<p>Konferencija za medije u Hotelu Kolovare</p>
Konferencija za medije u Hotelu KolovareAndrea Kršlović
StoryEditor
Politička kriza na otoku Viru

Šestero vijećnika Općine Vir najavilo kolektivne ostavke koje ipak nisu podnijeli

Nismo bedasti da damo ostavke, pa da nas netko drugi zamijeni. Tražimo prijevremene izbore i ostavku načelnika Radovića, kazao je vijećnik Frane Vučetić

Šestero općinskih vijećnika predvođenih predsjednikom Općinskog vijeća Općine Vir Josipom Bašićem najavilo je kolektivne ostavke, sazvalo tiskovnu konferenciju, a naposlijetku nisu podnijeli ostavke.

Iako se iz jučerašnjeg priopćenja predsjednika Općinskog vijeća Općine Vir Josipa Bašića jedino mogla iščitati najava današnje javne kolektivne ostavke šestero virskih vijećnika na tiskovnoj konferenciji sazvanoj u hotelu Kolovare, a pored predsjednika Bašića (HDZ) riječ je još o vijećnicima Frani Vučetiću (Vir bez podjela), Šimi Buškuliću (DP), Veseljku Orliću i Veseli Vučetić (HDZ) te Šimi Vučetiću (nezavisni, ranije SDP), do ostavki ipak nije došlo.

Spremne su, rečeno je u Hotelu Kolovare, i čekaju na javnog bilježnika kada preostalih šest vijećnika koji podržavaju načelnika Općine Vir Marina Radovića napravi isto. U ovom slučaju riječ je o vijećnicima Antoniju Vučetiću, Rajku Radoviću, Srđanu Liveriću, Goranu Vickoviću, Ivani Radović i Igoru Blaževiću.

- Nismo bedasti da damo ostavke, pa da nas netko drugi zamijeni. Neka oni također podnesu ostavke skupa s nama, pa idemo kod javnog bilježnika. Možemo odmah sutra – kazao je Frane Vučetić. Time rečenica predsjednika Bašića u priopćenju ne drži vodu – "Obzirom na novonastale okolnosti u Općinskom vijeću Općine Vir, nas šest vijećnika koji smo donedavno činili većinu najavit ćemo kolektivnu ostavku i tražimo raspisivanje prijevremenih izbora na Viru".

Brojne kritike bile su upućene aktualnom načelniku Radoviću i bivšem načelniku Kristijanu Kapoviću koje su predsjednik Bašić i, posebno, vijećnik Frane Vučetić, optužili za "nerad", "kriminal", "krađu preko 300 milijuna eura u 20 godina", "opstruiranje rada Općinskog vijeća", "nepostojanje prostornog plana" i slično.

No nagore je prošla donedavna članica Vira bez podjela i vijećnica Okreša.

- Došlo je do problema u našim redovima, vijećnica Okreša je opstruirala naš rad – kazao je Bašić, dok je Vučetić, koji je Okrešu stavio mjesto iza sebe na listi za lokalne izbore, bio konkretniji.

- Dotična me tražila 1.500 eura za dizanje ruku na Općinskom vijeću – optužio je Vučetić Okrešu nadovezujući se na njezin navodni zahtjev da bude svojevrsna profesionalna (plaćena) savjetnica u Općinskom vijeću. A jedini pravi motiv za sazivanje tiskovne konferencije i ponuđene ostavke koje nisu podnijete ni javno potpisane, otkrio je predsjednik Bašić.

- Naš jedini motiv za ostavke je nefunkcioniranje većine – kazao je Bašić aludirajući na situaciju s vijećnicom Okrešom "koja se otela kontroli" i sada, eventualno, "prijeti" podrškom onima koje su kolokvijalno nazvali "drugom stranom". Takva bi podrška značila da će donedavna većina, sada u političkoj i matematičkoj ravnoteži s vijećnicima sklonima načelniku Radoviću, ponovno biti u manjinskim redovima.

Politička kriza na otoku Viru ovime je ušla u novu fazu s mogućim raspletom na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća. Kriza je počela u lipnju prošle godine kada se vijećnik većine i politički prebjeg Veseljko Orlić priklonio opozicijskim vijećnicima. Formirana je nova većina u OV-u koja u narednom periodu nije uspjela konkretizirati svoje politike niti ostvariti bilo kakav oblik suradnje s virskim načelnikom Radovićem.

Općina Vir zato je još uvijek zbog nezakonito izglasanog proračuna na tehničkom održavanju sustava, odnosno bez mogućnosti rada na novim projektima. Situacija se dodatno zakuhala nakon što je vijećnica novostvorene većine i članica udruge Vir bez podjela Jadranka Okreša prvo javno kritizirala predsjednika Bašića zbog, kako je navela, "slabe organizacije i vođenja sjednica OV-a", a potom je na 14. sjednici OV-a napustila sjednicu tražeći Bašićevu smjenu.

Vijećnik Frane Vučetić uskoro je na službenoj FB stranici Vir bez podjela objavio kako Okreša više nije članica te udruge, čime je praktički dosadašnja većina u Općinskom vijeću zacementirana na šest glasova, odnosno šestero vijećnika koji danas nisu podnijeli ostavke, iako je nedjelju najavljeno suprotno. (Virski list)

20.11.2023., 13:11h
21. svibanj 2024 10:50