<p>Drugi liječnički tim na Viru</p>
Drugi liječnički tim na ViruKaŽimir ŠkrbiĆ
StoryEditor
UZ POVLASTICE

Prvi put u svojoj povijesti otok Vir dobit će drugi tim obiteljske medicine

HZZO će raspisati natječaj za popunjavanje mreže u roku od dva mjeseca

Prvi put u svojoj povijesti otok Vir dobit će drugi tim obiteljske medicine. Uz sezonske timove hitne pomoći koji pokrivaju ljetnu sezonu, ovaj tim radit će preko cijele godine i biti na usluzi svim stanovnicima otoka ako se odluče upisati kod novog liječnika. Najvažnija je ovo promjena u novoj mreži javnozdravstvene službe Zadarske županije kojom se određuje broj potrebnih liječnika u općoj medicini, pedijatriji, stomatologiji, ginekologiji, patronaži, laboratorijskoj dijagnostici i drugim djelatnostima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Pozitivno mišljenje na prijedlog nove mreže, zatraženo od Ministarstva zdravstva, nedavno je dala i Županijska skupština.

Na potezu je sada HZZO koji prema novoj mreži javne zdravstvene službe Zadarske županije raspisuje natječaje za popunu timova, a pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije Marko Kolega očekuje kako bi se to moglo dogoditi u roku od dva mjeseca. Kao u dosadašnjim slučajevima, na natječaj će se moći javiti Dom zdravlja ili liječnik koncesionar. No s obzirom na kronični nedostatak liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i sve češću praksu jedinica lokalne samouprave, na Općini Vir je da otok učini poželjnom i atraktivnom radnom destinacijom za novog liječnika ili liječnicu, odnosno da radno mjesto u virskoj ambulanti učini privlačnim. Neke općine ili manje sredine nastoje motivirati liječnike stimulacijama na plaći i besplatnim stanovanjem, dok su u Istri liječnike privlačili jumbo plakatima s porukama o velikim plaćama i drugim povlasticama. Što Općina Vir može ponuditi drugom liječniku?

– Nova mreža osigurala je uvjete za postojanje drugog liječničkog tima na Viru, pa ćemo napraviti sve što je u našoj moći da dobijemo taj drugi tim obiteljske medicine. U vrijeme koronakrize sufinancirali smo stanovanje za tadašnju liječnicu, pa ćemo i sada pokušati privući liječnika s nekim povlasticama. Hoće li se naša pomoć realizirati kroz sufinanciranje smještaja ili dijelom kroz povećanje plaće, to je pitanje koje ćemo rješavati kada bude aktualno, kaže načelnik Općine Vir Marino Radović najavljujući punu općinsku podršku drugom liječničkom timu na otoku. Načelnik Radović još je ranije razgovarao sa županijskim pročelnikom Kolegom, pa je pored nove mreže i drugog liječničkog tima na otoku, aktualizirano pitanje turističke ambulante radi što bolje pokrivenosti otoka javnozdravstvenom zaštitom. I ne samo to.

– Mi smo u proračunu koji je poništen od strane resornog Ministarstva predvidjeli sredstva za nabavku aparata koji će unaprijediti zdravstvenu zaštitu na otoku, napominje virski načelnik kako će uređaji poput defibrilatora ili EKG-a, svakako dodatno podignuti kvalitetu otočne zdravstvene usluge. Poruka je, ističe načelnik Radović, više nego jasna:

– Spremni smo napraviti sve ono što je u našoj moći. Općina Vir je, na primjer, bila prva jedinica lokalne samouprave koja je financirala timove hitne medicine u ljetnoj sezoni. To nije bila naša obaveza, ali smo kao odgovorna općinska uprava željeli ulagati u javnozdravstvenu zaštitu i osigurati što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu naših stanovnika, poručuje virski načelnik. Pored Vira drugi tim obiteljske medicine dobit će još Poličnik, koji će imati i dodatni tim dentalne medicine.

11.03.2024., 08:55h
16. svibanj 2024 20:39