Načelnik Općine Pašman, Krešimir ĆosićOPĆINA PAŠMAN
StoryEditor
REKORDNI PRORAČUN

Općina Pašman kreće u izgradnju vatrogasnog doma i nadogradnju vrtića, a otvara i Muzej ribarskih priča

Kontinuirano ulažemo u pronatalitetnu politiku i svojim mjerama želimo osigurati kvalitetne uvjete mladim obiteljima za ostanak na otoku, ističe Krešimir Ćosić, načelnik Općine Pašman

Malo se općinskih sredina, posebno na našim otocima, može pohvaliti tako bogatim i raznolikim adventskim programom kakav je proteklih mjesec dana na prijelazu dviju godina imao Pašman. “Čarobni otok” uz podužu listu koncerata, predstava, zabavnih, sportskih i gastro događanja ušao je u 2024. u kojoj blagdansko ‘pozitivno ozračje’ s konca 2023. ima u planu nastaviti čitavim nizom aktivnosti, programa i projekata na dobrobit otočnih mjesta.

image

Izgradnja zgrade DVD-a

OPĆINA PAŠMAN

Ulaganje u pronatalitetnu politiku

Općina Pašman za svaku godinu kontinuirano donosi realan, stabilan proračun s naglaskom na program gradnje komunalne infrastrukture, ali i program školstva, zdravstva i socijalne skrbi što je bio slučaj i za minulu godinu, a za koji, uz konkretno predstavljen ‘budžetski’ sadržaj, već četvrtu godinu za redom dobiva najvišu ocjenu - peticu za transparentnost proračuna.

Općinsko vijeće Pašman nedavno je, prije koji tjedan, jednoglasno usvojilo rekordni proračun za 2024. godinu u iznosu od preko 9 i pol milijuna eura, a glavne stavke se odnose na nadogradnju i opremanje Dječjeg vrtića Bodulić u Dobropoljani, gradnju komunalne infrastrukture i izgradnju vatrogasnog doma.

- Kontinuirano ulažemo u pronatalitetnu politiku i svojim mjerama želimo osigurati kvalitetne uvjete mladim obiteljima za ostanak na otoku, tako je prije nekoliko godina u DV Bodulić uveden cjelodnevni boravak nakon čega se odgojno-obrazovni rad vrtića proširio i na jaslički program. Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Općina je u lipnju dobila ugovor o financiranju druge faze projekta adaptacije dječjeg vrtića u Banju, iznosa 62.000 eura, kojim se obnovio kat zgrade i time osigurao dodatan adekvatan i siguran prostor za socijalni rast i razvoj malih polaznika. Ove godine je u planu i veliki projekt rekonstrukcije i nadogradnje centralnog objekta u Dobropoljani. Tim projektom se predviđa povećanje kapaciteta vrtića za dvije vrtićke i jednu jasličku grupu što će se ostvariti nadogradnjom zgrade vrtića, čime će se uz prizemlje dobiti i kat s ravnim krovom na kojem će se moći odvijati dio aktivnosti djece na otvorenom. Osim toga se u sklopu radova predviđa i zamjena postojećeg centralnog grijanja s električnim bojlerom, termotehničkim sustavom grijanja i podnim grijanjem na prvom katu, a uz to u planu je i povećanje površine kuhinje i nova prostorija za izolaciju bolesnog djeteta, kazuje nam Krešimir Ćosić, načelnik Općine Pašman.

Vrijednost cjelokupnog projekta rekonstrukcije i dogradnje dječjeg vrtića u Dobropoljani je 1.300.000 eura od čega je iz EU fondova osigurano 800.000 eura, dok će Općina preostali iznos izdvojiti iz vlastitih sredstava. Trenutno je, napominje nam načelnik, pokrenut postupak javne nabave za izvođača radova koji je otvoren do 22. siječnja, a nakon toga je planiran početak radova.

