijske plodne taloge nastale od nabujale Kličevice koja je plavila i ponirala u ovom polju.

Na gradini nad selom pod vegetacijom leži usnuli grad Nadin kojeg arheolozi svako malo probude donoseći nam još svjedočanstava iz antičkog Nedinuma o Liburnima, Rimskom carstvu i dolasku Hrvata te plemićkoj obitelji Kačića, do Mlečana i Turaka u 15. I 16. stoljeću. Da bi za Kandijskog rata 1647. godine, Mlečani, na čelu s providurom Leonardom Foscolom i Morlačkim uskocima, predvođenim svojim serdarima, koji ga osvajaju, bio srušen. Pod selom u blatu svakodnevno vrijedne ruke Nadinjana brižljivo gaje vinograde stvarajući s jeseni iz njega eliksir nadinskih vina, dok po padinama iz svetog stabla masline dolazi ekstra djevičansko maslinovo ulje. Nadinjani su vodu dobili preklani, pa vino ono njihovo čuveno i da su htjeli nisu mogli patvoriti.

Proizvodno eko šarenilo i ljepota

Istražili smo  "proizvode", pa svratili kod Antonije Gašpar čiji kruh možete pronaći i u Benkovcu. No da bi svratilo do Željka na Nadinsku ranu, on i ja prije kruha moramo zalogajiti malo prisnaca, onog pravog starinskog, a i pirošku ćemo probati ali kukuruznu, pa za doma za sutra domaćeg raženog. Cijene  su prihvatljive. Kod Slavice sam po redovni propolis a priča kako je s njim sebi izliječila čir. I kod Ante Bačića sam na redovnom snabdijevanju suhomesnatim proizvodima, ali nije mi skroz opušten. Znam da je u dugogodišnjem poslu s familijama iz Bjelovara koji goje prasce po njegovoj uputi.

image

Klapska pisma

Damir Maričić

- Ma za sad je sve u redu, zdravi i dobri. Svinjska kuga još nije došla do njih Inače već je puno novaca uloženo, a valjda će sve biti u redu, priča Ante, a razumijete da je riječ o svinjskoj kugi. Tu je i Milenko Zagorac s već proslavljenim uljem koji sr pridružio druženju sa susjedima. A kod Tome Glavića se kao i uvijek moram dulje zadržati jer samo tu mogu probati Grka i Cabernet Frank, uz sve druge adute. Kod Nimčevića komentiram osvanulu smeđu tablu putokaz k njima jer - Imamo za sad manju kušaonicu.  ali redit će se dalje. Škaulji su tu u punom sastavu od osnivača ŠIme preko nasljednika Tome sa suprugama. I dok se mi tako družimo i grah se pripravio, ide i pjesma pa se ove tople ljetne večeri teško i pozdraviti s dragim Nadinjanima. Uostalom tu smo ukraj sela, nad poljem, pa nikome i ne smetamo.

u galeriji ispod naslova pogledajte kako nam je bilo.

31.07.2023., 14:12h
:
Damir Maričić
08. rujan 2025 19:16