Ilegalno građenjeOsobni Album
StoryEditor
Priča čitatelja Damira Kazije iz Pakoštana

Pet godina čeka rješenje Građevinske inspekcije Državnog inspektorata!

Od prijavljene stranke u postupku doznajemo da je rješenje o uklanjanju nelegalno izgrađenog objekta datirano upravo na dan novinarskog upita 13. ožujka 2023. godine. S obzirom da je prijava zaprimljena prije pet godina, najveće pitanje ostaje - zašto postupak traje toliko dugo. I bi li uopće Inspektorat i izdao rješenje da nije bilo interesa javnosti?

Zbog ilegalne gradnje objekta čitatelj iz Pakoštana prijavio je susjeda Građevinskoj inspekciji Državnog inspektorata. I od tada do danas je prošlo pet godina!

Pet godina čovjek ide od šaltera do šaltera, od inspektora do inspektora..., a da se ništa ne poduzima. Nažalost, ne prepričavamo dramu apsurda, već očito - hrvatsku stvarnost.

Borba s vjetrenjačama

Naš čitatelj Damir Kazija iz Pakoštana ispričao nam je svoju borbu s vjetrenjačama. No, on i njegova supruga ne odustaju, borit će se, u okvirima zakona, za ono što im pripada.

Naime, prijavu Državnom inspektoratu podnio je 27. veljače 2018. godine, a do danas, više od pet godina od podnošenja prijave i nekoliko požurnica nije obaviješten što je poduzeto po njegovoj prijavi.

- Naši roditelji su se dogovorili, odnosno moja je mama dozvolila njegovom ocu da napravi podrum, ali do određene granice, do razine zemlje. Dakle, da iznad toga nikad ništa ne gradi, bez dozvole. I tako je i bilo sve do prije pet godina kad je moj susjed počeo graditi konstrukciju i zidati objekt na tom mjestu bez ikakve građevinske dozvole. Rekao je svom bratu da nije znao za taj dogovor, to jest zabranu, započinje Kazija. 

image

Damir Kazija

Osobni Album

Kazija je pokušao mirnim putem i dogovorom riješiti problem nezakonite gradnje što je njegov susjed odbio.

- Ne da nije htio razgovarati, nego me još izvrijeđao na nacionalnoj osnovi. Došla sam prije 20 godina iz Mariupolja iz Ukrajine. Vrt mi je uništen jer više nema sunca od silne gradnje, a mogli smo naći opciju kojom ćemo svi biti zadovoljni. Njegova je mama lupila šakom o stol kazavši da će graditi milom ili silom i potjerala me iz kuće. Eto, to su takvi ljudi, nema mogućnosti dogovora, dodaje gospođa Viktorija.

Od šaltera do šaltera

Jedino što je preostalo, dakle, bilo je podnijeti prijavu Građevinskoj inspekciji.

- Međutim, od toga nije bilo ništa. Sve te godine išao sam redovito, svakih nekoliko mjeseci u Inspektorat. A ne bi mi ništa rekli, nikakvo objašnjenje, samo su me svako malo slali nekom novom inspektoru. Razgovarao sam s trima inspektorima koji bi mi svaki put obećali da će vidjeti, sve neodređeno... Nakon tri godine jedan mi je mlađi inspektor odbrusio da nema potrebe da ja dolazim, da oni nemaju ništa s građanima. Sve to vrijeme od Inspektorata nikad nisam primio nikakvu pisanu obavijest o tome što je poduzeto po mojoj prijavi ili u ovom zadnjem slučaju da nisu nadležni za postupanje. Pet godina su me ignorirali i očito nisu poduzimali ništa, razočarano prepričava Kazija. 

Tromost i nebriga institucija u uređenom društvu ne smije postojati i dužnost je svih građana ukazivati na nerad i nemar službenika koje su plaćeni javnim novcem za odgovorno obavljanje poslova na kojima su zaposleni.

Kad je prošlo pet godina, odlučio je ispričati priču našoj redakciji u nadi da će to ubrzati postupak.

