Komunalac udario po PoluotokuVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
NASTAVLJAJU SE RADOVI

Komunalno-infrastrukturni radovi za preporod Biogradske rivijere

Aglomeracija, završetak kanalizacije i vodovodne mreže te rekonstrukciju postojećih cjevovoda je vrijedna oko 136 milijuna eura. U tijeku su radovi na više lokacija, kazao je Marin Colić, direktor Komunalca d.o.o. Biograd

Tvrtka Komunalac na području bivše općine Biograd (grad Biograd na Moru, općine Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Pašman i Tkon) izvodi radove na projektu Aglomeracije, kojeg je Vlada RH proglasila strateškim projektom stoljeća.

- Aglomeracija, završetak kanalizacije i vodovodne mreže te rekonstrukciju postojećih cjevovoda je vrijedna oko 136 milijuna eura, odnosno nekadašnju jednu milijardu kuna, kazao je Marin Colić, direktor Komunalac d.o.o. Biograd.

image

Slijedi završno patinjanje

VELIMIR BRKIĆ

Radovi na Poluotoku

Između ostalog u tijeku je rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže dijela Poluotoku u Biogradu na Moru.

- Vrijednost radova na Poluotoku iznosi gotovo 2 milijuna i 40 tisuća eura, objavio je Colić,

Pod nadzorom zadarske tvrtke Aniva-Inženjering. d.o.o. Zadar radove izvodi tvrtka Golemi iz Vrane.

- Izgradit će se 358 metara nove vodovodne i 177 metara kanalizacijske mreže dok će se rekonstruirati 1.552 metra vodovodne te 763 metara postojeće kanalizacijske mreže, precizan je Colić.

Ovim projektom većim dijelom rekonstruiraju se vodoopskrbni cjevovodi i kolektori fekalne kanalizacije dok se u pojedinim ulicama izvodi i dogradnja. Predmetni projektirani ogranci vodovodne mreže spajaju se na postojeće vodoopskrbne cjevovode i prethodno projektiranu vodovodnu mrežu.

- Vodovod uglavnom prati trasu postojeće i prethodno projektirane kanalizacijske mreže kao i predmetnu projektiranu kanalizacijsku mrežu, objašnjava Colić.

image

Stoljetne kale i kalete

VELIMIR BRKIĆ

Konzerviranje grobova iz 11. stoljeća

image

Marin Colić, direktor Komunalca

VELIMIR BRKIĆ

Biograd (Belgrad, Alba Maris, Zara Vechia, Alba Civitas) je u 11. stoljeću bio glavni grad hrvatskih kraljeva i biskupa. Oko 1059. bio je sjedište biskupije, a iste godine utemeljen je Benediktinski samostan sv. Ivana i samostan sv. Tome.

- Prigodom arheološkog nadzora u ulici Kralja Zvonimira pronađeni su grobovi i ostaci zidova ženskoga benediktinskog samostana sv. Tome apostola iz 11. stoljeća, podsjetio je Colić.

Nakon završetka turističke sezone, sukladno konzervatorskim uvjetima, postojeća betonska površina će se oblagati kamenom kako bi se očuvao autohtoni izgled stare jezgre.

- Cilj je poboljšanje sustava vodoopskrbe i sustava odvodnje fekalnih voda za priključene stanovnike poluotoka, izričit je prvi čovjek Komunalca.

U tijeku su radovi na Trgu svete Stošije gdje su položene vodovodne i kanalizacijske cijevi.

Povećanje kvalitete života

– Trenutačno se izvode radovi 2. faze gradilišta te je izvedeno do sada 514 metara kanalizacijske te 940 metara vodovodne mreže. Treća faza počinje nakon ljetne sezone, najavio je Colić.

Rješavanje sustava vodoopskrbe i odvodnje na području aglomeracija Biograd, Pašman i Tkon omogućuje gospodarski razvoj, poglavito turizam, te povećava kvalitetu života, poboljšava gospodarenje vodenim resursima, poboljšava stupanj zaštićenosti okoliša, a posebice izvorišta pitke vode i obalnog mora.

- Sa 136 milijuna eura iz EU fondova potaknut će se preporod Biogradske rivijere, odnosno bivše općine Biograd. Nije sve došlo preko noći, pripreme i sve pokrenute radnje traju preko deset i više godina, zaključio je Marin Colić.

23.04.2024., 09:56h
VELIMIR BRKIĆ
03. svibanj 2024 17:03