Prva postaja Križnog putaVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
U ŽUPI PAKOŠTANE

Počast braniteljima, korizmena duhovna obnova i Križni put

Uz sudjelovanje velikog mnoštva vjerničkog puka u Pakoštanima je održana trodnevna korizmena duhovna obnova i fascinantni Križni put, dok je u Lukinoj dragi odana počast četvorici hrvatskih branitelja, junacima Domovinskog rata

U Župi Gospodinova Uzašašća u Pakoštanima uz sudjelovanje nepreglednog mnoštva vjerničkog puka održana je trodnevna korizmena duhovna obnova i fascinantni Križni put, dok je kod spomen obilježja u Lukinoj dragi, uz Jadransku magistralu između Pakoštana i Draga, u povodu 31. obljetnice tragične smrti na VBR-u 120 mm Orkan, odana počast hrvatskim vitezovima Željku Birkiću, Tihomiru Mitroviću, Neveni Brkiću i Damiru Vestiću, pripadnicima 112. brigade HV-a.

- Gospodine Bože ne daj da se izgubi išta od napora svih naših branitelja koji nas u obrani domovine napustiše. Neka nastave živjeti u svima nama, našim srcima, mislima, savjestima. Daj da zbog njihove smrti budemo još dublje međusobno povezani u nadi i vjeri da ćeš i nama biti vjeran kad prijeđemo prag ovozemaljskoga života, molio je don Jerolim Lenkić - Jere, župnik Pakoštana.

image

Počast braniteljima u Lukinoj dragi

VELIMIR BRKIĆ

Molitva za svjetlo Kristovo i snagu

U crkvi Uzašašća Gospodinova korizmenu duhovnu obnovu je predvodio vlč. Perica Matanović, župnik Župe Gospe Fatimske u Velimirovcu kod Našica u Osječko-baranjskoj županiji.

Pozivajući okupljenu živu Crkvu na duhovno sabiranje, Matanović je rekao kako je čovjeku potrebna obnova duha jer se svatko od nas na ovaj ili onaj način troši u svakodnevici.

- Molimo za svjetlo Kristovo i snagu stavljajući se pod zaštitu nebeske Majke Marije, molimo za ljude koje susrećemo da budu ispunjeni milošću Sina, kazao je vlč. Matanović.

Glazbena duša, vlč. Perica, je kroz dugi niz godina bio član kršćanskog rock benda Hosana, a čiji su članovi bili mladi bogoslovi s Kaptola, studenti teologije. On danas uz svoje župničke dužnosti, odvoji vrijeme i za slušanje, ali i sviranje kršćanske duhovne glazbe, kršćanskog rocka.

image

Nepregledno vjerničko mnoštvo na Putu križa

VELIMIR BRKIĆ

Predvoditelj obnove, glazbena duša

- Križ je najveći znak spasenja, muke, boli. Sotoni smetaju križevi. Križ je najbolji odgojitelj u školi mudrosti. Crkva nas poziva da motrimo križ. Gospa upućuje na molitvu pred križem jer tu se doživljavaju sve milosti. Ako hoćete doživjeti Božju ljepotu, idite u prirodu, a ako hoćete doživjeti Božju ljubav, idite pred križ!, zaključio je vlč. Perica Matanović.

U veličanstvenom, fascinantnom Križnom putu kroz Pakoštane sudjelovalo je oko 800 članova pakoških bratovština i katoličkih društva, molitvena zajednica Milost, UHDDR – Pakoštane, mažoretkinje, studio glazbenika, NK, BK, KK, RD i KUD (svi Pakoštane), djeca, mladež, Torcida Pakoštane, crkveni zborovi i sve ostale udruge kao i vjernički puk izvan navedenih udruga.

image

U crkvi Uzašašća Gospodinova

VELIMIR BRKIĆ

Don Jere Lenkić poput magneta

- Tu je Isusov križ, tu su i naši križevi, a s Isusova križa progovara ljubav. On je završio na križu jer nas je ljubio i to je taj misterij Boga koji je toliko ljubio čovjeka. Kad god pogledamo križ, očima vjere na križu vidimo ljubav, Božju ljubav koja nas čeka, koja nam oprašta, koja nas obnavlja. To je poruka križa, u svom nagovoru na kraju pobožnosti križnoga puta poručio je pakoški župnik don Jere.

Hodajući za križem, sudionici su se na križnome putu, molitveno-meditacijske pobožnosti razmatranja Isusove muke od osude na smrt do polaganja njegova tijela u grob, susreli sa svojim Otkupiteljem. Osim vidno izražene pobožnosti Križni put je obilježio i “natjecanje” među mještanima tko će što bolje urediti jednu od 14 postaja križa.

11.03.2024., 11:03h
VELIMIR BRKIĆ
29. travanj 2024 18:56