Nova ‘kuća’ vatrogasaca

Projekt imamo već nekoliko godina, zemljište je osigurano, čekamo samo da se odradi sva procedura. Vjerujemo da bi se do kraja 2024. moglo krenuti s radovima. To bi nam puno značilo, poboljšalo vatrogastvo na našem otoku, dobili bismo garaže, opremu, adekvatna dežurstva. Na nacionalnoj razini se osniva vatrogasna mreža, a kroz nju bi se sukladno konfiguraciji i veličini terana, potrebama sredine i sl, zaposlio određeni broj ljudstva. Plaće bi osiguravala država preko Vlade i HVZ-a. Pašman bi po nekim projekcijama imao četvero, petero stalno zaposlenih, u tom smislu bi to bio veliki korak, a dom bi zasigurno dao i poticaj mladima za vatrogasni poziv i uvelike pomogao razvoju otočnog vatrogastva. Trenutno koristimo skladište u Općini, napravili smo nedavno u međuvremenu manju garažu, brojimo 36-37 članova, 26 operativnih vatrogasaca koji imaju položen tečaj, 15-16 su stalno u akcijama, komentira Antonio Bobić, predsjednik DVD Pašman, najavu izgradnje vatrogasnog doma.

image

Planirana nadogradnja vrtića

OPĆINA PAŠMAN

Kontinuitet projekata

Sljedeći veliki projekt koji Općina Pašman također pokreće ove godine je izgradnja vatrogasnog doma u samom mjestu Pašman - zgrade na dva kata koja će se koristiti za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pašman.

- Ovaj projekt, čija je vrijednost procijenjena na tri milijuna eura, dobio je i potporu Zadarske županije uvrštavanjem istog u svoje strateške dokumente, dodaje načelnik.

Dovršen je glavni projekt i upravo se radi na ishođenju akta o gradnji, a tijekom ove godine projekt se priprema i planira prijaviti na javni poziv sufinanciranja iz EU fondova.

U netom startaloj godini očekuje se i završetak još jednog velikog općinskog projekta, Muzeja ribarskih priča, novog interpretacijskog centra ribarstva u Ždrelcu. U protekloj godini završena je rekonstrukcija i opremanje novog centra u sklopu kojeg je zgrada stare škole potpuno obnovljena i opremljena. Inovativnom prezentacijom kroz postavljanje multimedijalne opreme promovira se kulturna i prirodna baština područja.

- Kombinacijom prikupljanja starih ribarskih alata, dokumentacije, fotografija i starih predmeta vezanih za pomorstvo i ribarstvo od lokalnog stanovništva i instalacijom suvremene digitalne opreme u prostoru centra, stvorena je nova dodatna kulturno-turistička ponuda cijele općine koja značajno doprinosi promociji ribarske baštine kraja. Darovatelji izložbenih eksponata bili su lokalno stanovništvo i Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. Za cijeli projekt osiguran je iznos od 225.000 eura iz EU fondova, a otvaranje vrata za posjetitelje, nakon uređenja okoliša novog centra, planirano je prije nadolazeće turističke sezone, govori Ćosić ističući kako su tri spomenuta velika projekta samo nastavak uspješno provedenih možda tek obujmom manjih, ali i ne manje značajnih za napredak Općine Pašman.

DV Bodulić - Dobropoljana

Broj djece je sve veći, svake godine imamo sve više interesa i upisanih, ne nešto drastično, ali se iskazala potreba za nadogradnjom objekta. Uveli smo i jednu jasličnu skupinu, prije godinu i pol, imamo područni odjel u Banju i dizanjem kata u Dobropoljani bismo mogli svi barem na neko vrijeme biti zbrinuti zajedno na jednom mjestu, što je puno zgodnije zbog organizacije posla. Sve više roditelja koristi cjelodnevni boravak, pa je i potreba za prostorom i aktivnostima veća. Uglavnom, to je nešto što nam je već sada nužno. U područnom objektu smo također uredili jednu sobu prošle godine, trenutno su sva djeca upisana. Ali u budućnosti bolje je da smo spremni za novu djecu i nove upise, jer kažem, brojka vrtićanaca je iz godine u godinu sve viša. U ovoj godini imamo 65 mališana, curica i dječaka, u četiri dobne skupine, uz jednu jasličku tu su tri vrtićke, s tim da nam je predškolski program za djecu godinu prije polaska u školu integriran u redovan rad. Imamo cjelodnevni i poludnevni program koji roditelji biraju prema svojim potrebama. Jaslički program nam je cjelodnevni, interes je velik, popunjeni smo, nadogradnjom bi bilo dostatno mjesta, više i nego što trenutno trebamo, 88 vrtićanaca, ali nikada nije previše, s obzirom na brzinu rasta interesa, kaže Agata Korenić, ravnateljica DV Bodulić Pašman.

image

Projekcija Muzeja ribarskih priča

OPĆINA PAŠMAN

Uvid u prostorne podatke

Prošle godine je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodijelilo iznos od 179.000 eura za projekt sanacije zaštitne školjere, odnosno obalne šetnice, između Pašmana i Kraja s ciljem podizanja vrijednosti turističke infrastrukture i povećanja sigurnosti kretanja pješaka.

