<p>Josip Bašić</p>
Josip BašićZt/fb
StoryEditor
Proračunska kriza na Viru ide dalje

Predsjednik Općinskog vijeća Vir: "Načelnik Radović nije spreman na suradnju"

Predsjednik Općinskog vijeća Josip Bašić tvrdi da je načelnik Radović u više navrata ignorirao pozive na sastanke s vijećnicima, pokazavši tako da nije spreman na suradnju

Proračunskoj krizi na Viru ne nazire se kraj. U siječnju je izglasan općinski proračun, no načelnik Marino Radović donio je odluku da proračun pošalje na ispitivanje zakonitosti te je na snagu stupila odluka o privremenom financiranju. O zakonitosti proračuna odlučivat će Visoki upravni sud RH, a o toj temi oglasio se predsjednik općinskog vijeća Josip Bašić koji se medijima obratio priopćenjem.  Bašić tvrdi da je načelnik Radović u više navrata ignorirao pozive na sastanke s vijećnicima, pokazavši tako da nije spreman na suradnju.  Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

- S obzirom na razne neistinite teze plasirane u javnosti od strane načelnika Općine Vir i drugih njemu bliskih suradnika obraćam se zainteresiranoj javnosti. Proračun je nakon izglasavanja na sjednici Općinskog vijeća stavljen van snage i poslan na ispitivanje zakonitosti odlukom načelnika od 05. siječnja 2023. godine te je donesena odluka o privremenom financiranju. Ministarstvo je donijelo rješenje u kojem djelomično usvaja odluku načelnika te je procedura dalje proslijeđena na Visoki upravni sud RH. U iščekivanju okončanja tog procesa te sa željom da riješimo problem i pokušamo dogovoriti novi prijedlog proračuna u više navrata sam upućivao zahtjev za sastanak načelniku Općine Vir Marinu Radoviću koje je on ignorirao i odbijao.

Prvi zahtjev je upućen u ime vladajuće većine u Općinskom vijeću 03. travnja 2023., pa zatim 06. travnja 2023., da bi 14. travnja 2023. godine dobio dopis od načelnika Radovića da odbija sastanak s vijećnicima te da poziva na sastanak samo mene kao predsjednika Općinskog vijeća. Takav prijedlog sam odbio uz obrazloženje da nemam ovlaštenje razgovarati i pregovarati na temu proračuna u ime ostalih vijećnika i političkih opcija te da ga još jednom pozivam na sastanak s vijećnicima sukladno prethodnim zahtjevima. Na taj poziv se načelnik ponovno oglušio.

Zadnjih dana u medijima se pokušava plasirati teza kako je Općinsko vijeće to koje ne želi suradnju i rješavanje problema oko proračuna. To je naprosto neistina koju mogu potkrijepiti zahtjevima za sastanak upućenih načelniku koje je on redom odbijao ili ignorirao. Smatram da je za Općinu Vir vrlo štetno mjesecima još čekati pravorijek nadležnih institucija i da trebamo što prije svi zajedno sjesti za stol i dogovoriti proračun u interesu Općine Vir i njenih stanovnika.

Ova problematika se neće riješiti medijskim putem i plasiranjem neistinitih teza u člancima u kojima od druge strane nije tražena izjava i mišljenje, već razgovorom i dogovorom načelnika s vijećnicima jer su oni ti koji proračun izglasavaju. S tom namjerom sam danas, 26. svibnja 2023. godine, ponovno načelniku uputio zahtjev za sastanak sa svim članovima Općinskog vijeća i to kroz idući tjedan u terminu po njegovom izboru. Očekujem njegov žuran odgovor s nadom da će pristati na sastanak i konstruktivno rješavanje ovog gorućeg problema koji najviše štete nanosi razvoju Općine Vir i našim sumještanima, zaključuje Bašić.

27.05.2023., 09:28h
23. travanj 2024 21:16