Jedinstvena slikovnica OŠ Vladimir Nazor koju su izradili učenici sa svojim roditeljima i učiteljimaOtok Pašman
StoryEditor
Izradili učenici s roditeljima i učiteljima

Priče i legende otoka Pašmana - jedinstvena slikovnica OŠ Vladimir Nazor

Zahvaljujući naporima učenika i njihovih mentora, oživjeli su priče iz pašmanske prošlosti, oslikali ih i sačuvali za vječnost

Kako doznajemo od ravnatelja Osnovne škole Vladimir Nazor, Ivana Hrabrova, tijekom ove i prošle nastavne godine učenici i učitelji škole iz Neviđana sudjelovali su u izradi slikovnice Priče i legende otoka Pašmana.

Podrška Općine i TZ-a

- U sjećanjima naših djedova i baka sačuvane su brojne priče i legende o nekom neobičnom mjestu, osobi ili događaju vezanom uz otok Pašman. Odlučili smo ih prikupiti i tiskati u obliku slikovnice. Projekt je dobio podršku Općine Pašman i Turističke zajednice Općine Pašman. Zahvaljujući naporima učenika i njihovih mentora, oživjeli smo priče iz pašmanske prošlosti, oslikali ih i nadamo se sačuvali za vječnost. Vjerujemo kako će naša slikovnica zainteresirati čitatelja i pružiti mu novi uvid u ovaj zanimljivi otok, napisao je ravnatelj Hrabrov u uvodu slikovnice.

Svaku su legendu odlučili povezati s QR kodom koji će voditi na informacije o mjestu koje je predstavljeno, neke su priče popraćene zvučnim zapisom, a zadnji tekst slikovnice posvetili su glagoljaškoj baštini otoka

U izradi slikovnice sudjelovali su svi učenici škole u suradnji s roditeljima. Ideja je bila prikupiti zanimljive priče i legende iz svih mjesta otoka Pašmana i sačuvati ih u obliku slikovnice koju su djeca i ilustrirala. Rad na slikovnici pokazao se vrlo zahtjevnim tako da su u izradi sudjelovali mnogi djelatnici.

- Na početku, učenici su u suradnji s roditeljima prikupili mnoge priče koje je trebalo selektirati i odabrati najzanimljivije, a bilo je mnogo izvrsnih priča. Trudili smo se da svako mjesto bude zastupljeno. Drugi korak bilo je ilustriranje odabranih priča. Tu su u suradnji s učiteljima Likovne kulture djeca pokazala svoj talent, a u završnim koracima išlo je grafičko uređenje, objasnio je ravnatelj škole.

I dijalekt je baština

Radom na slikovnici stalno su se javljale nove zamisli.

image

Jedinstvena slikovnica OŠ Vladimir Nazor koju su izradili učenici sa svojim roditeljima i učiteljima

Otok Pašman
-Tako smo svaku legendu odlučili povezati s QR kodom koji će voditi na informacije o mjestu koje je predstavljeno, neke su priče popraćene zvukovnim zapisom, a zadnji tekst slikovnice posvetili smo glagoljaškoj baštini otoka. Volio bih također naglasiti da je slikovnica većim dijelom pisana standardnim hrvatskim jezikom, ali dio tekstova smo svjesno odlučili napisati u dijalektu jer govor otoka Pašmana također smatramo baštinom koju je potrebno čuvati, kazao je Hrabrov.

Sljedeći korak je objava ove jedinstvene slikovnice tako da svim mještanima i gostima pašmanske priče i legende budu dostupne.

- Krajnji cilj naših napora bio je stvoriti proizvod koji će ispričati priču o našem otoku, kako njegovim stanovnicima, tako i gostima. Iznimno nam je drago da je naše napore prepoznala Općina Pašman i Turistička zajednica Općine Pašman koja će slikovnicu objaviti i omogućiti ostvarenje našeg cilja da radovi učenika budu prezentirani javnosti, dodao je za kraj ravnatelj Hrabrov.

Otok Pašman

22.05.2023., 12:29h
31. svibanj 2023 17:26