Također, u ožujku je Ministarstvo kulture i medija odobrilo sufinanciranje izrade projektno-tehničke dokumentacije s ciljem sanacije crkve sv. Ante Padovanskog u Mrljanama.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je u svibnju, pak, odobrilo sredstva s ciljem da se u mjestu Pašman, pored postojećeg uređenog parkinga realiziranog u prvoj fazi projekta, uredi i preostala makadamska površina za dodatnih 30 parkirnih mjesta.

Kao i već dugi niz godina, tako i u protekloj godini Općina Pašman sufinancirala je radne bilježnice i obvezne radne materijale za osnovnoškolce i dodijelila stipendije za studente i učenike srednjoškolskog obrazovanja (deficitarna zanimanja), a za 50 posto je u odnosu na prošle godine povećan iznos stipendija. Donesena je i odluka o povećanju božićnica za umirovljenike također za 50 posto, a od sljedeće godine Općina kreće i sa isplatom uskrsnica. Za rad udruga koje djeluju na području općine Pašman prošle je godine izdvojeno 45.000 eura.

Početkom 2023. godine je izrađen i stavljen u funkciju Geografski Informacijski Sustav WEB GIS - novi javni portal Općine Pašman namijenjen građanima korisnicima, naravno ponajprije stanovnicima otoka. To je preglednik prostornih podataka općine dostupan za upotrebu svim mještanima te je rezultat nastojanja Općine Pašman da omogući transparentan uvid u prostorne podatke općine svim građanima, kao i potencijalnim investitorima.

Interpretacijski centar ribarstva

Priče, makete, foto i video materijali, raznovrsna građa, prikupljani su u zadnjih godinu i više, nešto na posudbu, nešto kao stalni postav. U prikupljanju su sudjelovali svi stanovnici otoka Pašmana jer se tematski ne odnosi samo na Ždrelac, iako se u njemu nalazi, već na cijeli Pašman. Posebno će se isticati interpretacija broda na zidu, gdje su i artina, jarbol i sarte, losnar, osti, kunjkara... i ostali pravi dijelovi originalnog broda. Pokušali smo uprizoriti jedan stari jedrenjak. Osim toga, imamo donirano svićalo, svićilo, stari feral. To su dvije stvari koje zasigurno posebno vrijedi pogledati, uz puno drugih predmeta, karti, alata, arhivskih dokumenata... Prikupljanje koje se obavljalo javnim pozivom je zaključeno, no ako netko ima nešto atraktivno i zanimljivo, uvijek nam se može obratiti. Tijekom obnove ljetnikovca kod Dubrovnika pronađena je i stara austro-ugarska karta Pašmana koju smo otkupili i ona će isto biti dio postava, otkriva nam i najavljuje skoro otvaranje vrata Muzeja ribarskih priča, s ciljem očuvanja ribarske tradicije otoka, Petra Perinović, direktorica TZ Pašman.

image

Turizam - jedan od glavnih pokretača gospodarstva

OTOK PAŠMAN

Turizam kao pokretač

- Prepoznali smo turizam kao jedan od glavnih pokretača gospodarstva i, u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Pašman, kontinuirano radimo na tome da naša općina postane prepoznatljiva turistička destinacija. Tu svakako treba istaknuti organizaciju sportske manifestacije Đirada čije je značenje i kvalitetu nedavno prepoznala i Turistička zajednica Zadarske županije dodijelivši Điradi godišnju nagradu za organizaciju i unaprjeđenje događanja u skladu s razvojnim potencijalom destinacije, a podupiremo i druge turističke manifestacije kao što je vrlo uspješan Fish, Food & More Festival ili Otvoreni kup otoka Pašmana u podvodnom ribolovu pri čemu je ovaj sportski događaj bio dio velikog gastro-zabavnog događaja što je privuklo brojne posjetitelje u predsezoni, napominje načelnik.

14.01.2024., 10:19h
Pero Livajić
29. travanj 2024 08:04