EDUKACIJA POVODOM DANA PLANETA ZEMLJEKaŽimir ŠkrbiĆ
StoryEditor
OČUVANJE OKOLIŠA

Virski mališani i osnovnoškolci naučili puno o ekologiji i pravilnom razdvajanju otpada

Povodom Dana planeta Zemlje virsko komunalno poduzeće Čisti otok i Vesna Đili iz Čistoće Zadar proveli su jednodnevni edukacijski program o važnosti odvajanja otpada i čuvanja prirodnog okoliša

Kako li samo smiješno i grozno izgleda hodanje po hrpi otpada, jer je otpada toliko da ga se ne može zaobići? Što bi o tomu mislile sve one lijepe životinjske i biljne vrste koja obitavaju i žive na otoku Viru, koje bi takav otpad potisnuo, protjerao i zagušio? Zašto je važno biti ekološki osviješten i na koji se način pravilno razvrstava otpad, odnosno čemu služe boje na kantama za otpad? Na sva ova i druga važna ekološka pitanja danas su odgovarali virski mališani iz Dječjeg vrtića Smješko, ali i oni nešto stariji iz Područne škole u Viru. Nešto su već znali, a nešto su naučili povodom Dana planeta Zemlje tijekom jednodnevne edukacije koju su na Trgu svetog Jure organizirali općinsko poduzeće Čisti otok i demonstratorica Vesna Đili iz zadarske Čistoće. Bilo je i zabavno: mališani su se malo provozali čistilicom Čistog otoka, upoznali se s voznim parkom i družili s vrijednim djelatnicima virskog komunalnog poduzeća.

image

EDUKACIJA POVODOM DANA PLANETA ZEMLJE

KaŽimir ŠkrbiĆ

– Otpad se ne baca u prirodu nego u kante, a kante imaju puno boja. Meni je žuta najljepša!, sažela je živahna Elija svoje dojmove nakon edukacije koja je završila pozdravnim mahanjem i s jednim velikim – Hvala! Bila je to zahvala upućena edukatorici Đili i svim Viranima zaposlenima u Čistom otoku. A na današnjoj edukaciji bili su direktor Čistog otoka Željan Kalac te djelatnici Tome Čepić, Tajana Markić, Matea Majdandžić, Josip Bašić, Matej Đakman, Alen Glavan, Alexander Molke, Martina Ujčić i Snježana Nevrkla.

image

EDUKACIJA POVODOM DANA PLANETA ZEMLJE

KaŽimir ŠkrbiĆ

– Nadam se da će djeca brzo i čvrsto usvojiti ekološka pravila i da će im to jednog dana postati životni stil. Još je važnije da svojim primjerom utječu na one starije kako bi svi pravilno i zakonito razdvajali otpad. Ovo je nastavak naših akcija s kojima pokušavamo osvijestiti građane, odnosno ukazati na važnost napora kojeg svi moramo ulagati kako bi u potpunosti očuvali naš prirodni i ekološki ambijent, poručio je direktor Kalac naglasivši da je poziv na edukaciju bio upućen svim građanima. Razdvajanje otpada i očuvanje prirodnog okoliša prioritet je svakog mjesta, pogotovo turističkih destinacija poput otoka Vira, pa je Čisti otok provedenim edukacijskim programom naglasio važnost ranog učenja i usvajanja ekoloških navika te stvaranja društveno i ekološki odgovornih pojedinca.

image

EDUKACIJA POVODOM DANA PLANETA ZEMLJE

KaŽimir ŠkrbiĆ

– Naš je cilj da usvojeno znanje postane navika, ali se pored toga i jako dobro zabavljamo, dodala je zadarska edukatorica Đili. Ovaj jednodnevni edukacijski program i djeci prilagođeno predavanje – dopadljivo i jednostavno provedeno kroz igru i testiranje znanja o ekologiji – samo je dio višegodišnjeg i sveobuhvatnog projekta Čistog otoka koji se provodi s nabavkom komunalne opreme i novih komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada. Današnji program proveden je uz pomoć virskog vrtića Smješko i Područne škole Vir, baš kao i devet godina ranije kada je prvi put održana ekološka radionica s demonstracijom voznog parka komunalnog poduzeća. Na kraju druženja djelatnici Čistog otoka počastili su virske mališane i osnovnoškolce sokićima, jabukama i bananama te promidžbenim materijalnom virskog komunalnog poduzeća.

image

EDUKACIJA POVODOM DANA PLANETA ZEMLJE

KaŽimir ŠkrbiĆ
23.04.2024., 08:47h
KAŽIMIR ŠKRBIĆ
03. svibanj 2024 18:25