U skladu s tim, uputili smo upit Državnom inspektoratu o opisanom predmetu, neučinkovitosti rada i ignoriranju prijave, 13. ožujka ove godine, na što su odgovorili sljedeće:

- Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor na lokaciji upita te je rješenjem naredila investitoru uklanjanje rekonstruiranih dijelova postojeće stambene građevine u roku od 120 dana od dana zaprimanja rješenja zbog građenja bez izvršne, odnosno pravomoćne građevinske dozvole. Investitor je upozoren da će se na izvršenje naredbe o uklanjanju prisiljavati izricanjem trima novčanim kaznama ukoliko ne postupi po naredbi iz rješenja, kao i da će se izvršenje naredbe o uklanjanju provesti putem treće osobe na njegovu odgovornost i trošak ukoliko ne postupi po naredbi iz izreke rješenja nakon tri izrečene novčane kazne, navodi se u odgovoru i dodaje da će podnositelj predstavke o utvrđenom činjeničnom stanju i poduzetim mjerama biti obavješten temeljem odredbi čl. 58. Zakona o Državnom inspektoratu. 

Strpljen - spašen?

Međutim, Kazija, stranka u postupku, to rješenje do dan-danas nije dobio, a odgovor kada je zaprimljeno rješenje zbog građenja bez izvršne, odnosno pravomoćne građevinske dozvole te kada je počinje teći rok od 120 dana, nismo dobili ni mi od Inspektorata.

- Navodno su izdali rješenje, ali ja to rješenje nisam dobio. Bio sam tamo, gospođa u pisarnici mi je objasnila što trebam napraviti. Napisao sam zahtjev, poslao, ali evo, mjesec i pol i ništa. Onda sam opet išao prije desetak dana, rekli su mi da ne mogu ništa nego poslati požurnicu na taj zahtjev da mi se izda rješenje. Što ću, zahvalio sam se i otišao. I sad opet čekamo, kaže Kazija. 

“Sve te godine išao sam redovito, svakih nekoliko mjeseci u Inspektorat. A ne bi mi ništa rekli, nikakvo objašnjenje, samo su me svako malo slali nekom novom inspektoru. Razgovarao sam s trima inspektorima koji bi mi svaki put obećali da će vidjeti, sve neodređeno... Sve to vrijeme od Inspektorata nikad nisam primio nikakvu pisanu obavijest o tome što je poduzeto po mojoj prijavi”

Damir Kazija

Zahtjev, pa požurnica i tako redom. Nitko nije nadležan i nitko nije upućen gdje se gubi službena dokumentacija.

Od prijavljene stranke u postupku doznajemo da je rješenje o uklanjanju nelegalno izgrađenog objekta datirano upravo na dan novinarskog upita 13. ožujka 2023. godine te da će pokušati legalizirati objekt, a ukoliko u tome ne uspije, da će ga sam srušiti.

S obzirom da je prijava zaprimljena prije pet godina, najveće pitanje ostaje - zašto postupak traje toliko dugo. I bi li uopće Inspektorat i izdao rješenje da nije bilo interesa javnosti? Pet godina traje postupak po prijavi, a onda se rješenje donese isti dan kada se zaprimi novinarski upit. 

- Borim se u okvirima zakona i zdravog razuma, ne dižem paniku... Ne želim doći u situaciju da ja odgovaram za nešto, ne daj Bože. A valjda će se strpljenje isplatiti, zaključuje gospodin Kazija.

Strpljivost i razumijevanje građana je pohvalno, ali tromost i nebriga institucija u uređenom društvu ne smije postojati i dužnost je svih građana ukazivati na nerad i nemar službenika koje su plaćeni javnim novcem za odgovorno obavljanje poslova na kojima su zaposleni.

Druga strana

Od prijavljene stranke saznajemo da je, prema rješenju, zadani rok uklanjanja u sedmom mjesecu 2023. godine.

- Ja ću tražiti, pokušat ću dobiti građevinsku dozvolu. Ako je ne dobijem, morat ću ukloniti objekt. Ja ne znam što su se stariji dogovarali, meni je ovaj za legalizaciju rekao da imam pravo, to je moj posjed, samo što je na međi sa susjedovim vrtom. Moj podrum je napravljen na toj međi. Ja imam pravo na svom graditi što hoću, ta je parcela 1/1 na meni. Ja sam hrvatski branitelj i treba mi taj objekt, ne bih ja više ništa podizao i gradio. Ako mi se to sruši, ja neću imati kamo, kuća u kojoj stanujem je pod hipotekom..., kaže susjed koji ima lokacijsku dozvolu za podrum, a nema građevinsku za podignuti objekt.

09.05.2023., 10:21h
16. travanj 2024 00:10