Tržnica i ribarnica u centru BiogradaVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
ZAVRŠNI RADOVI

Pri kraju radovi na rekonstrukciji, uskoro u Biogradu moderna pijaca i peškarija

Moderna ribarnica i tržnica nalaze se u samom centru grada i odisat će mediteranskim duhom i imati društveni značaj te će predstavljati jedno od centralnih mjesta života svih Biograjki i Biograjaca te posjetitelja

Pri samom su kraju, moglo bi se reći, povijesni radovi na sveobuhvatnoj rekonstrukciji gradske tržnice i ribarnice u Biogradu na Moru.

- U drugoj polovici ožujka najvjerojatnije će biti tehnički pregled objekta što je uvjet za dobivanje uporabne dozvole, kazao je gradonačelnik Ivan Knez.

Nakon ishođenja uporabne dozvole na ovom u potpunosti natkrivenim prostoru će po najvišim EU ​standardima zaživjeti ​nova i suvremeno opremljena ribarnica i tržnica sa svim potrebitim sadržajima.

- Naime, kako je projektom i predviđeno vratit će se i tržnica koja je dok traju radovi premještena kod hotela IN i Centra kulture, odnosno Pučkog učilišta, istaknuo je Knez.

image

Ribarnica sa 7 vitrina, hladnjacima, ledomatom

VELIMIR BRKIĆ

Lijepa priča o ribarnici i tržnici

Izvođač radova je tvrtka Relince d.o.o. Split, dok stručni nadzor vrši GIN Company d.o.o. Zadar

- Moderna tržnica sa suvremenom ribarnicom odgovarat će svim europskim pravilima. S time ćemo zaokružiti priču o tržnici i ribarnici. A prodajno bilo Biograda odisat će mediteranskim duhom i imati društveni značaj koje takve tržnice i ribarnice imaju u dalmatinskom podneblju, kaže Knez, te dodaje:

- Dakako, kupci računajte i na dalmatinski šarm i temperament prodavača i prodavačica koji će vas dočekati u ovom primjerenom društveno-prodajnom objektu, svojim jedinstvenim vokabularom će biogradski gradonačelnik.

Moderna ribarnica i tržnica nalaze se u samom centru ovog hrvatskog kraljevskog grada u srcu Jadrana te će predstavljati jedno od centralnih mjesta života svih Biograjki i Biograjaca te posjetitelja.

- Sam početak radova bio je usporen zbog pronalaska neeksplodirane granate iz Domovinskog rata, ali i zbog razine mora koja se podigla. Naime, biogradska ribarnica i tržnica sagrađena je nasipavanjem mora, podsjeća Knez dodajući kako je početak radova obilježilo i početak galoprirajuće inflacije, poskupljenja građevinskog matrijala, interijera, radova.

Kad su početkom svibnja 2022. godine započeli radovi projekt rekonstrukcije ribarnice i tržnice vrijedio je 13 milijuna kuna ili 1,7 milijuna eura plus PDV. Projekt “Rekonstrukcija ribarnice Biograd na Moru” od EU dobio je oko 6 milijuna kuna (oko 800 tisuća eura), dok se iznos od 7 milijuna kuna (oko 930 tisuća eura) financira iz gradskog proračuna.

image

Dislocirana tržnica uskoro se vraća doma

VELIMIR BRKIĆ

Reprezentativno obnovljeni “trbuh grada”

- Prostor tržnice biti će zaštićen od sunca i oborina. Imat će ribarnicu, tržnicu s novim bancima, garderobu, spremišta, moderne sanitarne čvorove koje odjedanput mogu koristiti preko 20 osoba.

Osnovni ciljevi izgradnje ribarnice i tržnice su ne samo izgled i funkcionalnost već u prvom redu omogućiti domaćim ribarima i proizvođačima, ali i onima iz okruženja, što lakši plasman friške ribe, glavonošaca i školjki te domaćih proizvoda, povrća i voća. Štoviše, rekonstrukcija ribarnice i tržnice će znatno poboljšati potrebe lokalnog stanovništva i turističkog sektora,

- Ribarnica i tržnica je svojevrsni “trbuh grada”, prepun morskih plodova i šarolikih boja raznolikg voća i povrća, ponuda degustacija i simbola Biograda. Biograjke i Biograjci znaju da su došli doma kada se nađu na svojem najdražem placu kojim će se nakon moderne obnove s razlogom i još više ponositi, zaključila je Ivana Stamičar, predsjednica biogradskog Gradskog vijeća.

05.03.2024., 09:38h
VELIMIR BRKIĆ
20. svibanj 2024 04:10